Sorozatban a második győzelem és kettős dobogó a Toyotának

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata sorozatban második győzelmét ünnepli, miután Ott Tänak a Finn Rallyn aratott győzelmét követően a Német Rallyt is megnyerte. Ez az eredmény jelenti egyben a Toyota Yaris WRC első aszfalton elért diadalát is. Finnországhoz hasonlóan a csapat két pilótája is dobogós helyen végzett – Esapekka Lappi harmadikként futott be –, így a Toyota immár a második helyen áll az autógyártók bajnokságában, alig 13 ponttal az élen álló csapat mögött, elérhető közelségbe kerülhet tehát akár a gyártói világbajnoki cím is.  

Tänak szinte a rajttól kezdve a mezőny élén haladt, csupán rövid időre adta át az első helyet az SS2 után. A rally utolsó napját 43.7 másodperces előnnyel kezdte, amivel okosan gazdálkodva megőrizte pozícióját a Grafschaft szőlőkben kijelölt, 29 kilométeres szakasz kétszeri teljesítése során. Győzelmét a Bosenberg gyorsasági szakaszon biztosította be, ahol alig 0.1 másodperccel maradt el attól, hogy megismételje Finnországban elért leggyorsabb köridejét. Tänak és másodpilótája, Martin Järveoja számára ez volt a harmadik győzelem, amit idén a Toyota színeiben értek el, illetve egyben két év alatt a második Német Rally győzelem, amely révén Tänak egyre jobban felzárkózik a pilóták bajnokságában élen álló két versenyzőhöz.
Lappi az ötödik helyről indult az utolsó napon, majd a hibátlanul teljesített aznapi első szakaszt követően feljött a harmadik helyre. A gyorsasági szakaszon a harmadik legjobb időt érte el, ezzel ő és másodpilótája, Janne Ferm második alkalommal állhattak fel a dobogóra, alig három versenyen belül – illetve először aszfalton rendezett WRC rallyn. Ezzel az eredménnyel Lappi első teljes idényében megerősítette negyedik helyét a pilóták bajnokságában.
Jari-Matti Latvala autójában egy hidraulikus szivattyú meghibásodása miatt megszűnt a hajtás, ezért kénytelen volt feladni a versenyt az első szakaszon. A két szakaszgyőzelmet hozó, erős szombati szereplést követően összesítésben a harmadik helyről kezdte a napot, alig 0.8 másodperccel lemaradva a második helyezett mögött.

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)

„Ez egy újabb nagyszerű pillanat csapatunk számára. Ott egész hétvégén kiemelkedően szerepelt. Az egyetlen dolog, ami csalódást okozott az volt, ami Jari-Mattival történt ma reggel. Nagyon sajnálom, mert bíztunk benne, hogy jól fog szerepelni a mai szakaszokon, de úgy tűnik, nincs szerencséje, pedig igyekszünk mindent megtenni, ami tőlünk telik. Esapekka briliáns teljesítményt nyújtott, hibátlanul vezetett, pedig ezen a rallyn nagyon könnyű hibázni. Mindenki rendkívül keményen dolgozott ezért a nagyszerű eredményért, amit most aszfalton elértünk, és mindannyian maximálisan motiváltak arra, hogy az év hátralévő részében is megtegyenek mindent a siker érdekében.”

Jari-Matti Latvala (7. rajtszámú autó pilótája)

„Útban az első szakasz felé megállt az autó, és amikor egyesbe akartam tenni, nem tudtam sebességbe kapcsolni. Elszállt a hidraulikus szivattyú, és bár át tudtam váltani manuális vezérlésre, túl nagy volt a terhelés a sebességváltón, így egy idő után teljesen elment a hajtás. Idén gyakran volt balszerencsénk, de ezzel a hétvégével kapcsolatban jó előérzetem volt.  Az autó nagyon jól ment, élveztem a küzdelmet és ez a legfontosabb.”

Ott Tänak (8. rajtszámú autó pilótája)

„Ez volt egyértelműen a legnehezebb győzelem, amit valaha elértem. A hétvége legnagyobb részében rendkívül szoros volt a csata, és igen keményen kellett hajtanom. Pénteken, a szőlőkben nagyon jól éreztem magam az autóban. Szombaton reggel már nem voltam annyira magabiztos, de a csapatnak sikerült sokat javítani az autón a szervizelés során. Ma csak arra kellett figyelnem, hogy megőrizzem az előnyömet. Nagyon boldog vagyok az egész csapat miatt: igazán jól szerepeltünk ezen a hétvégén. Jó irányba haladunk a bajnokságban, de én mindig csak az adott futamra koncentrálok. Most például Törökországra, és igyekszem a lehető legjobban felkészülni arra a versenyre is.”

Esapekka Lappi (9. rajtszámú autó pilótája)

„Nem volt könnyű ez a hétvége, ugyanakkor nem voltak gondjaink sem, így sikerült felkerülni a dobogóra. A többiek számára sok dráma adódott tegnap és ma reggel is. De hát ilyen a rallysport, láttunk már ilyet korábban is. Úgy érzem, komoly haladást értünk el a hétvégén. Persze még kell valamennyit vezetnem ahhoz, hogy lássam, hol vannak a határaim, amikor például nem tiszták az utak. Nem nagyon lehet hibázni, és ezúttal nagyon odafigyeltem, hogy ne kövessek el egyet sem.”

A NÉMET RALLY VÉGEREDMÉNYE

1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3 ó 03 p 36.9 mp
2 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +39.2 mp
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1 p 00.9 mp
4 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +1 p 34.5 mp
5 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2 p 02.9 mp
6 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +2 p 13.8 mp
7 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2 p 39.1 mp
8 Marijan Griebel/Alexander Rath (Citroen DS3 WRC) +10 p 41.2 mp
9 Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5) +13 p 12.8 mp
10 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +13 p16.6 mp

Jari-Matti Latvala/Miikka Anttilla (Toyota Yaris WRC) feladta a versenyt

Mi következik most?

2010 óta első alkalommal tér vissza a WRC Törökországba szeptember 13-16. között. Ekkor rendezik meg a Török Rallyt, a mediterrán tengerparton fekvő Marmaris közelében lévő új helyszínen. A versenyzők a meleg időjárás mellett sima, gyors földutakra és komolyabb kihívást jelentő, sziklás hegyi hágókra számíthatnak.

Top