Tänak hazai pályán aratott győzelmet a Yaris WRC-vel

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team hazai pályán aratott győzelmet ünnepelhet, miután a gyorsasági szakaszban elért legjobb időeredmény révén Ott Tänak rendkívül impozáns módon biztosította be diadalát.Jari-Matti Latvala harmadig helyével a csapat két pilótája is felállhatott a dobogóra.

Tänak 39 másodperces előnnyel indult a rally utolsó napján, ahol kétszer kellett teljesíteni a Laukaa és Ruuhimäki szakaszokat. Az első három szakaszon mutatott óvatos autózás után Tänak a gyorsasági szakaszban ezen a hétvégén megszerezte 12. szakaszgyőzelmét (öt extra pontot kiérdemelve ezzel), ami összesítésben 32,7 másodperces előnyt hozott számára. Tänak és másodpilótája, Martin Järveoja az autó tetején ünnepelték győzelműket Akio Toyoda csapatelnök és Tommi Mäkinen csapatfőnök társaságában. A futam második és harmadik szakaszát Latvala nyerte, ezzel is segítve a Toyotát abban, hogy a rally 23 szakaszából 18 szakaszgyőzelmet szerezzen. Emellett ezzel az eredménnyel Latvala közelebb került a második helyen álló versenyzőhöz, aki mögött csupán 2,8 másodperccel lemaradva végzett a dobogós jelentő harmadik helyen a számára hazai pályán. Esapekka Lappi a szombaton mutatott fantasztikus teljesítményével a negyedik helyre jött föl, de kénytelen volt feladni, mert vasárnap reggel az első szakaszban baleset szenvedett. Ezzel a eredménnyel a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team immár csak egy pontra van a második helytől az autógyártók bajnokságában – illetve 27 pontra az első helytől. A pilóták bajnokságában Tänak még mindig harmadik helyen áll, de csökkentette lemaradását az első két helyezetthez képest.

Akio Toyoda (csapatelnök)

„Nincs nagyobb boldogság, mint hazai pályán diadalmaskodni, és ezért csapatunk összes tagjának nagyon hálás vagyok. Még kívülállóként is úgy éreztem, hogy összes pilótánk élvezte a versenyzést a hazai pályán. A finnországi utak segítettek abban, hogy a Yaris WRC vezetése igazi élvezet legyen pilótáink számára. Nagyra értékelem, hogy személyesen is átélhettem ezt a boldogságot, és hogy megtapasztalhattam, milyen a dobogó legfelső fokán állni. Köszönöm csapatunk minden tagjának. Tudom, hogy Finnország nemcsak a Tomi Mäkinen Racing, hanem a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team otthona is egyben. Mindazonáltal ez volt az első alkalom, hogy el tudtam ide látogatni, amióta visszatértünk a WRC-be. Még soha nem láttam ennyi embert, akik ilyen szenvedéllyel és lelkesedéssel szurkoltak a TOYOTA GAZOO Racing csapatának. Ez is megerősítette bennem azt az érzést, hogy tényleg itt van a mi valódi otthonunk. A különleges szakaszokon is mindenhol a TGR zászlóit lehetett látni, illetve azt, ahogyan a szurkolók a finn és észt nemzeti lobogókat lengetve kiabálják, hogy „Imádom a TOYOTÁT!’” „ Imádom a Yarist!” Az utak mentén ott vannak a hatalmas „Üdvözlünk a hazai utakon!” táblák. A hamburgerező személyzete is TGR logós pólókat visel. Látnom kellett, hogy miként fogad minket városunk közönsége 17 év távollét után. És látnom kellett, hogy milyen csodálatos érzés a győzelem hazai pályán. Emellett nagyon sokan szorítottak nekünk, és gratuláltak a világ minden tájáról. Szeretném kifejezni hálánkat minden TGR szurkolónak. Még nagy utat kell megtennünk ebben az idényben. Nagyon várom már, hogy újra láthassam a számtalan finn, észt és japán zászlót. Csapatunk továbbra is mindent megtesz majd ezért. Számítunk szurkolóink folyamatos támogatására. Jelenleg nincs WRC futam Japánban; de amikor a dobogón állva felpillantottam az égre, szinte magam előtt láttam a három nemzeti zászlót másik hazánkban, Japánban lobogni. Nagyon remélem, hogy eljön majd az a nap is.”

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

Micsoda hétvége volt, és micsoda befejezése a rallynak! Abszolút látványos pillanatok voltak, különösen, amikor Ottnak sikerült megnyernie az utolsó szakaszt. Hihetetlenül jól vezetett. Jari-Mattinak a második helyért vívott csatája is fantasztikus volt, egészen az utolsó szakasz végéig összejöhetett volna. Végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel, de összességében nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel itt a hazai pályánkon.”

Jari-Matti Latvala (a 7. rajtszámú autó pilótája)

„Mindent kiadtam magamból ma, hogy megszerezzem a második helyet. Remek csata volt. Sokat dob az önbizalmon, ha ilyen keményen kell küzdened, és mégsem követsz el hibákat, összeszedett tudsz maradni. Nagyon jó érzés, hogy hosszú idő óta először ismét felállhattam a dobogóra, és különösen jó, hogy ez itthon Finnországban jött össze. Ott győzelmével ez egy tényleg fontos eredmény a csapat számára.”

Ott Tänak (a 8. rajtszámú autó pilótája)

„Tökéletes volt ez a hétvége. Minden úgy ment, ahogy szerettük volna. Pénteken nagyon kellett igyekeznünk, hogy jól végezzünk közúton, azután pedig már csak az előnyünket kellett növelni. Tökéletesen sikerült a felkészülés, és a csapat egy emberként állt mögöttünk. Ha egy emberként dolgozunk, akkor lehetséges ilyen eredményeket elérni. Egyértelmű, hogy különleges érzés számunkra Finnországban győzni. Ez egyfajta hazai rally – számomra és a csapat számára is. Hihetetlen élmény ilyen szurkolótábor előtt győzni.”

Esapekka Lappi (a 9. rajtszámú autó pilótája)

„Sajnos számomra elég hamar véget ért a rally ma reggel. Az autó tényleg jól ment, én hibáztam. Túl szélesen vettem egy kanyart, az egyik kerék gödörbe került és eltalált egy gyökeret, ettől pedig megpördültünk. Már a rally rajtja sem volt könnyű számunkra, és bár a tegnapi nap sokkal jobban sikerült, csalódást okozott ez a hétvége. Ugyanakkor gratulálok a csapatnak, Ottnak és Jari-Mattinak az eredményükhöz!”

A FINN RALLY VÉGEREDMÉNYE

1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2 óra 35 perc 18.1 másodperc

2 Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +32.7s

3 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +35.5s

4 Hayden Paddon/Seb Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m35.6s

5 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +2m15.0s

6 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2m19.2s

7 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +2m29.5s

8 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +3m08.4s

9 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +3m51.8s

10 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +8m37.4s

Kiesett Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC)

Mi következik most?

A 2018-as idény kilencedik fordulója a Német Rally lesz, amire augusztus 16-19. között kerül majd sor. Ez valójában egy ’három az egyben’ rally: kanyargós utakon a híres moseli szőlők között, a hírhedten nehéz Baumholder katonai terepen, majd a Saar-vidék gyors országútjain. Az igen eltérő útviszonyok és változékony időjárás miatt nem lesz könnyű megtalálni a megfelelő beállításokat és kiválasztani a legjobb abroncsokat.

Top