Japán telekommunikációs óriással alapított közös vállalatot a Toyota

A világ leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a mesterséges intelligencia, a robotika és az önvezető autózás területén is vezető fejlesztőnek számtó Toyota és a a japán telekommunikációs óriás, a sok egyéb terület mellett a robotikában szintén érdekelt SoftBank stratégiai partnerségre lépett egy új, mobilitási szolgáltatásokat kínáló közös vállalkozás alapításához.

A Toyota és a SoftBank stratégiai partnerséget hoztak létre új, mobilitási szolgáltatások kidolgozásának érdekében. A partnerek még az idei pénzügyi évben, de legkésőbb 2019 áprilisáig közös vállalat alapítását is tervezik MONET Technologies Corporation (MONET) néven. A MONET célja egy biztonságosabb és kényelmesebb mobilitási társadalom megvalósítása, méghozzá úgy, hogy ötvözik a SoftBank „Információs forradalom – Boldogság mindenkinek” filozófiáját a Toyota „Mobilitást mindenkinek” jövőképével.

A MONET nevet a „mobility network” szavak első szótagjai adják. Azért választották ezt az elnevezést, mert kifejezi a két vállalat arra irányuló törekvését, hogy egy mindenki számára elérhető, biztonságosabb és kényelmesebb mobilitási hálózatot építsenek ki. A MONET koordinálja majd a Toyota Mobilitási Szolgáltatási Platformját (MSPF), a Toyota összekapcsolt járműveket kiszolgáló, információs infrastruktúráját és a SoftBank Internet of Things (IoT) Platformját is, amit azért hoztak létre, hogy elemezze az okostelefonokon és különféle érzékelőkön keresztül begyűjtött adatokat. A két platformon megjelenő autós és humán mobilitáshoz kapcsolódó, rengeteg különböző adat elemzése révén a MONET célja optimalizálni a kereslet és kínálat viszonyát a közlekedésben, és olyan „Mobilitás, mint szolgáltatás” (MaaS) jellegű vállalkozásokat elindítani, amelyek képesek megoldani az emberek mobilitási gondjait, miközben ezzel új értéket is teremtenek.

Az első szakaszban a MONET „just-in-time” járműrendelési szolgáltatásokat vezetne be a helyi közintézmények és magánvállalatok részére egész Japánban. Ezek a regionális partnerségek és céges ingajáratok révén üzemelő, fuvarozást végző szolgáltatások a felhasználók igényeihez hangoltan működnek majd. A MONET a 2020-as évek második felére Autono-MaaS* (önvezető mobilitási szolgáltatás) vállalkozások bevezetését tervezi az e-Palette – a Toyota többcélú (pl. humán mobilitási, logisztikai és kereskedelmi) – mobilitási szolgáltatások számára kifejlesztett, akkumulátoros elektromos járművek felhasználásával. A lehetséges alkalmazások közé tartoznak az igény szerinti just-in-time mobilitási szolgáltatások, mint például az ételkiszállító járművek, amelyekben útközben is folyik az étel elkészítése, a kórházi ingajáratok, ahol fedélzeti orvosi vizsgálatok is elvégezhetőek, mobil irodák és sok más is. A MONET a japán bevezetés mellett gondol arra is, hogy mindezt később, globális piacon is megvalósítsa.

*Az „Autono-MaaS” egy új szó, ami az „autonomous vehicle” és „mobility as a service” (MaaS) kifejezésekből jött létre. Olyan mobilitási szolgáltatásokra utal, amelyek a Toyota által szállított önvezető járműveket használják.

Top