Egy elfogadóbb társadalom megvalósításáért támogatja a Toyota a 2020-as Tokiói Paralimpiát

Bár még két év van a 2020-as Tokiói Paralimpiai Játékokig (2020. augusztus 25. – szeptember 6.) a Toyota már most több platformon is támogatja a parasportokat és társadalmi elfogadottságukat. Az Olimpiai és Paralimpiai Játékok nemzetközi partnereként (és a Magyar Olimpiai Bizottság Platina fokozatú támogatójaként) a Toyota támogatja a parasportokat és hozzájárul egy elfogadóbb, alulról szerveződő társadalom létrehozásához, illetve a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervezőbizottságával (Tokió 2020 Szervezőbizottság), valamint a szélesebb értelemben vett japán üzleti közösséggel karöltve dolgozik ezért a célért. Már nincs sok idő a Paralimpiai Játékok megrendezéséig, így a Toyota világszerte tovább népszerűsíti a parasportokat, miközben „Mobilitást mindenkinek!” mottóval új megoldásokat támogat.

„Sir Philip Cravennel, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnökével 2015-ben folytatott megbeszéléseinket követően, illetve számos parasportolóval történt beszélgetésemnek köszönhetően még jobban elköteleztem magam amellett, hogy a Toyota mindenki számára kínáljon mobilitási megoldásokat. E megfontolás alapján lépéseket teszünk nem csupán egyre jobb autók előállítására, hanem az autókon túlmutató különféle mobilitási igények kielégítése érdekében is. Meggyőződésem, hogy mindez segít értékelni a különbségeket, és segít megszabadulnunk az olyan sablonos gondolkodástól, ami fékezi a miénkhez hasonló, nagy szervezeteket a társadalmi előítéletek és a diszkrimináció témakörében. Úgy tekintek a Toyota részvételére a paralimpiai mozgalomban, mint egy sorsdöntő lépésre az ’Egy Toyota’ célkitűzésünk felé, illetve mint egy szerény lépésre az ’Egy világ, egy álom, egy emberiség’ jelmondat megvalósítása érdekében. – – fogalmaz a társadalmi felelősségvállalás számos területén aktív Toyota paralimpiai elkötelezettségével kapcsolatban Akio Toyoda, a vállalat világszintű elnöke.

„A Toyotának a ’Mobilitást mindenkinek!’ eszméje alapján megfogalmazott célja nemcsak a mozgáskorlátozottaknak szól, hanem mindenkinek, ezért is bír különleges jelentéssel.” – teszi hozzá Sir Philip Craven, aki 2018 júniusa óta a Toyota igazgatósági tagja. „Amikor Akio Toyoda néhány évvel ezelőtt először látogatott el az IPC központjába, azt írta be vendégkönyvünkbe, hogy ’Küzdjünk a jövőnkért. Egy világ, egy álom, egy emberiség, egy Toyota’ – és ez mély benyomást tett rám. Elkezdtem hinni abban, hogyha együtt küzdünk a Toyotával, akkor az egy valóban jobb jövőhöz vezethet, ahol mindenki rendelkezik majd a mozgás szabadságával.”

A Toyota a dolgozók által, illetve a Tokió 2020 Szervezőbizottsággal és a Japán Üzleti Bizottsággal közös munka révén támogatja a praralimpiai mozgalmat.

I. A Toyota dolgozók alulról szerveződő kezdeményezései az elfogadó társadalom megvalósításáért

2017-ben a Toyota világszerte alulról szerveződő kezdeményezésekbe fogott a parasportok iránti érdeklődés növelése érdekében:

A parasportok iránti érdeklődés növelését szolgáló tevékenységek

Azon megállapodás aláírásakor, amelynek révén a Toyota az IPC nemzetközi partnere lett, a vállalat egy másik megállapodást is aláírt, amivel nagyjából 180 nemzeti paralimpiai bizottság (NPC) partnerévé is vált egyben. A Toyota célja minden egyes NPC-vel szorosan együttműködve az, hogy globális szinten is fejlessze és növelje a parasportok iránti érdeklődést.

  1. Technológiai támogatás a parasportolók részére:
      • A Toyota célként tűzte ki, hogy felhasználva az amerikai, japán és németországi járműgyártás révén megszerzett mérnöki tudást és know-how-t, sportfelszereléseket fejlesszen ki parasportolók számára.
      • A 2018-as Pyong Csang-i Paralimpiai Játékokra a Toyota más sportfelszerelés-fejlesztőkkel és parasportolókkal – köztük Taiki Morii alpesi síelővel – közösen készített el egy új széksít, illetve Andrea Eskau sífutóval és biatlon versenyzővel egy síszánt, a Toyota Motor Sports GmBH közreműködésével.

A 2020-as Tokiói Játékokra készülve a Toyota K&F dolgozói projekt csapatokat szervez, hogy továbbfejlesszék a nyári parasportokban használt sportfelszereléseket is.

2. Nemzeti paralimpiai bizottságok támogatása:

    • Az IPC fejlesztési részlege az Agitos Alapítvány a parasportok – mint az élet megváltoztatásának eszköze, illetve a mindenkit elfogadó társadalom érdekében működő erő – fejlesztéséért felelős elsőszámú globális szervezet, ami világszerte együtt dolgozik a NPC-kel és más szervezetekkel.
    • A Toyota és az IPC között létrejött, egész világra érvényes partnerségi megállapodás lehetővé tette az Agitos Alapítvány számára egy a „Toyota támogatásával megvalósuló NPC Fejlesztési Program” elindítását, ami támogatást és képzést nyújt a szervezeti fejlesztés, sporttechnikai képzés, és sportolói képzés területein. A program célja: javítani az NPC-k szervezeti működését és professzionalizmusát, hogy saját országaikban nagyobb elérést biztosíthassanak a parasportok számára.
    • A Toyota célja, hogy szorosan együttműködve a helyi NPC-kel és a helyi lakossággal, növelje a parasportok iránti érdeklődést, illetve megoldja az NPC-k és a helyi vállalkozások összekapcsolását.

3. A parasportok ismertségének növelésére irányuló tevékenységek:

    • A Toyota 2017 májusában a Japan Boccia Association aranyfokozatú partnere, és a Japán Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség hivatalos szponzora lett.
    • E két partnerséggel tevékenysége fókuszában – illetve több japán régióban is otthont adva különféle kísérleti rendezvényeknek, valamint a Toyota dolgozóiból önkéntes közreműködőket biztosítva, főként, ha a vállalat alkalmazottai is indulnak a versenyeken – a Toyota segít a parasportok ismertségének növelésében.
    • Mindemellett a Toyota más jelentős, nemzetközi parasport eseményeket is szponzorál, mint például a Dublinban augusztus 13-19. között megrendezendő Paraúszó Világbajnokságot is.

4. Alkalmazás és szponzorálás:

  • A Toyota jelenleg is számos sportolót alkalmaz és szponzorál Japánban, és külföldön egyaránt, köztük parasportolókat is.
  • Emellett a Toyota annak lehetőségét is vizsgálja, hogy miként alkalmazhatna több parasportolót világszerte.

5. A Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) „Korlátlan Mobilitás Pályázata”

  • A Toyota Mobilitási Alapítvány jelenleg külön entitásként működtet egy globális ötletbörzét „Korlátlan Mobilitás Pályázat” néven azzal a céllal, hogy a résztvevők innovatív segédeszközöket fejlesszenek ki a mozgáskorlátozottak szabad mozgásának elősegítése érdekében. A pályázat 2017 novemberében indult, és a nyertes elképzelés akár 4 millió dolláros fejlesztési támogatásban részesülhet. A pályázat győztesét várhatóan a 2020-as Tokiói Játékok alkalmával hirdetik ki.

Mobilitási megoldásokhoz kapcsolódó tevékenységek

A Toyota részt vesz számos helyi közösség arra irányuló tevékenységében, hogy megkönnyítsék a korlátozott közlekedési lehetőségekkel élő emberek mozgását.

  1. Regionális közlekedési segítségnyújtási projekt: (az Akita Prefektúrával közös tesztprojekt, Yokota City)
  • A csökkenő népesség miatt Yokota City lakosainak a helyi buszjáratok ritkításával kell szembenézniük.
  • E járatok fenntartása érdekében a Toyota ingyen biztosít kisegítő járműveket (WelCab), amelyeket 60 évnél idősebb, fizetett önkéntesek vezetnek. A hat környékbeli kisvárost kiszolgáló szolgáltatást a város üzemelteti.
  • Azáltal, hogy a Toyota részt vesz a helyi járatok fenntartásában, és együttműködik a helyi önkormányzatokkal és lakosokkal az alternatív közlekedési megoldások terén, a vállalat segít kielégíteni a helyi igényeket a mobilitási problémákra adható potenciális megoldásokkal.
  • A Toyota jelenleg mérlegeli hasonló tevékenységek elindítását további japán települések esetében is.

2. Vasúttársaságokkal közös akadálymentesítési projekt:

  • A Toyota együttműködésbe kezdett a Kanto és Chubu területek vasúttársaságaival akadálymentes közlekedési lehetőségek bevezetése érdekében.
  • A Toyota a saját üzemeiben megszerzett tapasztalatokat és know-how-t használja fel arra, hogy könnyebben megközelíthetővé tegye a tömegközlekedést.

II. Közreműködés a 2020-as Tokiói Játékon

Az olimpiai és paralimpiai mozgalom nemzetközi partnereként a Toyota az olimpiai játékokra kidolgozott mobilitási megoldások mellett az alábbi módokon működik majd együtt márkakereskedőivel, tagvállalataival és a Tokió 2020-as Szervezőbizottsággal, illetve a japán kormánnyal és Tokió városával:

  1. Mindenki Érme Projekt („Minna no Medaru” Projekt)
  • A Toyota márkakereskedők az egész országban részt vesznek a Tokió 2020-as Szervezőbizottság, a Környezetvédelmi Minisztérium és Tokió városa által támogatott, „Mindenki Érme Projektben”’.
  • A projekt célja az, hogy 5000 arany-, ezüst- és bronzérmet készítsen a tokiói 2020-as játékokra hordozható elektronikai eszközök újrahasznosítása révén. Ennek érdekében a Toyota 2018 szeptemberétől országszerte gyűjtődobozokat helyez ki több mint 6000 Toyota és Lexus márkakereskedőnél, illetve autókölcsönzőkben, ahová a látogatók bedobhatják régi elektronikai készülékeiket, mint például mobiltelefonjaikat, stb. – ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóság eszméjéhez.

2. Dolgozók önkéntesként

  • A Tokiói Játékok alkalmából a Toyota számos módon támogatja majd az önkéntesek munkáját, beleértve azt is, hogy saját, illetve a márkakereskedők, és tagvállalatainak dolgozói önkéntesként vegyenek részt a játékokon.

 

III. A japán üzleti világban végzendő tevékenységek

Az Olimpia támogatása érdekében a japán üzleti közösség létrehozta a „Japán Üzleti Bizottságot”, melynek célja, hogy emlékezetessé tegye a 2020-as Játékokat. E csoportban három japán gazdasági/üzleti szervezet egyesíti erőit: a „Japan Business Federation”, a „Japan Chamber of Commerce and Industry”, és a „Japan Association of Corporate Executives”. Akio Toyoda vállalta e bizottság elnöki teendőinek ellátását is, arra ösztönözve országszerte a kis- és nagyvállalatokat, hogy működjenek együtt az országos és helyi kormányzatokkal, illetve a civil szervezetekkel.

  1.  Parasportok kipróbálása
  • A Toyota és a Japán Üzleti Bizottság segíti a megértést azáltal, hogy lehetőséget teremt parasportolókkal találkozni, sőt ki is lehet próbálni a parasportokat.
  • Már nagyjából 280 szervezet 2500 részvevője lépett közvetlen kapcsolatba az országos mozgalommal, a Toyota sportolói, illetve dolgozói pedig minden alkalommal közreműködtek ebben.
  1. Akadálymentes térkép elkészítése / Akadálymentes megközelítéssel kapcsolatos képzés
  • Vállalati önkéntesek közreműködésével készítünk egy az egész városra kiterjedő akadálymentes térképet.
  • 2018 júliusára 12 városból gyűjtöttük össze az akadályokkal kapcsolatos információkat, 54 vállalat közreműködésével.
  • A Toyota tavaly óta nyújt akadálymentességi képzést, arra ösztönözve dolgozóit, hogy közreműködőként és/vagy önkéntesként vegyenek részt a városok feladatainak elvégzésében.

3. Közös vállalati termékkiállítások (Tohoku, Kyushuu Recovery Support)

  • Helyszínek és önkéntesek biztosítása révén a Toyota támogatta a Japán Üzleti Bizottság által szervezett „Japan City Expo,” nevű rendezvénysorozatot, ahol az ország vonzerejét bemutató, hagyományos kultúrát és az olimpiai megújulást népszerűsítő termékeket állítottak ki országszerte.
  • A Japán Üzleti Bizottság a főbb nagyvárosok kereskedelmi és iparkamaráival közösen hat nagyvárosi régióban rendezett kiállításokat a közelmúltban, súlyos természeti katasztrófákat elszenvedett régiók megújulását hirdetve. 2018 júliusa óta nagyjából 300 szervezettől és vállalattól – köztük a Toyotától – érkező önkéntesek működtek közre a fenti rendezvényeken.

4. Japán technológiai vezető szerepének bemutatása

  • A Japán Üzleti Bizottság az egész országból összegyűjtötte a 2020-as Játékokat kiszolgáló legmodernebb technológiákat és a Japán Gazdasági Kereskedelmi és Ipari Minisztériummal közösen megnyitotta a „COUNTDOWN SHOWCASE” elnevezésű technológiai kiállítást.
  • A kiállításon 40 tokiói kis- és középvállalat jelenik meg, emellett a Toyota üzemanyagcellás elektromos autójával, a Miraival, és az emberek életvitelét segítő „Human Support Robot-tal” (HSR) szerepel a kiállításon.

A Toyota kiemelt olimpiai partnersége és nemzetközi paralimpiai partnersége  

A Toyota 2015-ben lett az Olimpiai és Paralimpiai Bizottságok hivatalos nemzetközi mobilitási partnere a 2017-2024 időszakra, ami magában foglalja a 2018-as Pyong Csangi Téli Olimpiát és Paralimpiát, a 2022-es Pekingi Téli Olimpiát és Paralimpiát, illetve a 2020-as Tokiói Olimpiát és Paralimpiát, illetve a 2024-es Párizsi Olimpiát és Paralimpiát. Partnerként a Toyota célja a sport révén előmozdítani egy diszkriminációmentes és békés társadalom megvalósulását, emellett a vállalat elkötelezett a fenntartható társadalom mobilitás révén történő fejlesztése iránt is. A Toyota folyamatos fejlődéssel és az emberek iránti tiszteletével kapcsolatos értékei megjelennek az Olimpiai és Paralimpiai Játékokon, ahol az egész világ barátságot és szolidaritást vállalva találkozik, hogy ünnepelje az emberi teljesítményt. A Toyota hisz abban, hogy a mobilitás túlmutat az autókon; a nehézségek legyőzéséről és az álmok megvalósításáról szól, ahogyan ez kifejeződik a vállalat „Start Your Impossible” elnevezésű kezdeményezésében is. Ez szolgál alapul a cég autógyártóból mobilitási vállalattá történő átformálódásában is. Ha szabadon mozoghatunk, bármi lehetséges lesz számunkra.

Top