Négy lenyűgöző részletmegoldás az NX-ben

A vezető környezetbarát luxusautó-gyártó Lexus formatervezői, mérnökei és kézműves mesterei hatalmas energiát fektettek a márka Európában és hazánkban legnépszerűbb autója, a karakteres Lexus NX crossover megalkotásába.

A merész Lexus-formatervet felmutató NX már önmagában is kitűnik a tömegből, de ha közelebbről megszemléljük, akkor a külsőhöz méltó, lenyűgöző megoldásokat fedezhetünk fel a részletekben is. A Lexus ezúttal a sikermodellre jellemző négy különleges apróságra hívta fel a figyelmet, amelyek jól példázzák, mekkora figyelmet fordít a márka a részletekre.

A Lexus NX rendkívüli népszerűségét jól példázza, hogy az eső negyedévben hazai eladásait 30%-kal bővítő környezetbarát luxusautó-márka magyarországi eladásainak mintegy egyharmadát ez a modell teszi ki. Az siker kulcsa – a látványos, futurisztikus formavilág, a kifinomult, prémium kidolgozás, és a városi forgalomban akár 50-70%-ban tisztán elektromos közlekedést lehetővé tévő környezetbaráti hibrid elektromos hajtás mellett – kétségkívül a részletekben rejlik. Az autóinak kézműves kidolgozásáról ismert japán luxusautó-márka most ezen részletek egy részének bemutatására vállalkozott.

Az átlagosnál nagyobb méretű napfénytető – nyitott gondolkodás

Az autók egyik legkedveltebb extrája a napfénytető, ami az utasok számára úgy teszi lehetővé a szabad autózást, hogy nem kell egy kabriótetővel bajlódniuk. Az NX-ben a vetélytársakénál nagyobb a napfénytető, így a menetélmény sokkal jobban hasonlít egy kabrióéhoz – viszont nem kell kompromisszumot kötni a karosszériamerevség tekintetében. A hagyományos napfénytetőkön a mechanika és a zárószerkezet a nyílás mintegy harminc százalékát kitakarja. Ám a világon elsőként alkalmazott új zárószerkezet segítségével a tető döntött helyzetben nem a megszokott módon hátra, hanem előre mozdul. Ezzel a megoldással a Lexus mérnökeinek sikerült a hagyományosnál harminc százalékkal nagyobbra bővíteni a napfénytető fényáteresztő felületét anélkül, hogy nagyobb nyílást kellett volna vágniuk.

Különleges ablaktörlőlapátok – figyelemére méltó forma és funkció

Ha nem esik az eső, senki nem foglalkozik járművének ablaktörlőlapátjaival, de a Lexusnál nincs olyan részlet, ami a tökéletességre való törekvés közben elkerülné a mérnökök figyelmet. Az NX-hez olyan újfajta ablaktörlőlapátokat terveztek, amelyek nemcsak jobban törölnek, de a jármű megjelenését és menettulajdonságait is javítják. A hagyományos ablaktörlőlapátok négy támasztóponttal rendelkeznek, az NX esetében viszont csak eggyel, így nincs szükség támasztó karocskákra. Ezáltal csökken a lapát magassága, ami csökkenti a szélzajt, és nyugalmi helyzetben kívülről és belülről nézve is letisztultabbá teszi az autó megjelenését. ráadásul az egész lapáton végigfut egy újfajta légterelő, ami nagy sebességnél is kiváló törlési teljesítményt biztosít.

Egyedi pohártartó: kicsi de különleges

Az NX összes utasa talál helyet az italának, hiszen az autóba hat pohártartót építettek be. Az első ülésekhez tartozók azonban nem a megszokott pohártartók, mivel ezeket olyan nagy tapadású elasztomerrel bélelték ki, amilyet általában a sportcipők talpának készítéséhez használnak. E megoldásnak köszönhetően a pohártartók megakadályozzák, hogy a palack elmozduljon, amikor le- vagy feltekerik a kupakját, így a vezető egy kézzel is képes nyitni és zárni az üdítőt. A gumiszerű anyag akkor sem deformálódik el, ha olajjal vagy zsírral (például napolajjal) kerül érintkezésbe, ráadásul porosodásra sem hajlamos. Kivehető, és könnyen tisztítható.

Gyönyörű részleteket kínáló fafelületek

Egy dolog a fabetét, de teljesen más a Shimamoku fabetét. Ez utóbbi a Lexus által fejlesztett speciális fakezelési eljárás segítségével készül, amelynek során a világos és sötét farétegek különleges kombinációjából keletkező felület egyedülálló és természetes hatást kelt. Az NX Shimamoku fabetéteit egy ’kenma’ nevű eljárással is megmunkálják. Ennek során a fafelület fényét mikroszkopikus méretű karcokkal tompítják. A Yamaha által végzett módszert csak képzett kézműves mesterek tudják alkalmazni. Egészen idáig csak a Yamaha legdrágább hangversenyzongoráit felületkezelték ezzel a módszerrel.

Egy rejtett apróság

A térdpárnázat apró, csillogó csavarfejei ugyanolyanok, mint amelyek az LFA szuper-sportkocsiban is megtalálhatók.

Top