A Toyota kibővíti robotikai kutatásait Európában

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott Toyota élen jár az aktív biztonsági rendszerek, önvezető technológiák, a mesterséges intelligencia és a robotika területét érintő kutatások tekintetében is. A Toyota embert támogató robotja (HSR) olyan nyílt innovációs platform kutatók számára, melynek segítségével valós környezetben kutathatják, fejleszthetik és tesztelhetik saját robotikai technológiáikat. A fejlesztők közösségének segítségével a Toyota együttműködési lehetőséget ad kutató szervezetek számára. Így a HSR-nek köszönhetően felgyorsítható a technológiai fejlődés és a növekedés. Jövő héten, az október 1-5. között megrendezendő madridi IROS-on, azaz az Intelligens Robotok és Rendszerek Nemzetközi Konferenciáján mutatja be a Toyota saját HSR-ét, és egyben bejelentést teszt élen járó robotikai kutatásainak európai szerepvállalásáról is.

A kutatás és fejlesztés területére minden más autógyártónál többet fordító, és minden versenytársánál több nemzetközi szabadalmat jegyző Toyota többször elkötelezte már magát abbéli meggyőződése mellett, hogy a mobilitás több az autóknál. A Toyotánál a mobilitás szabadsága a fontos, függetlenül attól, hogy a felhasználó egyéves vagy éppen száz. A „Mobilitást Mindenkinek” vízió jegyében a Toyota elkötelezetten támogatja egy befogadóbb és fenntarthatóbb társadalom kialakítását, mégpedig olyan mobilitással, amelynek segítségével mindenki számára lehetővé válik addigi határainak átlépése.

A Toyota ennek a filozófiának a jegyében jövő héten, az október 1. és 5. között megrendezendő madridi IROS-on mutatja be saját embert támogató robotját (HSR-ét) a tudósok és a kutatók közösségének. Az IROS-on a Toyota mérnökei előadássorozat keretében ismertetik a HSR kutatási platformot. A HSR a Toyota partner-robot családjának tagja, és egyike a Toyota mobilitási koncepcióinak, melyek célja, hogy mindenki számára lehetővé váljon a mobilitás szabadsága. Feladata, hogy elkötelezetten segítse azoknak a közösségeknek az életét, ahol az ápolás, az egészségügy, a rövid távú szállítás és az otthoni élet területén szükség van támogatásra. Ez a kompakt robot kihajtható karral rendelkezik, képes tárgyakat felvenni a földről, illetve levenni azokat egy polcról. Ezen kívül egy sor olyan feladattal is megbirkózik, amelyekkel segíti az idős, vagy mozgáskorlátozott emberek életét.

Gerald Killmann, a Toyota európai kutatás-fejlesztési alelnöke ekként fogalmaz ennek kapcsán: „A Toyota európai robotikai kutató-fejlesztő részlege bizonyos területeken jelentős mértékben hozzájárul a Toyota világszintű fejlesztőmunkájához. Ilyen terület például az érzékelés, mivel Európa igen előrehaladott képességekkel rendelkezik a ’computer vision’, azaz a képek gépek általi megértésének területen. Úgy gondoljuk, hogy a HSR nagy segítség a kutatóknak, és jelentős technológiai előrelépés a robotika területén. Izgatottan várjuk együttműködéseink bővülését az európai kutató szervezetekkel.”

2015-ben, a HSR-fejlesztő közösség megalapításával a Toyota partnerei számára az egész világon lehetővé vált a HSR nyitott innovációs platform használata. A résztvevő szervezeteknek így nem szükséges saját robotot, illetve az alapvető működéshez szükséges szoftvert fejleszteni. Ehelyett jövőbemutató ötleteik és applikációik fejlesztésére koncentrálhatnak, és gond nélkül, valós környezetben tesztelhetik technológiájukat és algoritmusaikat.

Jelenleg 12 ország 44 partnere használja a HSR-t. Európában a Toyota öt kutató egyetemet támogat, ezek Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Hollandiában működnek:

  • Hollandia: Eindhoveni Technológiai Egyetem (Egészségügyi szolgáltató robot)
  • Németország: Brémai Egyetem (Embereket támogató kognitív robot) és Bonn-Rhein-Sieg Alkalmazott Tudományok Egyeteme (Házi szolgáltató robotok)
  • Egyesült Királyság: Oxfordi Egyetem (Autonóm szolgáltató robotok)
  • Franciaorszég: Belfort-Montbeliard Technológiai Egyetem (Támogatott életkörnyezet szolgáltató robotokkal)

A HSR-t már olyan nemzetközi robotversenyeken használják standard platformként, mint a RoboCup@Home és a World Robot Summit (WRS). Azok akik részletesebben is érdeklődnek a HSR fejlesztői közössége iránt, vagy éppen csatlakozni szeretnének hozzá, felkereshetik a Toyota standját az IROS-on (58-as stand), vagy írhatnak közvetlenül is a Toyota e területtel foglalkozó részlegének.

Top