Kulisszatitkokat árult el az új Corolla főmérnöke

A világ legnépszerűbb autójának legújabb generációját megtervezni nem kis feladat és egyben nem kis felelősség – Yasushi Ueda főmérnök mesélt.

Különösen igaz ez, ha az ember tudja, hogy a világ első olyan autóját tervezi, amely két eltérő teljesítményű környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtással is elérhető lesz, ezáltal pedig nem csupán a világ vállalati flottapiacát írhatja újra, de a modell népszerűsége okán alapvető hatással lesz a világ újautópiacának zöldülésére is. Ha ezt tetézzük azzal, hogy az eddig elsősorban a legendás megbízhatóság szinonimájának tekintett, ám formavilágában inkább a konzervatívabb vonalat képviselő modellt a vállalat vezérigazgatójának határozott kérésére a ’nincs több unalmas autó’ szellemiségében, de a korábbi értékek megőrzése mellett kellett alapjaiban újraírnia, talán már fogalmat tudunk alkotni arról, milyen hatalmas feladat de egyben óriási lehetőség volt az, amelyet Yasushi Ueda főmérnök kapott.

A modell öt évtizedes története és eddigi 11 generációja során összesen több, mint 47 millió, és az utóbbi időben évente több, mint 1 millió autó (van olyan autógyártó, amely összesen nem ad el ennyi autót egy évben) – ez a Toyota Corolla mérlege. Az ennek az autólegendának a legújabb generációjának megalkotásáért felelős főmérnök, Yashusi Udea mesélt az ezzel kapcsolatos kihívásokról.

Az új Corolla modellcsalád fejlesztése során melyek voltak a legfontosabb fókuszpontok?

„A Corolla több mint 50 éves múltra tekint vissza. Az elsőtől a legújabbig minden egyes generációja hű maradt a típus eredeti koncepciójához, és olyan személygépkocsiként lépett piacra, amely kiemelkedő teljesítményt mutat a minőség, a tartósság és a megbízhatóság (QDR) terén, miközben finom vezethetőségével világszerte elkápráztatja az ügyfeleket. Ezekre az alapokra, vagy ahogy mi nevezzük, erre a „corollaságra” építkeztünk. A koncepció fejlesztési szakaszában megvizsgáltuk, milyen új elemekkel gazdagíthatnánk az új generációs Corolla értéktárát. Úgy találtuk, hogy a ‘dinamikus formatervezés’ és a ‘vezetési élmény/élvezetes vezethetőség’ a fejlesztés két legfontosabb pillére. Egyértelmű volt, hogy ezen értékek megvalósításában teljes mértékben számíthattunk az új TNGA alapú GA-C platformra. Az új padlólemez egyik legfontosabb erénye, hogy nagymértékű szabadságot biztosít a tervezők számára egy dinamikus külső formaterv megvalósításához. A Corolla mindhárom karosszéria-változata egymástól jól megkülönböztethető, egyedi megjelenést kapott, tetszetősebb arányokkal és mélyebb kiállással. Emellett a keskenyebb A-oszlopok, valamint a mélyebben húzódó műszerfal és motorházfedél révén jobb körkörös kilátást biztosítottunk a vezető számára. Az új Corolla a legújabb generációs Prius és C-HR modellekkel közös padlólemezre épül. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor tisztában voltunk azzal, hogy a platform mély üléshelyzete, alacsonyabb tömegközéppontja, valamint többlengőkaros hátsó felfüggesztése kiváló kiindulási alapokat teremtenek a menetdinamika tökéletesítéséhez. Ennek dacára képesek voltunk még tovább finomítani a modell menetdinamikai képességeit. A kormányreakciókat tökéletesítve például még jobb kormányérzetet értünk el, míg a hátsó felfüggesztés új súrlódási technológiát alkalmazó, frissen kifejlesztett lengéscsillapítói a rugózási kényelem és a pontos vezethetőség még harmonikusabb egyensúlyát kínálják.”

A Sedan orr- és farkialakítása miért tér el a Hatchback és Touring Sports kivitelek dizájnjától?

„A projekt kezdetekor végzett ügyfélkutatások egyértelművé tették, hogy a Hatchback és Touring Sports modellek vásárlói mindenekelőtt dinamikus megjelenésű autóra vágynak, miközben a Sedan ügyfelek inkább a nagy presztízsre helyezik a hangsúlyt. Általános, sportos sziluettjük egyértelművé teszi a három karosszériatípus rokonságát, ugyanakkor a Sedan esetében határozottan elegánsabb részleteket alkalmaztunk.”

A Corolla globális modell. Hogyan biztosították, hogy vezethetőségi jellemzői kielégítsék a különböző térségek eltérő ügyfélelvárásait?

„A múltban markáns különbségek mutatkoztak az ügyfelek autókkal szemben támasztott követelményeiben, manapság azonban régiónként is egyre egységesebb képet mutatnak az elvárások. Az Európában, az Egyesült Államokban és a Japánban végzett ügyfélinterjúk során megállapítottuk, hogy a vásárlók kivétel nélkül tetszetősebb, jobban vezethető autóra vágynak. Ez megkönnyítette a dolgunkat, hiszen a menetdinamikai teljesítmény terén egyetlen közös irányt kellett kijelölnünk, ami világszerte minden ügyfelünk elvárásait kielégíti. Menetdinamikai szempontból Európa testesíti meg a célpiacot, ugyanakkor más régiókban olyan további finomhangolásokat végeztünk, úgy optimalizáltuk a felfüggesztést és a kormányművet, hogy az autó helyt tudjon állni a helyi, sajátos útviszonyok közepette.”

A három karosszériatípus eltérő hangolást kapott?

„Az ‘örömteli vezethetőség’ megvalósításának általános célja összeköti az egyes variánsokat, de valóban, a különböző karosszériatípusok az ügyfelek eltérő követelményeihez igazodva eltérő hangolást kaptak. A Hatchback változatot dinamikusabb személyiséggel ruháztuk fel, a jármű közvetlenebbül reagál, így dinamikusabbnak érződik. A Sedan és a Touring Sports egyaránt nyújtott tengelytávon nyugszik, ami a kedvező vezethetőséget fokozott utazási komforttal (különösen hátul) társítja, miközben nem mond le a stabil menettulajdonságokról. Természetesen a Touring Sports futóművének hangolásakor figyelembe kellett vennünk azt is, hogy az autó a maximális terhelhetőség határán is ugyanazt a vezethetőséget kínálja. Ezeket az eltérő jellemzőket már a fejlesztés kezdetén pontosan meghatároztuk.”

Európában is tartottak prototípus-tesztvezetéseket?

„Természetesen! Nem csupán azért, mert Európa lesz a Hatchback és a Touring Sports eladások elsődleges helyszíne, de azért is, mert az európai autósok általában ‘dinamikusabban’ vezetnek.

Itt magasabb a forgalom átlagsebessége, mint más térségekben. Az emberek olyan autóra vágynak, amely városban könnyedén, dinamikusan mozog, ugyanakkor nagy sebességnél, hosszú távon is kényelmesnek bizonyul. Ezért számos európai országban végeztünk széles körű tesztvezetést, így például Belgiumban, hiszen az itt található európai kutatás-fejlesztési központunk munkatársai feleltek a Touring Sports verzió fejlesztéséért.”

Az autó mely aspektusára a legbüszkébb?

„A fejlesztés során sok olyan embernek – más Toyota mérnököknek, néhány újságírónak, globális értékesítési hálózatunk munkatársainak – is lehetősége nyílt kipróbálni az autót, akik nem tagjai fejlesztő csapatunknak. Egytől egyig hatalmas mosollyal az arcukon ültek be a prototípusokba. Erre az elismerésre vagyok a legbüszkébb. Tisztában vagyok azzal, a Toyota és a Corolla arculata egyes régiókban… hogy is mondjam, kissé unalmas. Hiszem ugyanakkor, hogy az újgenerációs modell kecses formaterve és kiváló vezethetősége segít a visszájára fordítani ezt a megítélést.”

Ha bármely Toyota modell főmérnöke lehetne, melyiket választaná?

„Akkor is a Corolla mellett döntenék. Ezt a modellt a világ minden pontján forgalmazzuk, hatalmas hagyományokkal rendelkezik. A tény, hogy a legkülönfélébb országokból és térségekből származó emberekkel találkozhattam és dolgozhattam együtt, rendkívül izgalmassá tette a munkát. Betekintést nyertem abba, hogy a világ különböző pontjain hogyan használják autójukat az emberek. Még nagyobb a kihívás tehát, hogy az új Corolla mindannyiunk elvárásainak megfeleljen. És pontosan ez teszi olyan élvezetessé a munkánkat. Arra is törekszünk, hogy tovább erősítsük a modell hagyatékát. Nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor azt látjuk, hogy az emberek örömüket lelik az autónkban, és büszkék arra, hogy újgenerációs Corollával járhatnak. Hiszem, hogy az új generációs modell kecses formaterve és kiváló vezethetősége még tovább erősíti a Corolla arculatát.”

Top