High-tech megoldások sorát kínálja az új Camry

Az európai piacra és így Magyarországra 15 év után visszatérő Toyota Camry kétségkívül a piac egyik legnagyobb várakozások övezte modellje.

A felső-középkategória értékesítéseit ugyan idehaza is a flottaeladások határozzák meg (az idei év első negyedévében a D/E szegmens eladásainak 86,9%-át vállalati flották jegyezték), az úgynevezett ’user-chooser’ flották azonban az üzemben tartási költségek (TCO) mellett egyre hangsúlyosabb szempont a dizájn és a modell által képviselt imázs is. E tekintetben pedig a világ legfejlettebb környezetbarát öntöltő hibrid elektromos hajtásával érkező Camry azonnal berobbant a szegmens legjobbjai közé: a vadonatúj új GA-K platform nagymértékű szabadságot biztosított a Toyota mérnökök számára a formatervezés és a helykihasználás terén, amelynek révén a letisztult, elegáns, mégis divatos külső formavilágot kompromisszumoktól mentes helykínálattal kombinálja. A szegmens legnagyobb autójában ráadásul az új ‘Catamaran Under Priority’ formanyelv dominálta kialakítás révén tökéletesített ergonómiájú első és hátsó ülések kaptak helyet, amelynek köszönhetően a modell minden versenytársánál tágasabb és elegánsabb, igazi presztízs autóvá vált.

TECHNOLÓGIA ÉS INNOVÁCIÓ

  • Az új HMI kezelőfelület egy 10 colos színes head-up kijelzőből, egy 7 colos multiinformációs kijelzőből, valamint egy 8 colos központi monitorból áll
  • Háromzónás klímaberendezés nanoe™ technológiával
  • 9 hangszórós JBL Premium audiorendszer

HMI kezelőfelület három, egymással kapcsolatban álló kijelzővel

Az új Camry Hybrid kategóriaelső HMI kezelőfelülete egy 7 colos multiinformációs kijelzőből, egy 10 colos színes head-up kijelzőből, valamint a Toyota Touch® 2 multimédia rendszert magában foglaló, 8 colos középkonzoli képernyőből áll.

A HMI új, kiterjesztett multimédiás csatlakozási funkciót kínál. A korábbi multimédiás csatlakoztatás, valamint az audio átvitel működtetési visszajelzés mellett mostantól a telefonhívás és a hangfelismerés megjelenítés funkciók is elérhetők.

A kiterjesztett csatlakozási funkcionalitás révén nagy mennyiségű információ jeleníthető meg a multiinformációs kijelzőn, a hívó félre vonatkozó információktól kezdve az éppen hallgatott zeneszám adataiig, a vezető pedig minimális szemmozgással ellenőrizheti a rendszer működését.

7 colos multiinformációs kijelző a műszeregységben

A vezető előtti műszeregységen belül, a kiválóan leolvasható Optitron fordulatszám- és sebességmérő műszerek között helyezkedik el a teljesen integrált, több mint 20 nyelven elérhető, 7 colos TFT multiinformációs kijelző.

Az új 7 colos monitor térhatású, perspektivikus grafikáinak köszönhetően képes ösztönösen és könnyen értelmezhető módon megjeleníteni az aktuális forgalmi és járműinformációkat.

A kijelző területe megosztható, átméretezhető, illetve fülekre osztott megjelenítés is kérhető, így még egyszerűbben leolvashatók az adatok. Az aktuálisan megjelenített fül a kormánykerékről módosítható, olyan kategóriák jeleníthetők így meg, mint az üzemanyag-fogyasztás, a vezetőtámogatás, a navigáció, az audio információk, a járműadatok vagy a beállítások.

10 colos head-up kijelző

Az új Camry Hybrid 10 colos head-up kijelzővel (HUD) is felszerelhető, amely különböző vezetőtámogató információkat jelenít meg a szélvédő alján.

A kizárólag releváns információkat megjelenítő HUD kevésbé vonja el a vezető figyelmét a jármű vezetéséről, így az kezét a kormányon, tekintetét az úton tarthatja.

A HUD kivetítés négy zónára oszlik: a központi Normál megjelenítési terület mellett egy Multiinformációs felület, valamint alatta és felette egy-egy Beavatkozás üzeneti felület található.

A Normál megjelenítési felületről olvashatók le az olyan alapvető információk, mint a sebesség vagy a sebességváltó pozíciója. A Multiinformációs felületen a legkülönfélébb adatok jeleníthetők meg, a navigációs tájékoztatástól az iránytűig, a sebességtartó automatától a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer állapotáig.

Az alsó Beavatkozás felület értesíti a vezetőt a beérkező telefonhívásokról, az audiorendszer állapotáról, valamint a külső hőmérsékletről, míg a felső Beavatkozás kijelzőn a Toyota Safety Sense biztonsági rendszer üzenetei jelennek meg.

8 colos központi monitor Toyota Touch® 2 with Go funkcióval

Az új Camry 8 colos, színes központi érintőképernyőjén keresztül kezelhető a Toyota Touch® 2 multimédia rendszer. A rendszer színes WVGA monitort, Mirror Link mobiltelefonos csatlakozás funkciót, valamint az egyszerűbb használatot támogató, suhintásos működtetést kínál.

A több mint húsz nyelven elérhető Toyota Touch® 2 rendszer rádiót, Bluetooth mobiltelefon-csatlakoztatást (az érintőképernyőről vezérelt SMS küldési/fogadási funkcióval, valamint a telefonkönyvi kapcsolatokhoz rendelt fényképek megjelenítésével), zenei streaming funkcionalitást, valamint hordozható zenei lejátszók csatlakoztatásra alkalmas, iPod albumborítók megjelenítésére képes USB csatlakozót kínál. A tolatókamera alapfelszerelés.

A multimédia rendszer megrendelhető Toyota Touch® 2 with Go kivitelben is. Ez a teljes térképes navigációs rendszer funkciói között megtalálható a 3D városkép-modell, a jellegzetes épületek grafikus megjelenítése, a forgalom-animáció, az SOS vészhelyzeti segélyhívás, a szöveges üzenetek felolvasása, valamint az online Toyota ügyfélportál elérhetősége.

A rendszer a Bluetooth-képes mobiltelefon kompatibilitásától függően képes megjeleníteni az e-maileket és naptárbejegyzéseket is.

A Toyota Touch® 2 with Go támogatja a WiFi-csatlakozást: a felhasználók WiFi-hotspotként konfigurálhatják saját okostelefonjukat, és ezen keresztül csatlakozhatnak a rendszer online funkcióihoz.

A rendszer olyan további online tartalmakhoz és alkalmazásokhoz biztosít hozzáférést, mint az üzemanyagárak, az időjárás, vagy a parkolóhely-tájékoztatás.

A 17 különböző nyelven használható fejlett hangfelismerés szolgáltatással a lehető legegyszerűbben kezelhetők a funkciók menet közben is. A rendszer egyetlen szóbeli paranccsal lehetővé teszi a vezető számára a teljes úti cél bevitelét, a telefonhívások kezdeményezését, vagy egy adott dal lejátszását a csatlakoztatott iPod zenelejátszóról.

A Toyota Touch® 2 With Go hároméves ingyenes térképfrissítést kínál, valamint könnyedén frissíthető a legújabb funkciókkal, frissített térképekkel, illetve a frissen kibocsátott alkalmazásokkal.

Háromzónás klímaberendezés nanoe™ technológiával

Az új Camry Hybrid opcióként háromzónás klímaberendezéssel is felszerelhető, így a vezető, az első utas, valamint a hátsó üléssoron utazók egymástól függetlenül szabályozhatják a hőmérsékletet, ahogy az egy prémium minőségű szedántól elvárható.

A klímaberendezést nanoe™ technológiával is felvértezték. Ez a légtisztító rendszer a befúvás bekapcsolását követően automatikusan működésbe lép. A berendezés a vezetőoldali műszerfali légbeömlő rostélyon keresztül 5-20 nm méretű nanoe™ részecskéket – vízmolekulába csomagolt, negatív töltésű ionokat – bocsát a belső légtérbe.

A nanoe™ páratartalma mintegy ezerszerese a hagyományos ionokénak; a részecskék enyhén savas tulajdonsággal rendelkeznek. Ennek köszönhetően a nanoe™ részecskék finoman hidratálják a hajat és a bőrt, miközben frissítő utastéri légkört teremtenek.

JBL 9 hangszórós rendszer

Az új Camry alapkiépítésű 6 hangszórós audiorendszere helyett megrendelhető 9 hangszórós JBL Premium audiorendszert kifejezetten a Toyota új szedánjához hangolták.

A rendszer lelke egy nyolccsatornás, D-osztályú JBL erősítő, amely a nagy kimenő teljesítményt mérsékelt energiafelvétellel társítja. Ez az erősítő kilenc darab kiváló hatásfokú JBL hangszóró hajt meg, közöttük az A-oszlopba integrált, 25 mm-es magashang-sugárzókat, valamint a csomagtér padlója alá beépített új, 265 mm-es mélynyomót.

A rendszer ‘Clari-Fi’ technológiája valós időben egészíti ki a tömörített zenei fájlokban (pl. MP3 vagy streaming audio fájlok) elveszett frekvencia-tartományokat, és ezzel az eredeti felvételhez közelítő minőségben állítja helyre a hangzást és a sztereóképet.

Vezeték nélküli mobiltelefon-töltő

A vezeték nélküli töltőrendszer segítségével az utasok egyszerűen feltölthetik kompatibilis okostelefonjaik akkumulátorát: ehhez csak a sebességváltó kar előtt kialakított töltőfelületre kell helyezniük a készüléket.

A rendszer a WPC ‘Qi’ vezeték nélküli töltőnormával kompatibilis összes készüléket képes feltölteni.

Top