A Toyota többségi részesedést szerzett a Faxi brit telekocsi start-upban

Az Angliában működő Faxi elnevezésű start-up egy ösztönzőkkel megtámogatott telekocsi szolgáltatáshoz fejlesztett ki egyedülálló alkalmazást és szoftveres platformot, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy felszámolja az egy utassal közlekedő járműveket, így mérsékelve a forgalmi dugókat és a károsanyag-kibocsátást.

A környezetbarát részben vagy teljesen elektromos hajtások és az önvezető autók területén vezető fejlesztőnek számító, a jövőbemutató mobilitási szolgáltatások terén világszerte aktív Toyota célja, hogy a hasonló szolgáltatásokba és platformokba történő befektetések révén, azokat összefogva felgyorsítsa azok európai és globális kiterjesztését.

A vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy szervezetüket fenntartható munkahellyé alakítsák át. Az alkalmazottak mindinkább ráébrednek arra, micsoda árat kell fizetniük az ingázásért, amely pénzügyi helyzetüket és a környezetet egyaránt hátrányosan érinti. A nagyvárosok és a lakóközösségek egyre kétségbe ejtőbb küzdelmet vívnak a légminőség romlásával, a forgalmi torlódásokkal. Ezen társadalmi jelenségek ismeretében a londoni székhellyel működő Faxi kidolgozta az ‘ösztönzőkkel támogatott carpooling’ úttörő koncepcióját. A start-up vállalkozás kifejlesztett egy olyan különleges telekocsi alkalmazást és szoftver platformot, amely a vállalatok, az alkalmazottak és a lakott települések számára egyaránt kedvező megoldást kínál az ingázással kapcsolatos problémákra. A felhasználók az alkalmazáson keresztül kapcsolatot teremthetnek azokkal a munkatársaikkal, akik velük azonos útvonalon, hasonló időben ingáznak a munkahelyükre. Az alkalmazás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy valós időben ellenőrizzék, valóban telekocsival közlekednek-e alkalmazottaik, illetve hogy ösztönzőkkel és jutalmakkal (pl. elsőbbségi parkolás) honorálják a telekocsizókat. Az ehhez hasonló jutalmazási konstrukciók sikeresnek bizonyultak: egy nagy-britanniai ügyfélnél mindössze 6 hónap leforgása alatt a kevesebb, mint 10 utasról / sofőrről több, mint 200-ra nőtt a havonta telekocsizó munkavállalók száma.

Erősödő együttműködési ambíciók

A Toyota ügyfélközpontú szemléletére alapozva 2018-ban úgy döntött, a Faxival együttműködve fejleszti ki azt a Toyota márkájú telekocsi platformot, amelyen keresztül egész Európában ösztönzőkkel támogatott telekocsi szolgáltatást nyújthat. A Toyota jelenleg Európa hat városában, valamint a világ további három pontján működtet ilyen jellegű projekteket.

Miután Európa számos nagyvárosában hasonló igényeket tárt fel, a Toyota úgy döntött, többségi tulajdonrészt szerez a Faxiban. Az Aioi Nissay Dowa Europe / Toyota Insurance Management vállalatok is befektetőként léptek fel, csatlakozva az Indigo csoport tulajdonosaihoz. A projekt célja, hogy a Faxi platformot egész Európára, sőt, azon túl is kiterjesszék, megnövelve az aktív városok és projektek számát.

„A környezetbarát hibrid elektromos hajtástechnológia értékesítési támogatása mellett a Toyota új mobilitási megoldások megvalósításában is aktív szerepet vállal. A Faxival folytatott együttműködésre alapozva a Toyota úgy döntött, hogy a Faxi befektetőjeként járul hozzá olyan technológiák piaci bevezetéséhez, amelyekkel csökkenthető az egyetlen utast szállító járművek száma, és mérsékelhető az általuk okozott torlódás, illetve környezetszennyezés. Ez a technológia új korszakot nyithat a telekocsizásban, izgatottak vagyunk, hogy márkánk részese lehet a bevezetésnek.” – avat be Doug Gillies, a Toyota Financial Services egyesült királyságbeli ügyvezető igazgatója.

„A nagyvállalatok világszerte parkolási gondokkal küszködnek.” – mutat rá  Tony Lynch, a Faxi társalapító vezérigazgatója. „A szolgáltatás megoldást kínál a cégeknek erre a problémára, ezen kívül különböző juttatásokkal – például garantált parkolóhely biztosításával – bátorítja telekocsizásra a munkavállalókat. Minél többen telekocsiznak, annál erőteljesebben csökken az utakon közlekedő autók száma, ami pedig az egész közösség számára előnyös.”

A szabadalmi bejegyzés alatt álló Faxi technológia biztonságosan társítja a felhasználókat egy-egy közös utazásra. A program segít az embereknek egyszerűen és igazságosan megosztani a telekocsizás költségeit, megtérítve a vezetőnek az üzemanyag-költségeket, valamint a járműhasználattal járó egyéb kiadásokat. Az alkalmazás okostelefonos telemetria segítségével ellenőrzi a vezető és az utasok közelségét, és ezzel igazolja, hogy ténylegesen együtt utaztak-e az érintettek. Így a vállalatok a carpooling megvalósulásához kötött ösztönzőket – például elsőbbségi parkolóhelyeket vagy pénzügyi juttatásokat – ajánlhatnak alkalmazottaiknak. Ezen túlmenően a rendszer hasznos adatokkal szolgálhat a helyi önkormányzatoknak és a központi kormányzatnak arra vonatkozóan, hogy a telekocsizás milyen mértékben csökkenti a forgalom telítettségét, illetve környezeti terhelését.

„A Toyota család tagjaként folyamatosan arra törekszünk, hogy közös erővel feltérképezzük, milyen új módokon tudnánk már ma megfelelni a jövő kihívásainak. A Faxi vállalatba történt, összehangolt befektetésünk összhangban áll azon törekvésünkkel, hogy a mobilitással járó környezeti hatásokat csökkentő, ugyanakkor tökéletes ügyfélélményt biztosító szolgáltatásokat és megoldásokat helyezzük tevékenységeink középpontjába.  Örömmel vállalunk szerepet ebben az érdekfeszítő vállalkozásban, vezető pozíciót töltve be a mobilitás-védelmi termékek biztosítása terén.” – árulja el Michael Kainzbauer, a Toyota Insurance Management SE vezérigazgatója, az Aioi Nissay Dowa Europe Limited ügyvezető igazgatója.

„Az Indigo-csoport a kezdetektől fogva a mobilitásról szólt. Ügyfeleink nagy része számára komoly problémát jelent a munkahelyi parkolás kérdése. Ahol nincs parkolás, ott nincs mobilitás… Márpedig mobilitás nélkül lehetetlenné válik a városi területek fejlődése. 2017-ben váltunk a Faxi részvényesévé, összhangban azon stratégiai törekvésünkkel, hogy új, személyes mobilitási és digitalizációs szolgáltatásokat nyújtsunk. Arra törekszünk, hogy ezeket a szolgáltatásokat utcai és parkolóházi hálózatunkban, Franciaországban és nemzetközi szinten egyaránt megvalósítsuk. Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy a Toyotával együtt járulhatunk hozzá a Faxi szolgáltatásainak európai és nemzetközi terjeszkedését. Együttműködésünk rendkívüli lehetőséget kínál arra nézve, hogy még pozitívabb hatást gyakoroljunk az általunk kiszolgált helyi közösségekre.” – teszi hozzá Serge Clémente, az Indigo-csoport igazgató tanácsának elnöke.

A Faxi

A Faxi célkitűzése, hogy olyan piacvezető platformot nyújtson ügyfeleinek, amelyek bizonyítható telekocsi szolgáltatásokat és fenntartható mobilitási megoldásokat biztosítanak nagyvállalatok számára. Ennek érdekében megteremti az ingázó felhasználók személyes közlekedési hálózatát: garantált parkolóhelyeket biztosít a telekocsi szolgáltatásban részt vevő munkatársaknak, és elősegíti a felhasználók közötti, utazással arányos költségtérítés lehetőségét. A vállalat kiépített, funkcionális ingázó hálózatai ezután könnyedén átállíthatók lesznek a jövő vezető nélküli járműflottáira.

Az Indigo-csoport A francia Indigo-csoport a parkolási és személyes mobilitási szolgáltatások világelső szereplője. Az Indigo tíz ország több mint 750 városában 20 000 embert foglalkoztat. Az Indigo az egyetlen olyan parkolási szolgáltató, amely három földrészen, valamint az összes piaci szegmensben (utcai parkolók, parkolóházak, megosztott magánparkolók) jelen van. Az Indigo több mint 5050 parkolót kezel szerte a világon, parkolóhelyeinek száma meghaladja a 2,3 milliót; utcai parkolóhelyei több mint 3000 kilométer hosszan nyúlnak el. Az Indigo helyi önkormányzatok és privát szervezetek (kórházak, bevásárló központok, vasútállomások, repülőteret, egyetemek stb.) részére egyaránt szolgáltat, a felhasználók számára innovatív mobilitási megoldások kidolgozásával teszi egyszerűbbé a városi közlekedést. Ami a jövőbeli mobilitást illeti, az Indigo kulcsfontosságú szereplő az erőteljesen növekedő mobilitási piacon, amelynek forgalma a várakozások szerint 2025-re eléri a 100 milliárd eurót. INDIGO.

Top