A Lexus megcélozta Mexikót

Az elmúlt 17 év alatt, mióta a Toyota megkezdte a Camry forgalmazását Mexikóvárosban, a kereskedők és a vásárlók a következő kérdéssel ostromolják a cég vezetőit: mikor érkezik már a Lexus, hogy harcba szálljon a három nagy német (és a többi kisebb) prémium márkával?

A környezetbarát hibrid elektromos modelljeiről ismert japán luxusautó márka vezetői megfordították a kérdést: mikor áll készen a mexikói piac arra, hogy egy olyan nagy szereplőnek, mint a Lexus, érdemes legyen megcéloznia az ottani luxusautó-vásárlókat? A válasz: most.

A Toyota felsővezetői elutaztak a Mexikóba, hogy megosszák a hírt 67 mexikói márkakereskedésük vezetőivel, akik közül néhányan valószínűleg tagjai lesznek a Lexus kereskedői csapatának is: a vállalat környezetbarát luxusautómárkája, a mára a világ negyedik legnagyobb prémium autógyártójának számító Lexus kész a mexikói piac meghódítására. 2021 harmadik negyedévében, az újonnan felálló mexikói Lexus szervezet öt új márkakereskedést nyit az ország három legnépesebb piacán, Mexikóvárosban és egyre növekvő külvárosaiban, az Észak-Mexikóban található Monterey metropoliszban, és a Közép-Mexikóban található Guadalajarában.

Erős játékos

A Lexus azt követően érkezik Mexikóba, hogy 2018-ban a Toyota megszilárdította pozícióját a piacon, mint a negyedik legnagyobb márka, 7,8%-os piaci részesedéssel, közel 109.000 eladott járművel. A Toyota az év végén nyitja meg második mexikói gyárát Guanaiuato államban. Ahogyan azt a Toyota szakemberei az Automotive News-nak elmondták, elérkezett az ideje, hogy a Lexus egyedi kínálatával megcélozza a luxustermékek piacát, az emelkedő üzemanyagárak miatt egyre népszerűbb széles hibrid portfóliójára alapozva.

„A szomszédaim már legalább 10 éve érdeklődnek a Lexus bevezetéséről.” – árulja el Tom Sullivan, a Toyota mexikói kereskedelmi vezetője.

„Azoknak a Toyota-tulajdonosoknak, akik egy kategóriával feljebb akartak lépni, eddig nem volt más választásuk, ott kellett hagyniuk a márkát.” – mutat rá Bob Carter, a Toyota észak-amerikai kereskedelmi alelnöke hozzátette.

Carter ugyanakkor megindokolta a hosszú várakozási időt a mexikói Lexus rajongóknak, akik nem értették, hogy a márka több mint 90 országot érintő globális terjeszkedéséből miért maradt ki az Egyesült Államok déli szomszédja.

„Folyamatosan figyeltük a mexikói luxuspiacot, mert a Lexus alapvetően két értékre épít: az első osztályú minőségre és dizájnra, valamint a fogyasztói élményre. Ahhoz, hogy ezeket az értékeket át tudjuk adni, erős márkakereskedői csapatra és szilárdan működő luxuspiacra van szükség.”

Sullivan rámutat arra is, hogy 65.387 eladott autóval a teljes mexikói luxusszegmens eladásai immár a mexikói autópiac 4,6%-át teszik ki.

„Összességében 2018-ban születtek az eddigi legjobb értékesítési eredmények a prémium kategóriában, amely most érte el legmagasabb részesedését a piacon. Ebben a szegmensben fogunk megjelenni a Lexus márkával.”

A várható modellek

A Lexus a mexikói piacra bevezeti majd a márka zászlóshajóját, az LS legfelsőbb kategóriás luxuslimuzint, a modell hibrid verzióját, valamint a kedvezőbb árú ES felsőkategóriás szedánt is, de elérhető lesz az Európában nem forgalmazott LX SUV, illetve az UX, NX és RX prémium crossoverek is. A japán autógyártó képviselője elmondta, hogy a hibrid technológia segítségével Mexikó legzöldebb prémium márkájává akarnak válni. A Lexus érkezése a márka születésének 30. évfordulójára esik majd, öt évvel azután, hogy a Toyota a hatodikról a negyedik helyre tornázta fel piaci részesedését a mexikói piacon. A siker részben a Toyota hibrid dominanciájának eredménye, ami a Priussal kezdődött, és ami mellé mára sok más modell felsorakozott. A luxus szegmensben a Lexus ugyanezeket az előnyöket vonultatja fel kiterjedt átfogó választékával. Amellett, hogy az üzemanyagárak magasabbak Mexikóban, mint általában az Egyesült Államokban, a helyi önkormányzatok Mexikóvárosban szmogriadó idején korlátozzák a belsőégésű motoros járművek közlekedését. A hibrid és az elektromos járművek viszont mentesülnek a korlátozás alól.

Top