Minden idők ‘leg-hightechebb’ olimpiája lehet a tokiói: mobilitási szponzorként a legmodernebb technológiáival készül a Toyota

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota legfrissebb technológiái és a híres Toyota Gyártási Rendszer csatasorba állításával igyekszik segíteni a mobilitást a két év múlva megrendezésre kerülő 2020-as tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékokon. A bárki számára biztosított megközelíthetőség, a villamosított technológiák – beleértve az üzemanyagcellás technológiát –, az automatizált vezetés, a mobilitás, mint szolgáltatás, a hálózatba kapcsolt mobilitás és a TPS-alapú közlekedési segítség mind-mind azok közé a technológiák és szolgáltatások közé tartozik, amelyek a hivatalos személyeknek, a sportolóknak és a nézőknek egyaránt megadják a holnaphoz tartozó „mobilitást mindenkinek” élményét. Ezenfelül hozzájárulnak a „történelem leginnovatívabb játékainak” fenntartható és zökkenőmentes lebonyolításához.

Pontosan két évvel a 2020-as tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok előtt a az olimpiai és paralimpiai mozgalom mobilitási támogatójaként a környezetbarát hibrid elektromos autók rendelkezésre bocsátásával számos magyar olimpikon felkészülését is segítő Toyota bemutatta mobilitási koncepcióját, amely a 2020-as játékokon vállalt tevékenységének alapját képezi. Ennek három fő pillére:

 • Mobilitást mindenkinek.
 • Fenntarthatóság, ami a hidrogén társadalom megvalósításában koncentrálódik, olyan fő alapelvekkel, mint a környezetvédelem és a biztonság.
 • A személyzet, a média és a sportolók közlekedésének biztosítása az olimpia helyszínei között a Toyota Gyártási Rendszerén (TPS) alapuló szisztéma használatával.

A Toyota úgy véli, hogy ha az embereknek – beleértve a fogyatékkal élőket is – példátlan akadálymentességet biztosít, akkor a mobilitás fogalmát visszavezeti annak legfontosabb jelentéséhez: magához a mozgás szabadságához. A vállalat a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (IOC), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (IPC) és a Tokió 2020 Szervező Bizottsággal együttműködve segítséget kíván nyújtani Tokiónak – az első olyan olimpiai házigazda városnak, amely mind az olimpiai, mind a paralimpiai játékokat második alkalommal rendezheti meg – abban, hogy a „Mobilitást mindenkinek” globális kirakatává válhasson, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ezek a játékok a történelem leginnovatívabb eseményévé válhassanak.

„A mobil létezés szabadsága a társadalomban való részvétel képességének legfontosabb része.” – hangsúlyozza Akio Toyoda, a Toyota elnöke. „Ha valaki el akar fogadni egy kihívást, és a mozgás, ami ebben akadályozza őt, akkor a Toyota segíteni fog a probléma leküzdésében. Azt akarjuk, hogy a mobilitás lehetőség legyen, ne pedig akadály. Azáltal, hogy részt veszünk az Olimpia, a Paralimpia és a Speciális Olimpiai Játékok lebonyolításában is, bízom benne, hogy a Toyota eléri azt a célját, hogy tiszteljük az egyediséget, és elfogadjuk a sokféleséget. Amint ez megvalósul, végre egy lépéssel közelebb kerülhetünk a »Mobilitást Mindenkinek« célunkhoz, és biztosíthatjuk – amint azt a sportolók minden nap megmutatják nekünk –, hogy a mobilitás állapota egyenlő azzal, hogy esélyünk van valaki álmainak a megvalósítására.”

A Toyota azzal a céllal lett a NOB és az NPB első világméretű mobilitási partnere 2015-ben, hogy hozzájáruljon a „békés társadalom megteremtéséhez hátrányos megkülönböztetés nélkül, a sporton keresztül ” és, hogy „megmutassa elkötelezettségét a fenntartható társadalom létrehozása iránt a mobilitáson keresztül”. Továbbá a tavalyi évtől kezdve a Toyota elindította az első globális vállalati kezdeményezését, a „Start Your Impossible – Vágj bele a lehetetlenbe kampányt”, annak érdekében, hogy összehozza az embereket, és hozzájáruljon egy olyan társadalomhoz, ahol minden ember feszegetheti a saját határait. A Toyota szponzorációjával lefedett termékkategóriák: járművek, mobilitási szolgáltatások és bizonyos, közlekedést és mobilitást segítő termékek (beleértve a robotokat is). A 2020-as tokiói nyári játékokon a Toyota támogatása három fő területre terjed ki:

Mobilitást mindenkinek

Elfogadva a kihívást, hogy mindenkinek, beleértve a mozgáskorlátozottakat is, biztosított legyen a mozgás szabadsága a 2020-as tokiói nyári játékokon, a Toyota a következőket fogja tenni:

 • Bemutatja az automatizált vezetés jövőjét, mint a „mobilitás mindenkinek” végső állomását, demonstrálva, hogy az önvezető járművek egy nap hogyan adhatják majd meg a mozgás szabadságát mindenkinek. A SAE 4-es szintű* önvezető képesség – amelynél a vezetés minden funkcióját a jármű végzi bizonyos, jól meghatározott működési területen – használatával szemléltetések és ellenőrző tesztelések zajlanak majd Tokióban, a vízparti városrészben és Haneda területein;
 • A „TOYOTA Concept-i” bemutatásával egy újfajta mozgási élményt honosít meg, az autó felismeri a járművezetők érzelmeit és preferenciáit, és beszélgetésre is képes a mesterséges intelligencia (AI) segítségével;
 • Segíti a közlekedési szolgáltatásokat a sportolók és a hozzátartozó vendégek számára az olimpiai faluban az e-Palette-tel, az új generációs akkumulátoros elektromos járművel, amit kifejezetten a Mobilitás, mint Szolgáltatás (MaaS) számára terveztek;
 • Biztosítja a meglévő, mozgáskorlátozottak számára tervezett járműveit, a WelCab-et, valamint új, személyes mobilitási eszközöket, és segítséget nyújt az utolsó kilométeren jelentkező mobilitási igények kielégítésében. A Toyota egyúttal azt is reméli, hogy Tokióban és környékén az új, 2017 októberében bevezetett JPN Taxi – ami fogadja a világ minden tájáról érkező látogatókat, beleértve a kerekesszéket használókat is – népszerűvé válik.
 • Olyan személyes mobilitási megoldásokat biztosít a játékokon dolgozó személyeknek, többek között a biztonsági őröknek, mint például a Toyota i-ROAD, vagy az az eszköz, amivel úgy lehet közlekedni, hogy rááll az ember.

Fenntarthatóság, ami a hidrogén társadalom megvalósításában koncentrálódik, olyan fő alapelvekkel, mint a környezetvédelem és a biztonság

A Toyota szándéka, hogy azzal járuljon hozzá a fenntartható játékokhoz, hogy több mint 3000 olyan személygépjárművet biztosít hivatalos és egyéb használatra, amelyek a legfrissebb környezetvédelmi és biztonsági technológiákkal vannak felszerelve a környezetterhelés és a közlekedési balesetek minimalizálása érdekében.

 • Ahhoz, hogy a 2020-as Tokiói Játékok fordulóponttá váljanak a hidrogén társadalom megvalósításában, a Toyota a játékokat nagyszámú, zéró kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművel (FCEV), például Mirai szedánnal fogja segíteni. Ezen kívül a „Sora” üzemanyagcellás buszok, valamint a Toyota Industries Corporation által gyártott és forgalmazott üzemanyagcellás villás targoncák is segítenek a játékok lebonyolításában.
 • Az FCEV járművek mellett főleg a Toyota és a Lexus legújabb elektromos hibrid/ Plug-In elektromos hibrid járművei (HEV / PHEV), valamint az új akkumulátoros elektromos járművek (BEV) alkotják majd a flotta többi részét. Ezeknek a hivatalos járműveknek a használatával a vállalat és a játékok szervezői összességében arra törekednek, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok során valaha használt hivatalos járműflották legalacsonyabb kibocsátási célszintjét érjék el.
 • A hivatalos használatra szánt járművek fel lesznek szerelve a legfrissebb aktív biztonsági technológiai csomagokkal, mint például a Toyota Safety Sense (TSS), a Lexus Safety System + (LSS +), valamint a Parkolássegítő Fék (PKSB), amely a főleg a parkolókban és a garázsokban előforduló ütközések megelőzésében segít.
 • A fent említett hivatalos járműveken kívül bizonyos járművekben benne lesz a Highway Teammate, mely egy automatizált vezetési biztonsági funkció, amely lehetővé teszi az autópályákon való közlekedést anélkül, hogy a sofőrnek kormányoznia kellene (SAE 2-es szintű* automatizálás).

* további részletekért a SAE szintekkel kapcsolatban kérjük, keresse fel az alábbi oldalt.

Hivatalos közlekedési támogatás a játékok számára a Toyota Gyártási Rendszer (TPS) használatával

A becslések szerint 15 millió látogató csatlakozik majd Tokió 15 millió lakosához a játékok ideje alatt. Míg Tokió Főváros Térsége biztosan felnő majd a híréhez, mint a városi mobilitás egyik leghatékonyabb képviselője, a Toyota is segíteni fog a 2020-as Tokiói Játékok Szervezőbizottságának abban, hogy biztonságos és hatékony közlekedést biztosíthasson a helyszínek között a hivatalos flotta használóinak. Hogy ezt elérjék, a vállalat rendelkezésre bocsátja azokat az évek során szerzett tapasztalatait, melyeket a Toyota Gyártási Rendszer alkalmazásával gyűjtött.

 •  A Toyota továbbá segíteni fogja a hivatalos személyzet és a sportolók események közötti eljutását a legfrissebb információkkal és hálózatba kapcsolt technológiákkal, mint például a Mobilitási Szolgáltatás Platformjával összekapcsolt Jármű Adat Kommunikációs Modulok, hogy az emberek és az áruk szállítása biztonságos és zökkenőmentes legyen a játékok során.
 •  A Toyota a hatékonyság szempontjából is segíteni fogja a földi járművek irányítását és a szállítási műveleteket.

Manapság a városok a világ minden táján a mobilitással kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, olyan problémákat kell megoldaniuk, mint a közlekedési dugók, a légszennyezés, a gyakori közlekedési balesetek, vagy a fogyatékossággal élő emberek számára biztosított akadálymentesítés. A Toyota a 2020-as tokióitól kezdve a 2022-es pekingi és a 2024-es párizsi játékokon is reméli, hogy segíteni fogja ezeknek a kihívásoknak a kezelését az érintett felekkel együttműködve, és hozzájárulhat ahhoz, hogy hagyománnyá váljon egy fenntartható mobilitási társadalom megvalósítása. A Toyota a közeljövőben többet is elárul majd terveiről, beleértve az új mobilitási termékekkel és megoldásokkal kapcsolatosakat is, ahogy közelednek a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok.

A Toyota legmagasabb szintű olimpiai partnerségéről és világméretű paralimpiai partnerségéről

A Toyota 2015-ben lett az Olimpiai és Paralimpiai Bizottságok világméretű mobilitási partnere a 2017-től 2024-ig terjedő időszakra. Ebbe beletartoznak a 2018-as pyeongchangi (Dél-Korea) és a 2022-es pekingi (Kína) téli olimpiai és paralimpiai játékok, valamint a 2020-as tokiói (Japán) és a 2024-es párizsi (Franciaország) nyári olimpiai játékok. Partnerként a Toyota arra törekszik, hogy ösztönözze a békés, hátrányos megkülönböztetések nélküli társadalom létrehozását a sporton keresztül, és megmutassa elkötelezettségét a fenntartható társadalom létrehozása iránt a mobilitáson keresztül. Ebben a szellemben lett a Toyota 2017-ben a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetség globális partnere is. Az olimpiai és paralimpiai játékok osztoznak a Toyota azon értékeiben, mint a folyamatos fejlődés és az embereknek járó tisztelet megadása, amelyek az egész világot a barátságban és a szolidaritásban kapcsolják össze, megünnepelvén a legmagasabb szintű megvalósulását az emberekben rejlő lehetőségeknek. A Toyota úgy véli, hogy a mobilitás többet jelent az autóknál; a kihívások leküzdéséről és az álmok megvalósításáról szól, ami beépül a vállalat „Kezdd el a lehetetlenedet” vállalati kezdeményezésébe, és ami egyben az alapja annak, hogy a társaság autógyártóból mobilitási vállalattá alakuljon. Ha szabadon mozoghatsz, bármi lehetséges.

Top