Kettős győzelmet aratott a Toyota Silvertsone-ban – majd elvették tőle

A történelmi Le Mans-i diadal után Silverstoneban is dupla didalt aratott a Hosszútávú Világbajnokságon (WEC) a TOYOTA GAZOO Racing Fernando Alonsoval kiegészült, 1000 lóerős hibrid erőgépekkel versenybe szálló csapata – majd elvették tőlük a címet: a verseny utáni műszaki ellenőrzést követően a csapat elveszítette a Silverstone-i hatórás futamon aratott kettős győzelmét. A csapat döbbenten áll a döntés előtt, amelyet még Akio Toyoda, a vállalat világszintű elnöke (maga is szenvedélyes versenyző) is személyesen kommentált. A csapat jelenleg mérlegeli, milyen lépéseket tegyen.

A versenysorozatban élen álló Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso 8-as rajtszámú TS050 HYBRID-je első helyen haladt át a célvonalon, ezzel megnyerve a FIA Hosszútávú Világbajnokság harmadik fordulóját Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López második helyen befutó, 7. rajtszámú TS050 HYBRID-je előtt. A futam során mindkét autó fenéklemezének első része megsérült, amikor nekiütköztek a Silverstone-i pálya új szegélyének. Sajnálatos módon ez azzal járt, hogy egyik autó sem ment át a versenyt követő átvizsgálás során elvégzett teszteken, így a versenybírók mindkét autót diszkvalifikálták. A döntés azért is megdöbbentő, mert az érintett alkatrész kialakítása és konstrukciója nem változott a 2017-es idény elején történt bevezetés óta. Azóta sikeresen megfelelt a hasonló teszteken – beleértve a legutóbbi, Spaban rendezett futamot követő vizsgálatot is.

TOYOTA GAZOO Racing.
World Endurance Championship. Silverstone 6 Hours.
Silverstone, United Kingdom.16th to 19th August 2018

„Minden pilótánk teljes erőbedobással versenyzett, így szurkolóink is igazán izgalmas küzdelmet élvezhettek végig. Ezért is nagy csalódás számomra, hogy elveszítettük a korábban elért eredményt. Szeretnék elnézést kérni a hat pilótától, amiért nem tudtunk olyan autót készíteni, amivel győzhettek volna, bár teljes erőbedobással küzdöttek.  Másrészt viszont szeretném megköszönni pilótáinknak, hogy bíztak az autóinkban, és mindent kihoztak belőlük, amit lehetett, mert ennek köszönhetően kiderült, milyen módosításokat kell elvégezni rajtuk. A következő futamra még erősebbé tesszük az autókat, hogy pilótáink ismét teljes erőbedobással hajthassanak a Fuji Speedway versenyen, és újra kettős győzelemért harcolhassanak, ezzel versenyben tartva minket a világbajnoki címért. Szeretném megköszönni a szurkolóknak is töretlen támogatásukat. Remélem, nagyon várják már, hogy októberben egy igazán izgalmas futamot lássanak.” – fogalmaz Akio Toyoda, a vállalat elnöke.

A hír már csak azért is rosszul jött a japán gyártó számára, mert épp ezen a versenyhétvégén a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapata dupla dobogót ünnepelhetett a Német Rallyn, így a múlt hétvége a versenyistálló eddigi legsikeresebbje lehetett volna a kettős diadallal.

Top