Hatalmas mérföldkő a zöld áruszállításban: újabb hidrogén üzemanyagcellás teherautó prototípust mutatott be a Toyota

A Toyota újabb, hatalmas lépést tett az emisszió-mentes teherszállítás felé vezető úton: bemutatta hidrogénüzemű üzemanyagcellás, Class 8 besorolású, elektromos hajtású teherautóját. A Project Portal program második lépcsőjeként a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó technológia vezető fejlesztőjeként ismert japán autógyártó bemutatta hidrogénüzemű üzemanyagcellás, elektromos hajtású teherautóját a Center for Automotive Research (CAR) konferencián, Michiganben.

A hibrid elektromos hajtás és az akkumulátoros elektromos hajtást a várhatóan a közeljövőben forradalmasító szilárdtest akkumulátorok mellett az abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás hajtás fejlesztésében és élenjáró Toyota által bemutatott  új prototípust egyelőre csak „Bétának” hívják, s a Toyota Project Portal programjában korábban bemutatott kísérleti modell hatótávját messze meghaladóan, immár több mint 300 mérföld (480 km) megtételére képes egyetlen feltöltéssel. Használhatósága is jobb lett az elődmodell óta, hiszen a Béta teherautónak már hálófülkéje is van, de ami ennél sokkal lényegesebb: megújult az üzemanyag-tárolási rendszere is, így változatlan tengelytáv mellett nőhetett a raktér. A Project Portal program korábbi, „Alfa” prototípusának tesztelése 2017 áprilisában kezdődött, s azóta a teherautó immár több mint 10 000 mérföldet (16 000 km-t) futott valós forgalmi és terhelési körülmények között Kaliforniában, Long Beach és Los Angeles kikötőiben, illetve azok környékén úgy, hogy mindeközben vízgőzön kívül semmi mást nem bocsátott ki a környezetbe.

Hosszabb hatótáv, hatékonyabb működés

A korábban szerzett tapasztalatokra építve az új prototípus működése jóval hatékonyabb lett. Az első, 2017-es üzemanyagcellás nehéz-teherautó prototípus egy csapat elszánt fejlesztő kitartó munkájának eredményeként születhetett meg, kevesebb, mint egy év alatt. A mérnökcsapat két Mirai személyautó alkatrészeit használta fel, hogy megalkossa a világ egyik első üzemanyagcellás, hidrogénüzemű nehéz teherautóját. Az Alfa változat 40 tonnás teherbírással 670 LE-s teljesítménnyel, és 1800 Nm forgatónyomatékkal több, mint 200 mérföldes (320 km-es) hatótávra volt képes a két Mirai üzemanyagcella-csomaggal és a hozzájuk csatlakozó 12 kWh-s kiegészítő akkumulátorral. A Béta teljesítménymutatói ehhez képest változatlanok, ugyanakkor a hatótáv jelentősen megnőtt.

„A valós forgalmi körülmények között begyűjtött tapasztalatok alapján sok mindent megváltoztattunk az újabb prototípuson és a gyártás módszerein is.” – avat be Andrew Lund főmérnök. „Túl kellett lépnünk a kezdeti próbafázison, és megalkotnunk egy immár nem csak működőképes, de a későbbiekben sorozatgyártásra is alkalmas prototípust.”

Lépés a jövő felé

A Project Portal program a Toyota történelmi tradícióit követve érte el jelenlegi fejlettségi állapotát: az első Toyota személyautó az A1-es (akkor még Toyoda néven) az üzemanyagcellás teherautó első változatához nagyon hasonló módon született meg, 1935-ben. A fejlesztők próbálkoztak, kísérleteztek, és olykor hibáztak is, de mindenképpen kitartóan és céltudatosan dolgoztak. Az 1935-ben kerékre állított első A1-est maga a cégalapító, Kiichiro Toyoda tesztelte, s csak ezután válhatott azzá, ami végül is lett: a Toyota első, kereskedelmi forgalomban is kapható személyautója. Hasonló tanulási és tesztelési folyamatokon mentek keresztül az üzemanyagcellás Alfa teherautó prototípusának fejlesztői is a Béta felé vezető úton: az újabb változat hatékonyabb, és kifinomultabb is elődjénél. Ahogy az A1-es megalapozta a márka személyautós karrierjét, úgy emelheti új, magasabb szintre az üzemanyagcellás teherautó a Toyota immár hagyományosan sikeres haszonjármű üzletágát világszerte. A Toyota változatlanul, és elkötelezetten hisz a hidrogénhajtás és az üzemanyagcellás elektromos járművek jövőjében, így elkötelezett a hidrogén infrastruktúra fejlesztésében, terjesztésében és kiépítésében is.

Egy csepp hidrogén

Több mint 16 000 belsőégésű motorral hajtott teherautó dolgozik minden egyes napon Kaliforniában, Long Beach és Los Angeles kikötőinek környékén, s a mai adatok alapján számuk 2030-ra 32 0000-re nő! Az Egyesült Államok kikötőiben összesen naponta több mint 43 000 rövidtávú kiszállítást végző, és elosztó fuvarfeladatokat ellátó nehéz-teherautó közlekedik, jelentős károsanyag-kibocsátással terhelve a környezetet.

„Az első prototípussal az volt a célunk, hogy kipróbáljuk, meg tudjuk-e csinálni, és sikerült.” – meséli Craig Scott, a Toyota elektromos autókat és hibrideket kutató és fejlesztő észak-amerikai központjának vezetője. „Most már a gyártástervezőkön és a kereskedőkön a világ szeme, hogy mindezt minél előbb piacra is vihessük… Célunk a légszennyezés csökkentése, nem csak Los Angelesben és környékén, hanem világszerte.”

Több mint egyetlen teherautó

Az új prototípus bemutatása a Toyota 2050-ig tervezett, előremutató középtávú környezetvédelmi stratégiájának szerves része, s ebben a Toyota Long Beach-i logisztikai központjának emisszió-csökkentése is fontos állomás. A Toyota korábban már bejelentette, hogy Tri-Gen néven megépíti a világ első, mezőgazdasági hulladékot hasznosító üzemanyagcellás mini erőművét is. Az ennek működtetéséhez előállított hidrogénnel üzemelnek majd a logisztikai központ teherautói is Long Beach kikötőjében.

Top