Már Hawaii-on is kínál autómegosztó szolgáltatást a Toyota

A környezetbarát, öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert Toyota és prémium márkája, a Lexus a Servco Pacific Inc. közreműködésével elindította autómegosztó szolgáltatását Honoluluban. Az innovatív autómegosztó program keretében számos népszerű Toyota és Lexus modell áll az ügyfelek rendelkezésére 25 jól megközelíthető állomáson Hawaii fővárosában. A Hui nevű szolgáltatásban a Toyota Connected által fejlesztett, könnyen kezelhető mobilalkalmazás segít kényelmes mobilitási megoldásokat nyújtani.

Van úgy, hogy dolgunk akad valahol, például be kell mennünk a munkahelyünkre vagy csak le akarunk ugrani a tengerpartra. Mindezt Honolulu lakói vagy az odalátogató turisták mostantól könnyen megoldhatják, mert mától ott is üzemel a Hui nevű, állomásokról induló, oda-vissza utakra igénybe vehető autómegosztó szolgáltatás. A Toyota Hawaii szigetén működő disztribútora, a Servco Pacific által üzemeltetett szolgáltatás a Toyota globális Mobilitási Szolgáltatási Platformját (MSPF) és a Toyota globális technológiai stratégiai részlege, a Toyota Connected North America (TCNA) által fejlesztett felhasználói alkalmazást használja.

A Hui mobil alkalmazás segítségével hetven Toyota és Lexus jármű foglalható előzetesen (iOS és Android készülékeken), akár csak pár órára, de napokra is. Az autókat Honolulu 25 pontján, jól megközelíthető állomáshelyeken lehet átvenni. A program keretében jelenleg Toyota Prius, Prius Prime, Camry XSE, illetve Lexus RX350 és RX F Sport luxus crossover modellek állnak a felhasználók rendelkezésére. A Hui-járművek a problémamentes átvétel és leadás érdekében kijelölt, külön e célra fenntartott parkolóhelyeken találhatók.

Az alkalmazás számos flottakezelési eszközt támogat, emellett az autóvezető azonosítására, illetve a fizetés lebonyolítására és igazolására is alkalmas. Mindemellett a Hui-járműveket felszerelték a Toyota Smart Key Box rendszerrel is, azaz egy olyan digitális kulcsot generáló eszközzel, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a jármű nyitását és zárását, valamint annak beindítását az okostelefonjuk segítségével.

“Nagyon izgalmas ez a korszakalkotó megoldás, hiszen teljesen új módot jelent az autómegosztás működtetésére.” – mutat rá Zack Hicks, a TCNA elnök-vezérigazgatója és a Toyota észak amerikai vezető digitális igazgatója. “A program könnyen használható és kényelmesebben igénybe vehető, a foglalási díj pedig már tartalmazza az olyan kiegészítő szolgáltatásokat is, mint például a tankolás és biztosítás. A Servco által a fogyasztókkal kialakított erős kapcsolatnak, és a cég mély piacismeretének köszönhetően a Hui lesz messze a legelérhetőbb autómegosztó szolgáltatás Honoluluban.”

A TCNA és a Servco az MSPF első, nyilvános alkalmazásaként közösen fejlesztették ki a Huit. Az MSPF szolgál az olyan új mobilitási vállalkozások kialakulását támogató és az összekapcsolt fedélzeti rendszerekben rejlő potenciált kiaknázó központi ökoszisztémaként, mint például az autómegosztás, a telekocsi és az önvezető kiszállítás. A platform lehetővé teszi a flottaüzemeltetők számára a saját autómegosztó programok elindítását, amelyek menet közben segíthetik az újabb, még modernebb mobilitási megoldások kifejlesztését.

“A Hui a leginnovatívabb autómegosztó szolgáltatás, ami eddig megjelent a hawaii piacon, és jelentős mérföldkövet jelent mind a Servco, mind a Toyota számára.” – avat be Mark Fukunaga, a Servco vezérigazgatója. “A Hui tehát új lehetőséget kínál Honolulu lakosai és az idelátogatók számára, miközben ki is egészíti más, már meglévő mobilitási szolgáltatások – például a kerékpár-megosztás, a telekocsi és a tömegközlekedés – működését. Nagyon várjuk már, hogy a fogyasztók használni kezdjék ezt a technológiát.”

A Toyota Connected North America

A texasi Planóban működő Toyota Connected North America (TC) 2016-ban kezdte meg működését, hogy a Toyota globális céljainak megfelelően felgyorsítsa az intelligens mobilitásra épülő közösségek kialakulását. A TC a járművekből gyűjtött és felhőalapú technológiával kielemzett ‘big data’ adatfolyamok segítségével emberközpontú élménnyé avatja az autóvezetést, praktikus szolgáltatásokkal szabadítva fel a felhasználókat a technológia zsarnoksága alól, és úgy javítva az ügyfélélményt, hogy annak egyúttal a márkakereskedők, a márkaimportőrök és partnereik is hasznát látják. A közlekedési minták és a vezetői szokások elemzése, illetve az autóvezetők és az infrastruktúra összekapcsolása csupán egy része a TC munkájának, miközben a vállalat arra törekszik, hogy olyan új szolgáltatásokat és termékeket dolgozzon ki, amelyekben az autó továbbra is az emberek hasznos és szeretett társa marad.

A Hui

A Toyota Connected North America és a Servco által kifejlesztett Hui egy oda-vissza utazást kínáló, állomásokról működtetett szolgáltatás, ami napi 24 órában áll a felhasználók rendelkezésére. Ez a Toyota megosztott mobilitási szolgáltatási platformjának egyik globális pilot projektje. A Hui-járművek órákra vagy akár napokra is előjegyezhetők, mivel a program célja az, hogy kiegészítse vagy helyettesítse a saját járművek üzemben tartását. A Hui igénybe vételéhez a felhasználónak rendelkeznie kell érvényes jogosítvánnyal, és meg kell felelnie bizonyos követelményeknek a járművezetői múltat illetően. A szolgáltatás nyilvános üzembe helyezését követően az erre jogosult felhasználók letölthetik az alkalmazást okostelefonjukra, regisztrálhatnak a rendszerben, majd megkereshetik a legközelebbi járművet, és időpontot foglalhatnak. Az autók óránkénti bérleti díja tartalmazza a tankolást, a biztosítást, az állomáshelyeken történő parkolást, a 24 órás műszaki segélyszolgálatot, illetve a 24 órás ügyfélszolgálat igénybe vételét is.

Top