Közel az áttörés? Közösen fejleszt önvezető autókat a Toyota és az Uber

Az elmélyülő együttműködés keretében az Uber a Toyota Guardian rendszerével integrálja saját önvezető technológiáit annak érdekében, hogy az önvezető autókat bevezethesse autómegosztó rendszerében. Az önvezető autók előszobájának tekintett aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák, valamint a robotika és a mesterséges intelligencia területén is vezető fejlesztőnek számító Toyota hatalmas összeget, 500 millió dollárt fektet az önvezető technológiák fejlesztése és gyakorlati tesztelése területén szintén élen járó és széleskörű tapasztalatokat felhalmozó Uberbe.

A környezetbarát, a városi forgalom során akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemben, károsanyagkibocsátás-mentesen közlekedő hibrid elektromos autóiról ismert Toyota és az Uber bejelentette, hogy megegyezésük alapján kiterjesztik együttműködésüket az önvezető technológiák fejlesztését tekintve. A két cég közös célja, hogy új közlekedési szolgáltatásként minél előbb bevezethesse a piacra az önvezető autók közösségi használatú rendszerét. Ennek érdekében a két vállalkozás technológiáinak együttes felhasználásával, a Toyota önvezető járműveket épít kifejezetten az Uber autómegosztó hálózatának. A fenti együttműködéstől függetlenül a Toyota 500 millió dollárt fektet az Uberbe.

„Az Uber a világ egyik vezető közösségi autómegosztó vállalkozása, velük összefogva komolyan előreléphetünk önvezető modelljeink fejlesztésében is.” – avat be Shigeki Tomoyama, a Toyota ügyvezető alelnöke és a Toyota Connected Company elnöke. „Ez az együttműködés fontos mérföldkő, hogy a közösségi közlekedésben is vezető céggé váljunk azáltal, hogy a Toyota járműveivel és technológiáival biztonságosabb irányba fejlesztünk egy olyan közösségi szolgáltatást, mint az autómegosztás.”

Az Uber és a Toyota hisz az önvezető autózás jövőjében, és abban is, hogy együttműködésük jelentős az önvezető technológiák fejlődésének szempontjából. Az Uber és a Toyota tervei szerint a tömeggyártott önvezető járműveket a jövőben erre szakosodott flottakezelő cégek fogják birtokolni és kezelni.

„Ez az első ilyen megállapodás az Uber történetében, és jól jelzi arra irányuló törekvéseinket, hogy hálózatunkban világszínvonalú technológiát alkalmazzunk.” – fogalmaz Dara Khosrowshahi, az Uber ügyvezető igazgatója.  „Célunk, hogy a világ legbiztonságosabb önvezető autóit üzemeltessük az Uber hálózatában, ez a megállapodás pedig újabb jelentős lépés efelé. Az Uber fejlett technológiája, a Toyota biztonság iránti elkötelezettsége és gyártástechnológiai tudása természetesen egészíti ki egymást. Nagyon várom, hogy lássam, mire vagyunk képesek együtt.”

Az „Autono-MaaS” (autonomous-mobility as a service: önvezető közlekedés mint szolgáltatás) elnevezésű flotta autói a Toyota Sienna alapjaira épülnek majd. Az Uber önvezető rendszere (Autonomous Driving System) és a Toyota Guardian nevű biztonsági vezetéssegítő technológiája együtt dolgozik majd az Autono-MaaS járműveiben. Az autókban a Toyota információs rendszere (Mobilitási Szolgáltatási Platform, MSPF) is működni fog, a kísérleti üzem 2021-ben indul az Uber autómegosztó hálózatában.

„Az Uber önvezető rendszere és a Toyota Guardian egyszerre fogja követni és vizsgálni a vezetési környezetet és a valós idejű eseményeket, ezáltal az önvezető rendszer és maga a jármű is biztonságosabbá válik.” – árulja el Gill Pratt, a Toyota kutatóintézetének ügyvezetője. „Bizakodva várjuk, hogy elinduljon az együttműködés, amely mindkét vállalat fejlődését előrelendíti az önvezető autózásban.”

A Toyota befektetése az Uberbe és a két cég együttműködése az iparági szabályozásoknak megfelelően zajlik majd.

Az Uber

Az Uber küldetése, hogy megbízható közlekedési megoldásokat kínáljon mindenki számára. Amikor 2010-ben elindultak, egyetlen célt tűztek ki magunk elé: taxit szerezni ügyfeleinknek egyetlen gombnyomással. Azóta ötmilliárd fuvart bonyolítottak le, és továbbra is céljuk, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely biztonságos közlekedést kínál bárhol a világon. A vállalat fejlett technológiákért felelős csoportja (Advanced Technologies Group, ATG) mostanában újabb kihívással néz szembe: hogyan építsék ki és honosítsuk meg az önvezető technológiát hálózatukban? A csoportban világszínvonalú mérnökök dolgoznak járművek biztonságán, a vállalat önvezető szoftverének, térképrendszerének egy egyéb területek fejlesztésén. Az Uber különböző együttműködésekkel kívánja piacra vezetni az önvezető járműveket, végső célja pedig az, hogy az önvezető autók közösségi megosztása mindennapi gyakorlattá váljon.

A Toyota

A Toyota egy globális, mobilitásközpontú vállalat, amely 1997-ben mutatta be a Prius Hybrid modellt, majd 2014-ben az első sorozatgyártású üzemanyagcellás szedánt, a Mirait. A Toyota, melynek központja Japánban, Toyota City-ben található, 1937 óta gyárt autókat. A Toyota büszke arra, hogy ma világszerte 370 000 alkalmazottat foglalkoztat. Évente 27 országban mintegy 10 millió autó kerül ki a vállalat üzemeiből, köztük nagy sorozatban gyártott modellek, luxusautók, miniautók, valamint teherautók és haszongépjárművek. Ezeket a járműveket több mint 170 országban értékesítik Toyota, Lexus, Daihatsu és Hino márkanév alatt.

Top