A hétvégén Silverstone-ban újra pályára lép Alonso és a Le Mans győztes Toyota csapat

A hétvégén, két hónappal a Le Mans 24 órás futamon aratott történelmi győzelme után elnyűhetetlen 1000 lóerős hibrid versenygépeivel visszatér a versenypályára a TOYOTA GAZOO Racing: a 2018-2019-es FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) harmadik fordulója, a Silverstone 6 órás futam következik Nagy-Britanniában. Ezen a futamon is a csapatot erősíti majd az idei WEC évadban is kiválóan szereplő Fernando Alonso, aki tegnap jelentette be a visszavonulását az F1-ből, és jövőre az IndyCarra váltva a Triplakoronára hajt majd.

A Silverstone futam a környezetbarát hibrid elektromos erőgépekkel versenyző Toyota 51. WEC versenye, mióta a márka 2012-ben visszatért a csúcsszintű hosszútávú versenyzés világába. Az előző 50 futamból 18 győzelmet szereztek (16 pole pozíció és 45 dobogós helyezés mellett), köztük az első, június 17-én született Le Mans-i diadallal, amivel sikerült kellően emlékezetessé tenni ezt az alkalmat. A második helyen befutó Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López a 7. rajtszámú autó volánja mögött vívott folyamatos küzdelmet, míg a pole pozícióból rajtoló Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso megnyerte a versenyt a 8. rajtszámú TS050 HYBRID-del. A diadalmas 8-as autót kivonták a versenysorozatból, hogy futamvégi állapotában őrizzék meg.

Az autó szerepelt a Goodwood Festival of Speed nevű rendezvényen, és a gépet a TOYOTA Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda is megtekintette július 23-i látogatása során a csapat kölni székhelyén, ahol találkozott a csapattagokkal, hogy személyesen gratuláljon győzelmükhöz.
A Le Mans-i győzelemtől még mindig lelkes csapat ismét jó szereplésre számít Silverstone-ban, ahol egy pole pozícióval és újabb kettős győzelemmel szeretnék megőrizni eddigi 100 százalékos teljesítményüket – ami immár a sorozatban hatodik WEC-diadalt jelentené a csapat számára. Mióta a TOYOTA 2012-ben visszatért a WEC versenysorozatba, minden egyes alkalommal dobogós helyen végzett Silverstone-ban – beleértve két győzelmet is –, de a csapatnak újra kell tanulnia a pályát, mert annak burkolatát teljes egészében kicserélték a 2017-es futam óta.

Ezen a hétvégén a csapat idén első alkalommal tér vissza a TS050 HYBRID nagy leszorító erejű beállításához, ami jobb tapadást biztosít a kanyarokban, ám kisebb végsebességre képes az egyenesekben. Ez a konfiguráció jobban illik a silverstone-i pályához, ahol nagyon sok a gyors kanyar. A riválisok esélyeit javító EoT-szabályok módosítását követően a TOYOTA ismét hat hagyományos hajtású LMP1-es autóval is jelen lesz majd a futamon. A nem hibrid autók a TS050 HYBRID-hez képest 43,75 százalékkal megnövelt üzemanyag-átfolyással működhetnek, illetve lesznek olyan gépek, amelyek kisebb tömeggel indulhatnak majd.

Hisatake Murata, a csapat elnöke

„Alig várjuk, hogy a nyári szünetet követően visszatérhessünk a versenypályára. Mindannyiunknak volt elég ideje kiélvezni Le Mans-i győzelmünket, és szeretném megköszönni minden szurkolónknak, partnerünknek és kollégánknak a tőlük érkező gratulációkat. Hálásak vagyunk támogatásukért. Azonban az autósportban ilyenkor már a következő futamra és célra koncentrálunk. Ezért keményen dolgoztunk azon, hogy felkészüljünk Silverstone-ra, már csak azért is, mert ebben az idényben első alkalommal használjuk majd a nagy leszorító erőre konfigurált autónkat. Ismét a dobogó legfelső helyét vesszük célba, de arra számítunk, hogy nehezebb dolgunk lesz riválisainkkal, ezért tökéletesen kell szerepelnünk, ahogyan azt Le Mans-ban és Spa-ban tettük.”

Mike Conway (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Őszintén szólva alig várom, hogy ismét versenyezhessek. Szép emlék Le Mans és ami utána következett, de már készen állok az újabb kihívásra. Hazai pályán versenyezni egy kicsit más, mert a családom és a barátaim is kijönnek majd, hogy megnézzenek, ami jó érzés lesz, hiszen erre ritkán nyílik alkalmuk. Emellett a szurkolók is nagyszerűek Silverstone-ban, így remek a hangulat. Természetesen ismét a kettős győzelem a célunk Silverstone-ban, és remélem, hogy a 7-es autó fut be első helyen. Az EoT-szabálymódosításokat követően kiélezettebb lesz a küzdelem, de remélhetőleg még mindig mi leszünk a jobbak.”

Kamui Kobayashi (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Szeretek Silverstone-ban versenyezni a gyors és élvezetes pályán, ezért örömmel várom ezt a hétvégét. Nagyon erős autónk van, ahogyan az Spa-ban és Le Mans-ban is kiderült már, így jók az esélyeink. Remélem, sikerül a 7-es autóval megszerezni idei első győzelmünket, és az egész legénységnek ez lesz a célja. De a legfontosabb az, hogy csapatként jól szerepeljünk, és bízom benne, hogy ez sikerülni fog.”

José María López (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Tényleg nagyon várom már, hogy ismét Silverstone-ban lehessek, különösen mert a tavalyi idénytől eltérően, ismerem ezt a pályát a TS050 HYBRID szempontjából, Remélem, hogy sikerül jó eredményt elérni, és az lenne ideális, ha Mike-kal és Kamuival végre sikerülne győznünk. A tavalyi idény kezdete óta annyira közel voltunk már ehhez, még Silverstone-ban is, ahol sokáig első helyen álltunk. Tudom, hogy ha továbbra is keményen dolgozunk, lesz esélyünk erre, de a fő célunk, hogy a csapat jól szerepeljen ezen a hétvégén.”

Sébastien Buemi (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Hosszú volt ez a szünet, így alig várom már, hogy ismét beülhessek az autóba Kazukival és Fernandóval. Komoly kihívás lesz ez a futam. Tudjuk, hogy Silverstone soha nem egy könnyű pálya a hibrid rendszerek számára, mert nem tudunk akkora erővel fékezni, és módosítottak az EoT-előírásokon is. Szóval nem lesz könnyű, és kemény küzdelemre számítok. Emellett jó lesz augusztusban versenyezni ott – azután, hogy évekig áprilisban rendezték ezt a futamot, amikor elég hideg az idő. Meglehetősen jó időjárásra számítok.”

Kazuki Nakajima (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Fantasztikus volt ez a néhány hét a Le Mans-i győzelem óta. Nagyon köszönöm mindenkinek a gratulációkat és a szép üzeneteket. Természetesen még mindig fel vagyunk dobva, de már Silverstone-ra koncentrálunk, és arra, hogy jól szerepeljünk. Érdekes lesz látni, hogyan változott a pálya karaktere a burkolatcserének köszönhetően, emellett ismét a nagy leszorító erejű csomagot használjuk majd. Ezért aztán mozgalmas edzések elé nézünk, hogy megfelelően felkészülhessünk.”

Fernando Alonso (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Nagyon várom, hogy ezután a pár hét után újra visszaülhessek a TS050 HYBRID kormánya mögé. Természetesen eléggé elfoglalt voltam a silverstone-i kihívásra történő felkészüléssel, ahogyan a csapat is. Le Mans-tól eltérően ezt a pályát tényleg jól ismerem, és már az új burkolattal is megismerkedtem, ezért remélem, hogy ez segít majd a csapatnak, hogy némi előnnyel rajtoljunk. Eddig tökéletesen sikerült a WEC idény, és szeretném, ha ez így is maradna.”

Top