Élmény lesz vezetni az új Corollát

A hazai márkakereskedésekbe is megérkezett a magánvásárlók és vállalati flottafelhasználók körében egyaránt hatalmas várakozások övezte vadonatúj Corolla, amely könnyen nem csupán a legnépszerűbb európai Toyota, de szegmensének legkedveltebb modellje is lehet.

Egy biztos, az elsőség a vezetési élményen nem fog múlni: az új TNGA GA-C platform dinamikus vezethetőséget, kezes reakciókat és kényelmes rugózást kínál, amiről a MacPherson első rugóstag és a vadonatúj többlengőkaros hátsó felfüggesztés is gondoskodik. Az ötajtós (Hatchback) és kombi (Touring Sports) karosszériaváltozatokhoz opciós adaptív felfüggesztés (AVS) is rendelhető. A vezetési élmény ráadásul az egyéni preferenciák szerint személyre is szabható: a Drive Mode Select üzemmódválasztó rendszer ÖKO, KOMFORT, NORMÁL, SPORT S, SPORT S+ és EGYEDI üzemmódokat kínál. Mindehhez a még tovább tökéletesített zaj- és rezgéscsillapításnak, illetve az öntöltő hibrid hajtású modellek esetén a csendes üzemnek köszönhetően kifejezetten halk futás társul.

A TNGA GA-C platform kiemelkedő dinamikai jellemzőkkel ruházza fel a világ legnépszerűbb autójának legújabb generációját, a vadonatúj Corolla modellcsaládot, amihez számottevően jobb ergonómia és kilátás társul. A GA-C platform minden korábbinál élvezetesebb vezetési élményt ígér, köszönhetően a 10 mm-rel mélyebb tömegközéppontnak, az alapfelszerelésként alkalmazott multilink hátsó felfüggesztésnek, valamint a kulcsfontosságú pontokon nagy szakítószilárdságú acél idomokkal megerősített, 60 százalékkal merevebb karosszéria-szerkezetnek. Mindez jobb vezethetőséget és stabilitást eredményez, változatlanul kiemelkedő rugózási és utazási kényelem mellett, továbbá csökkenti a nagyfrekvenciás rezgéseket, és ezzel fokozott minőségérzetet nyújt.

Kiemelkedően merev, kis tömegű vázszerkezet

A Corolla építésénél széles körben alkalmaztak alumíniumot, nagy szakítószilárdságú acélokat, illetve forrón sajtolt idomokat; az ajtók és a tetőpanel vastagságát pedig csökkentették. Mindennek köszönhetően számottevően csökkent a nyers karosszéria tömege, ami jótékony hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. Ugyanakkor az új vázszerkezet összeszerelésénél széles körben alkalmazott ragasztók, a ponthegesztések nagyobb száma, illetve a teljesen zárt szelvények és gyűrűs teherviselő szerkezetek alkalmazása együtt mintegy 60 százalékkal növelte a karosszéria merevségét az elődmodellhez viszonyítva. Ez látványosan kedvezőbb dinamikát, közvetlenebb kormányreakciókat és fokozott nagysebességű stabilitást eredményezett. A vezethetőséget és a dinamikus irányváltási képességet tovább javította a mélyebbre épített motor, az ülések alacsonyabb csípőpontja, továbbá a hátsó ülések alá helyezett hibrid akkumulátor. Mindezen megoldások együttesen mintegy 10 mm-rel csökkentették az új Corolla tömegközéppontjának magasságát.

High tech felfüggesztés

Az új Corolla modellcsalád tagjai elöl jól bevált MacPherson rugóstagot, hátul vadonatúj multilink felfüggesztést alkalmaznak. Új a lengéscsillapítók szeleptechnológiája, valamint most először adaptív felfüggesztés (AVS) is rendelhető a Hatchback és Touring Sports kivitelekhez. Az első futómű geometriáját módosították, új fejlesztésű lengéscsillapítókat építettek be, míg a csavarrugók karakterisztikáját úgy hangolták, hogy közepes és nagysebességű kanyarvétel során lineáris kormányreakciót biztosítsanak. A berugózási ütköző jellemzőit, az ütköző kitérési tartományát, valamint a kanyarstabilizátor elhelyezését szintén úgy optimalizálták, hogy az kedvezőbb kormányérzetet eredményezzen. A rugóstag golyóscsapágyának elfordulási tengelyét a lengéscsillapítótól a függőcsapszeg-tengelyhez (kormányzási tengely) igazították. Ez csökkenti a bal és jobb oldalon tapasztalható kormányzási erők közötti különbséget, és még finomabb kormányozhatóságot eredményez. A lengőkarokat és a perselyek szerkezetét módosították, a csúszó alkatrészek közötti súrlódást mérsékelve javították a lengéscsillapítók reakcióidejét, minimálisra csökkentették az egyenetlen útfelületek felől átadott ütéseket, és ezáltal kiemelkedő rugózási komfortot értek el. A frissen kifejlesztett, kompakt méretű többlengőkaros hátsó felfüggesztés egyedi kialakítású csavarrugókat kapott, amelyek stabilabb irányíthatóságot és fokozott rugózási kényelmet eredményeznek.  A lengőkar elhelyezkedését optimalizálták, így az abroncsok ívmenetben és fékezés során egyaránt megőrzik összetartásukat. A jármű ezért kezesebben reagál a kormányparancsokra, és stabilabban viselkedik lassítás esetén. Az első és a hátsó felfüggesztés esetében egyaránt 40 százalékkal csökkent a súrlódás, ami finomabb, kényelmesebb rugózást eredményez. Az adaptív felfüggesztés (AVS) mind a négy keréknél szabályozza a csillapítás mértékét. Ezzel javítja a rugózási komfortot, valamint – a közvetlenebb kormányreakcióknak és a csekélyebb kitérésű rugózásnak köszönhetően – a menetteljesítményeket. A csillapítási erőt automatikusan és folyamatosan, 650 fokozatban szabályozza a rendszer egy lineáris szolenoid léptetőmotor segítségével, amely a hagyományos léptetőmotoroknál négyszer gyorsabban működik. Az AVS a Drive Mode Select üzemmódválasztó rendszerrel együttműködve, a kiválasztott üzemmód (ÖKO, NORMÁL, SPORT S, SPORT S+ vagy EGYEDI) függvényében módosítja a csillapítási erőt, így a vezető minden pillanatban optimális rugózási kényelemnek és precíz vezethetőségnek örvendhet.

Zseniális aerodinamika

A GA-C platform további előnyei között említést érdemel, hogy lehetővé teszi a jármű, illetve a motorházfedél magasságának csökkentését, és ezzel rendkívül áramvonalas formaterv kialakítását teszi lehetővé. A fenéklemez teljes egészében burkolt, a hátsó lökhárító tömítésén, valamint a hátsó lámpatestek külső lencséjén stabilizáló szárnyakat alakítottak ki, amelyek javítják a menetstabilitás fenntartását.

Elképesztő zaj- és rezgéscsillapítás (NVH)

A Toyota öntöltő hibrid technológiájának eredendő csendességére építve az új Corolla esetében számos olyan megoldást alkalmaztak, amelyek távol tartják a zajokat és a rezgéseket az utastértől. A motor rögzítési pontjait úgy alakították ki, hogy indításkor, illetve alapjáraton a lehető legcsekélyebb rezgést ébressze. Mérsékelték a gyorsítás kezdetén jelentkező fordulatszám-növekedést: így egyrészt közvetlenebb összefüggést értek el a fordulatszám és a jármű sebessége között, másrészt csökkent a gyorsulás során ébredő zaj. A GA-C platform eredendően kevesebb rezgést továbbít az erőátvitel felől. A kormánykerék agya dinamikus csillapításként nyeli el a kormányművön ébredő rezgéseket. Még a szerszámtartó is dinamikus csillapítókánt szolgál, amely csökkenti a hátsó padlólemez felől érkező vibrációkat. A motortérben bőségesen alkalmazott hangelnyelő- és szigetelőanyagok mellett a műszerfalon három rétegű belső szigetelést alkalmaztak, így a motor és az erőátvitel zaja a lehető legcsekélyebb mértékben szűrődik be az utastérbe. A padló integrált zajcsillapítást kapott, a panelek közötti hézagokat a korábbinál nagyobb tömítés zárja le, míg a karosszériaszerkezetet számos ponton habanyaggal töltötték fel, ami ugyancsak megakadályozza a szél- és útzaj behatolását az utastérbe.

Top