100 millió dolláros alapot hozott létre a mesterséges intelligenciát kutató start-upok számára a Toyota

A világ leginnovatívabb autógyártója, a mesterséges intelligencia és a robotika területén is vezető fejlesztőnek számító Toyota ismét komoly összeggel támogatja az autonóm mobilitás és a robotika terén tevékenykedő, fiatal start-up vállalkozások feltérképezését és támogatását.

A Toyota dedikált, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenység vállalaton belüli kordinálására, és az ezen a területen működő start-upok és az együttműködési lehetőségek felkutatására alapított leányvállalata, a Toyota AI Ventures immár második alkalommal különít el komoly tőkealapot az érintett start-upok tevékenységének támogatására.

A Szilícium-völgyben tevékenykedő Toyota AI Ventures (TAIV) kockázatitőke-befektető társaság bejelentette egy új alap: az autonóm mobilitás és a robotika piacain tevékenykedő, forradalmi technológiákat és üzleti modelleket fejlesztő fiatal start-up vállalkozások támogatására szolgáló, 100 millió dollár értékű Fund II létrehozását. A Toyota AI Ventures 2017 júliusában, a Toyota Research Institute (TRI) leányvállalataként jött létre. Alapítója és ügyvezető igazgatója az a Jim Adler, aki a TRI vezető tanácsadójaként is dolgozik. Nem egészen két év alatt a Toyota AI Ventures 19 start-up vállalkozásból álló, sokszínű befektetési portfóliót alakított ki. A Fund II létrehozásával a vállalat immár több, mint 200 millió dollár felett rendelkezik, amelyet a világ minden pontján tevékenykedő, ígéretes start-up vállalkozások finanszírozására és támogatására fordítanak.

„Az autógyártók csak úgy tarthatnak lépést az autóiparban zajló, rendkívül gyors változásokkal, ha aktív szerepet vállalnak a start-up vállalatok ökoszisztémájában.” – véli Jim Adler, a Toyota AI Ventures ügyvezető igazgatója. „A start-up vállalatokba történő beruházásokkal, olyan hosszú távú kapcsolatokat teremtünk, amelyeken keresztül a Toyota hatékonyabban térképezheti fel a legfrissebb mobilitási innovációkat.”

A Toyota AI Ventures a legkülönfélébb ipari területeken keresi azokat a fiatal start-up vállalkozásokat, amelyek mesterséges intelligencia, illetve adat- és felhőtechnológiák alkalmazásával keresnek megoldásokat fontos problémákra, illetve teremtenek új piaci lehetőségeket. A vállalat aktuális befektetési portfóliója rendkívül sokrétű; olyan start-up vállalkozásokat ölel fel, mint:

  • az Elementary Robotics: a mindennapi feladatok elvégzésében segédkező robotikai platformok fejlesztése
  • az Intuition Robotics: közösségi technológiák létrehozása kognitív mesterséges intelligencia alkalmazásával
  • a Joby Aviation: elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) személyszállító légiforgalmi szolgáltatás úttörő jellegű megvalósítása
  • a May Mobility: 4. szintű önvezető iránytaxi szolgáltatások biztosítása közösségek számára
  • a Sea Machines: autonóm vezérlési és navigációs rendszerek építése a hajóipar számára

A Fund II bevezetésével a Toyota AI Ventures az eddigieknél is szélesebb körben végezheti küldetését, és befektetésre alkalmas, tehetséges vállalkozók felkutatásával térképezi fel a Toyota jövőjét.

Az automatizált rendszerek iránti, egyre növekvő érdeklődés nagyszerű lehetőségeket teremt a tekintetben, hogy a mesterséges intelligencia, illetve újgenerációs mobilitási technológiák alkalmazásával javítsuk az emberek életminőségét.” – véli Dr. Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója, a Toyota AI Ventures befektetési bizottságának tagja. „A Toyota AI Ventures Jim vezetésével kapcsolatot teremt a technológiai start-up vállalkozások és a feltörekvő mobilitási iparág között, ezáltal pedig lehetővé teszi számunkra, hogy rátaláljunk a jövő technológiai vezéralakjaira, és befektetéssel támogassuk őket.”

A Fund II a Toyota AI Ventures portfolió szolgáltatásainak megerősítésében is szerephez jut. A TAIV nem csupán tőkét biztosít, de különféle portfolió-kezelő vállalatokkal is együttműködésre lép. A cél, hogy a források folyamatos előteremtésével segítse a hosszú távú együttműködést, biztosítsa a termék és a piac közötti egyezés megteremtését, valamint a Toyota széleskörű technológiai szakértelmével és kiterjedt globális hálózatával történő kapcsolatteremtés lehetőségét is.

„Ügyfeleink start-up vállalkozások. Arra törekszünk, hogy közös jövőképünk, közös értékeink és egymással összehangolt ösztönzéseink segítségével mélyre ható kapcsolatokat teremtsünk.” – magyarázza Jim Adler. „Tevékenységünk lényege a tartós kapcsolatok kiépítése. Mai bejelentésünk annak a hosszú távú elköteleződésnek a legszebb példája, amelynek keretében a forradalmian újszerű innovációk és üzleti modellek új generációjának megteremtésén fáradozó, legkiválóbb vállalkozókat támogathatjuk.”

A Toyota AI Ventures nem csupán értékes partnernek bizonyult, de fejlesztői és cégvezetői csapataink mentoraként is elévülhetetlen érdemeket szerzett.” – avat be Dor Skuler, az Intuition Robotics társalapító vezérigazgatója. „Mivel ezek a csapatok egyben alapítóink is, a jó és a rossz hírekkel egyaránt a TAIV-ot hívom fel elsőként, tudva, hogy olyan véleményekre és értékelésre számíthatok tőlük, amelyek hozzájárulnak vállalkozásunk gyarapodásához.”

„A Toyota AI Ventures befektetőként és partnerként egyaránt fantasztikusan támogatta munkánkat: egy olyan jövő megteremtését, amelyben a légitaxik a mindennapi mobilitás szerves részét képezik, több szabadidővel és szélesebb látókörrel ajándékozva meg az emberiséget.” – véli JoeBen Bevirt, a Joby Aviation alapító vezérigazgatója. „Minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy hozzájárulhassanak sikereinkhez; a tőlük kapott útmutatás, illetve kapcsolati tőke értéke felbecsülhetetlen.”

„Nagyra értékeljük Jim és munkatársai munkaszemléletét: hagyják, hogy a vállalatokat azok alapítói vezessék, ugyanakkor folyamatosan elérhetők maradnak.” – fogalmaz Edwin Olson, a May Mobility társalapító vezérigazgatója. „A Toyota AI Ventures számunkra jóval több fontos befektetőnél: kulcsfontosságú partner, amely segít megvalósítanunk hosszú távú célunkat: a biztonságosabb és személyesebb közlekedést.”

A Toyota AI Ventures

A Toyota Research Institute leányvállalata, a Toyota AI Ventures a Szilícium-völgyben tevékenykedő kockázatitőke-befektető társaságként világszerte kutatja fel és támogatja befektetéseken keresztül a fiatal start-up vállalkozásokat. A vállalat a mesterséges intelligencia (AI), az adat- és felhőtechnológiák autonóm mobilitási, illetve robotikai vonatkozásaihoz kapcsolódó befektetésekre összpontosít.

Top