A Toyota alapítóját, Kiichiro Toyodát beválasztották az autóipari hírességek csarnokába

Rendkívüli jövőbe látására és vállalkozó szellemére való tekintettel Kiichiro Toyodát, a mára a világ egyik legnagyobb, egyben a legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának számító, és a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota alapítóját és korábbi elnökét beválasztották az Autóipari Hírességek Csarnokába Detroitban.

Kiichiro Toyoda nevéhez fűződik az apja által alapított sikeres textilipari vállalat – a Toyoda Automatic Loom Works – járműgyártó vállalkozássá történő átalakítása 1933-ban. Kiichiro Toyoda 1941-1950 között volt a Toyota elnöke. Műszaki szakértelmére és vezetői képességeire támaszkodva indult el az a vállalkozás, ami később a világ egyik legismertebb vállalatává nőtte ki magát. (Kiichiro Toyoda életéről a cikk végén tekinthető meg egy-egy rövid videó)

„Kiichiro Toyoda testesítette meg mindazt az előrelátást és innovációt, amivel a történelem során kevesen rendelkeztek, és amit az autóiparban elért jelentős eredményei tanúsítanak. Megtiszteltetés számunkra, hogy a 2018-as évben az Autóipari Hírességek Csarnokába beválasztottak között tudhatjuk őt.” – fogalmaz Ramzi Hermiz, a Shiloh Industries elnök-vezérigazgatója és az Autóipari Hírességek Csarnokának igazgatósági elnöke.

Július 19-én az Autóipari Hírességek Csarnokába történő beiktatási és díjkiosztó gálaünnepségen részt vett Takeshi Uchiyamada igazgatósági elnök vezetésével a Toyota vezető tisztviselőiből álló küldöttség is. Kiichiro Toyoda díját Uchiyamada úr vette át a vállalat és a család nevében.

„Amerika különleges hely volt Kiichiro számára. Lenyűgözte őt, hogy mennyi autót látott az amerikai városokban a húszas évek végén, és ez szolgált katalizátorként ahhoz az elszántsághoz, amivel nekilátott autóipart építeni szülőhazájában. Utódjaként és unokájaként nagyon hálás és büszke vagyok azért, hogy Kiichiro bekerült az Amerikai Autóipari Hírességek Csarnokába.” – árulja el Akio Toyoda, a Toyota elnöke. „Anélkül, hogy a korábbi sikerek korlátok közé szorították volna, Kiichiro merészen átalakította a Toyota tevékenységét automata szövőszékek gyártásáról autók gyártására. Mivel egy olyan időszakban részesültünk ebben az elismerésben, amikor iparágunk mélyreható változások előtt áll, úgy hiszem, napjainkban azt mondaná nekünk, hogy dolgozzunk keményen a mobilitás jövőjének forradalmasításán – még akkor is, ha a siker nem azonnal jön majd. Nagyon nagyra értékelem, hogy az Autóipari Hírességek Csarnoka a tagjai közé választotta nagyapámat, vállalatunk alapítóját.” – teszi hozzá nagyapjára emlékezve Toyoda.

Az ünnepség fényét egy, a Los Angeles-i Petersen Autóipari Múzeumtól kölcsönkapott 1936-os évjáratú Toyoda AA replika is emelte. A Toyoda AA tervezése és gyártása Kiichiro Toyoda irányításával történt. Az AA volt a vállalat első sorozatban gyártott autója, ami egyben Kiichiro Toyoda első lehetőségét is jelentette arra, hogy selejtmentes és hatékonyságra fókuszáló gyártási technológiákat kísérletezhessen ki, köztük a híres „just-in-time” koncepciót. Ez a jármű segített kijelölni a széles körben elismert „Toyota Gyártási Rendszerhez” vezető utat.

Az Autóipari Hírességek Csarnoka

A szabadon látogatható Autóipari Hírességek Csarnoka azok élettörténetét mutatja be, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá az autóipar fejlődéséhez. Ebben a megtiszteltetésben idáig 800 ember részesült világszerte. Az Autóipari Hírességek Csarnoka a 21400 Oakwood Blvd. cím alatt található a michigani Dearbornban.

 

Top