Hét dolog, ami lenyűgözi majd az UX-ban

Merész dizájnjával, agilis teljesítményével és úttörő ötleteivel a magyarországi márkakereskedésekbe jövő tavasszal érkező, a képzeletgazdag technológia és a kézműves kidolgozás egyedi ötvözetét kínáló vadonatúj Lexus UX felrúgja a megszokásokat. Az ajtózáródás luxusautós hangzásának kialakításában idegtudósok segítettek, míg az ‘Omotenashi’, azaz a hagyományos japán vendéglátás szellemében az ablaktörlő leáll, hogy ne fröcskölje le a ki- vagy beszálló utasokat. A judo- és kendo-öltözékekről ismerős ‘sashiko’ ülésvarratokat kézműves takumi mesterek készítik miközben A legmodernebb mérőműszerek garantálják az autók precíziós összeszerelését.

Az alábbiakban 7 olyan különlegesség olvasható, amelyek érzékletesen bemutatják, milyen messzire elmentek a Lexus formatervezői, mérnökei és mesteremberei, hogy tökéletessé formálják az új UX modellt.

Az ajtózáródás hangjának tudománya

Az ajtó a legelső találkozási pont a vezető és az autó között. A Lexus hangmérnökei minden lehetőséget megragadtak, hogy még az ajtók záródásának hangja is a luxus érzetét keltse, ezért idegtudósok segítségével dolgozták ki a tökéletes hangzást. Elvégeztek egy kutatást, ami azt vizsgálta, hogy a luxusautók ajtajának záródása milyen agyhullámokat gerjeszt, majd ennek alapján választották ki a legmegfelelőbb anyagokat, sőt az ajtók formáját is ennek figyelembe vételével, tizedmilliméteres pontossággal alakították ki, hogy bezárásukkor kellemes, megnyugtató hangot adjanak. A hangzást végül a Lexus ‘Takumi’ mesterei csiszolják tökéletesre a gyárban, akik minden egyes UX-et egy kifejezetten erre tervezett ‘süketszobában’ vizsgálnak meg, és ha kell, még alakítanak egy árnyalatnyit a hangon, mielőtt az autó kigördül a Kyushu gyár kapuján.

A szellőzés kapcsolójának vezeték nélküli világítása

Az új UX szellőzőnyílásain ugyanazzal a kezelőszervvel állítható be a levegő befúvásának iránya és erőssége. A Luxury felszereltségű modellekben ezeket a kapcsolókat apró fényforrások világítják meg, amelyek az áramot nem vezetéken kapják: a LED-ek működéséhez szükséges energia elektromágneses rezonancia útján keletkezik. A modern és elegáns megoldás segítségével a vezető és az első utas sötétben is könnyen megtalálja a kecses, mindössze 3 mm átmérőjű kapcsolókat.

A bőrkárpitok ‘sashiko’ varrása

Az új UX crossover bőrkárpitozással is megrendelhető, ami egy tradicionális japán varrási technikával, a judo- és kendo-öltözékekről ismert ‘sashiko’ öltésekkel készül. Hogy a crossover jellegzetes hűtőrácsának vizuális hatását az utastérben is érvényesítsék, a Lexus mesterei a varrások mellett matematikai görbéket formázó perforációval díszítik a kárpit felületét és az ülések szellőző nyílásait. Így születik meg a művészet és funkcionalitás kifinomult párosa.

Kifinomult elektromos ablakemelők

A kabin fényűző hangulatához tökéletesen illenek az UX elektromos ablakemelői, amelyek minimális zajjal és rezgéssel működnek. Ráadásul az ablakemelő rendszer érzékeny becsípődésgátló funkciója megakadályozza, hogy a bezáródó ablak odacsípje a vezető ingujját, vagy éppen egy gyermek kezét.

Az utasokra is ügyelő ablaktörlők

Az új UX ablaktörlői hihetetlenül innovatívak, hiszen az automatikus esőérzékelés mellett még arra is képesek, hogy fokozatosan lassítsák a törlés ütemét, egyetlen pillanatra sem terelve el a vezető figyelmét. Az pedig már a tradicionális japán vendégszeretet, az ‘Omotenashi’ szellemiségét idézi, hogy az ajtó nyitásakor a törlés automatikusan leáll, nehogy az ablaktörlők vizet fröcsköljenek a ki- vagy beszálló utasok ruhájára.

Ötletesen összehajtható csomagtér-takaró

Egy innovatív ötlet, ami hatásosan hangsúlyozza ki a Lexus felhasználóbarát szemléletét: használaton kívül az UX csomagtér-takarója összehajtható, mint egy háló, így alig foglal helyet.

Precízen összeszerelt csomagtérajtó

Minden egyes UX összeszerelését jól képzett Lexus-szakemberek végzik, méghozzá a legmodernebb technológia segítségével. A sima és zavartalan működés érdekében minden UX csomagtérajtaját és csomagtérnyílását mintegy 200 ponton ellenőrzik a gyártás során. Az erre szolgáló digitális mérőműszer még a hőmérséklet és a páratartalom apró különbségeit is számításba veszi. Az így kapott adatok alapján a Lexus mesterei a lehető legpontosabban állíthatják be az UX csomagtérajtaját, hogy az sok-sok éven át tökéletesen működjön.

Top