Az összekapcsolt járművek adatai alapján történő útkarbantartás lehetőségét teszteli a Toyota

A világ leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota a központjának otthonául szolgáló Toyota Cityvel közösen elkezdi az összekapcsolt járművek adatai alapján történő útkarbantartási ellenőrzések próbaüzemét. Ez a próbaüzem méri fel, hogy az egyes utakra kiszámított állapotromlási indexek összhangban vannak-e a tényleges állapottal. Az eredményeket természetesen helyben ellenőrzik is az országutakon.

Egészen különleges a Toyota kezdeményezése, amely az összekapcsolt autók által szolgáltatott adatokat alapul véve tervezi az útkarbantartási munkákat. A Toyota a technológia továbbfejlesztésére is törekszik, a vállalat célja, hogy a Toyota Cityben zajló útkarbantartási munkákat támogató adminisztrációt is fokozott pontossággal szolgálja ki.

A próbaüzem során a Toyota feldolgozza az összekapcsolt autók által begyűjtött adatokat (forgalmi és jármű viselkedési adatok), és ezeket big data elemzésnek veti alá a tulajdonát képező Mobilitási Szolgáltatási Platform (MSPF) segítségével. Az utak állapotromlására vonatkozó információk összegzése után a Toyota összeveti ezeket a valóságban tapasztalt állapottal.Az utak állapotának figyelemmel követése rendkívül fontos, mivel ez garantálja az utak használhatóságát és biztonságosságát. Mindez balesetmegelőzési intézkedések bevezetése, illetve katasztrófahelyzetekben a megfelelő evakuációs útvonalak kijelölése révén valósul meg.

Az útburkolattal kapcsolatos rutinellenőrzések és a járőrözés során begyűjtött információk átadása mellett egyeztetés is zajlik majd arról, hogy mennyire alkalmazható ez a technológia az útkarbantartási munkálatok ellenőrzésére

A Toyota Japánban jelenleg is kínál egy Használható Utak Térképe nevű szolgáltatást, ami katasztrófahelyzetben valós idejű információt ad a biztonságos útvonalakról. Ezt a telematikai felszereléssel ellátott járművek adatainak elemzése révén teszi. A hamarosan sorra kerülő próbaüzem segítségével a Toyota továbbfejleszti a járművek viselkedését elemző technológiát; a fő cél az útburkolatok állapotromlásáról készített digitalizált adatbázis, illetve a technológia alkalmazási körének további bővítése.

A jövőben a Toyota az összekapcsolt autók segítségével továbbfejleszti a városokra és az országutakra kifejlesztett technológiáját, hogy ezzel is aktívan támogassa a helyi önkormányzatok munkáját.

Top