Elsöprő kettős győzelmet aratott LeMansban a Toyota

A TOYOTA GAZOO Racing egy drámai utolsó órát követően kettős győzelmet ért el a Circuit de la Sarthe pályán 87. alkalommal megrendezett 24 órás Le Mans futamon, ami a 2018-2019-es FIA Hosszútávú Világbajnoki (WEC) idény utolsó fordulója volt.

Ezzel Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso megvédték tavaly megszerzett Le Mans-i koronájukat a 8. rajtszámú TS050 HYBRID-del – ezzel megszerezve a világbajnoki címet is a pilóták mezőnyében (a Toyota konstruktőri világbajnoki címe mellé), 16.9 másodperccel megelőzve csapattársaikat, Mike Conwayt, Kamui Kobayashit és José María Lópezt.

Összejött a címvédés: Toyota ismét abszolút diadalt aratott, 1000 lóerős hibrid elektromos erőgépei és pilótái újfent nem találtak legyőzőre, a száraz az tények nem tükrözik a futam utolsó szakaszában lezajló drámát, mely során a 7-es rajtszámú autó több mint 250 ezer néző előtt bukta el a biztosnak tűnő győzelmet. A 367. körben még két perces előnnyel vezető 7-es versenyautóból érkező adatok defektet jeleztek, így José kiment abroncsot cserélni. Szenzorhiba miatt azonban nem a megfelelő abroncsot cserélték ki, ezért a pilóta defektes abronccsal tért vissza a pályára. Lassú tempóban ismét ki kellett állnia, míg végül az összes abroncsát lecserélték. Eközben azonban Kazuki behozhatatlan előnyre tett szert 8-as rajtszámú autójával. A 7. rajtszámú autó legénysége a futam legnagyobb részében dominált, ők érték el Le Mans történetének legjobb köridejét is: 3 perc 17,297 másodperccel. Más motorsport rekordok is megdőltek: Kazuki lett az első japán, aki pályaversenyen világbajnoki címet szerzett, Fernando pedig a második autóversenyző, aki két szakágban is világbajnok lett (korábban a Formula 1-ben is bajnok volt). A Kamui által teljesített, leggyorsabb időmérő kör után a 7. autó rajtolhatott pole pozícióból, míg a 8. autó a második helyről indult. Ez megteremtette egy izgalmas és szoros összecsapás lehetőségét a két TS050 HYBRID között, ami egy darabig váltakozó szerencsével folyt. Tizenkét órányi versenyzést követően a két TOYOTA között alig 8,6 másodperc különbség volt, ám éjszaka a 7. autó döntőnek látszó előnyt szerzett, miközben a másik autó aerodinamikai egyensúlyproblémákkal küzdött, amit a kemény csata megpróbáltatásai okoztak. A futam utolsó óráinak közeledtével a két autó közti kétperces különbség nagyjából állandó maradt, és a pilóták immár a biztonságos célba érésre koncentráltak. Úgy tűnt, minden terv szerint halad, amikor a 7. autó drámája hirtelen kibontakozott, és Kazuki a cél előtt kevesebb, mint egy órával átvette a vezetést.

Shigeki Tomoyama, a GAZOO Racing elnöke

„Szeretnék őszintén köszönetet mondani minden szurkolónknak, támogatónknak és csapattagunknak, akik közösen küzdöttek. Le Mans megnyeréséhez nem elég önmagában egy gyors autó. Kitartónak is kell lennie, ahogy a csapatnak is. Szerettünk volna tovább javítani a tavalyi diadalon, és folyamatosan dolgoztunk a fejlődés érdekében. Úgy hiszem, mindez látszik az idei győzelemből. Nagyon mély benyomást tett rám a díjátadó ünnepség, ahol rengeteg TOYOTA GAZOO Racing zászlót és két japán lobogót is láttunk. Nagyon boldog vagyok, hogy új lapot nyitottunk Le Mans történetében, ugyanakkor nem lehet felhőtlen a boldogságunk, ha a futam nagyobb részében élen haladó 7. autót érő csapásra gondolunk. A kisebb defekt mellé szenzorhiba társult, és ez nagy időveszteséget okozott. Érezzük, hogy van még mit javítani az autón és a csapat működésén is. A 2020-as Le Mans-ra, illetve a 2020 őszi hypercar géposztályra készülve a TOYOTA GAZOO Racing továbbra is teljes erővel, egyre javuló szellemben dolgozik majd. Nagyra értékeljük szurkolóink folyamatos támogatását.”

Hisatake Murata, a csapat elnöke

„Furcsán érezzük magunkat, mert bár megszereztük második Le Mans-i győzelmünket, mindenki sajnálja Mike-ot, Kamuit és Josét, illetve a 7-es számú autó teljes legénységét, akik megérdemelték volna a győzelmet. Kiderítjük, pontosan mi okozta a problémát, hogy ez ne fordulhasson elő többet. Mindazonáltal büszke vagyok a szereplésünkre, és a futam során végig mutatott csapatszellemre, beleértve az utolsó óra nehéz pillanatait is. Gratulálok az új világbajnokoknak: Sébastiennek, Kazukinak és Fernandónak, illetve második Le Mans-i győzelmükhöz is. Drámai módon zárult ez a hihetetlen idény a TOYOTA GAZOO Racing számára, de alig várjuk, hogy jövőre megvédhessük bajnoki címeinket.”

Mike Conway (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Kemény, hogy így ért véget a verseny, hisz nagyon sokáig jól álltunk, a végén sajnos pechünk volt a defekttel. De ilyen Le Mans! A csapatban mindenki remek munkát végzett, különösen a szerelők. Hála nekik, egész nap az élen haladhattunk. Gratulálok a 8. rajtszámú autónak, nemcsak a mai naphoz, de a világbajnoki címhez is. Félelmetes ellenfélnek bizonyultak, de élvezetes volt a csata. Legközelebb igyekszünk még jobbak lenni.”

Kamui Kobayashi (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Kivételesen nehéz és egyben frusztráló dolog ez a verseny számomra. Négyszer próbáltam meg idáig, talán jövőre sikerül. A lényeg, hogy soha nem szabad feladni, tovább kell hajtani és megtenni mindent, amit tudunk. Idén igazán keményen hajtottam a győzelemért, és 23 órán keresztül jól is álltam, ezért nehéz beletörődni az eredménybe. Gratulálok a 8. rajtszámú autónak, és mindenkinek, aki teljesítette a távot. Nem könnyű célba érni egy 24 órás futamon, szóval mindenki ügyes volt, akinek sikerült.”

José María López (7. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Először is szeretnék gratulálni csapattársainknak a 8. rajtszámú autóban, akik a határainkig nyomtak minket a Le Mans-i címért és a világbajnokságért zajló küzdelemben. Le Mans története bizonyítja, hogy ez egy igen nehéz és kegyetlen futam. Sajnos, ezt mi is megtapasztaltuk ma. Ugyanakkor büszke vagyok csapattársaimra Mike-ra és Kamuira, akik remekül versenyeztek, és megígérhetjük, hogy még jobbak leszünk, mikor jövőre visszatérünk Le Mans-ba.”

Sébastien Buemi (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Nehéz futam volt ez számunkra, mert tudtuk, hogy még elveszíthetjük a világbajnoki címért folyó csatát. A futam elején igyekeztünk lépést tartani a 7. rajtszámú autóval, de már az ötödik kör után rájöttem, hogy nem fog menni. Javultunk ugyan a verseny közben, de el kell ismernem, hogy a hetes gyorsabb volt nálunk. Elégedett lettem volna a második hellyel, ezért fájdalmas volt látni, mi történt velük. Nagyon sajnálom őket, mert fantasztikus teljesítményt nyújtottak.”

Kazuki Nakajima (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Idén a szerencse és nem a teljesítmény döntött a Le Mans-i győzelemről. Kemény futam volt, nehéz elhinni, hogy mi történt a 7. rajtszámú autóval. 2016-ban hasonló dolog történt velünk is, ezért tudjuk, milyen érzés, és együtt érzünk csapattársainkkal. A győzelemnek köszönhetően, mi lettünk a világbajnokok is, amire nagyon büszkék vagyunk ezután a hosszú és nehéz idény után, amiben sokszoros csatánk volt a másik autónkkal.”

Fernando Alonso (8. rajtszámú TS050 HYBRID)

„Fantasztikus, hogy másodszor győztünk itt, a Le Mans-on, de váratlanul jött ez a diadal. Nem voltunk elég gyorsak megnyerni ezt a versenyt a 7. rajtszámú autó ellen. A szerencse nagy szerepet játszott, de ez hozzátartozik az autóversenyzéshez.  Együtt érzünk csapattársainkkal, akik valójában többek ennél, és a barátaink. Megérdemelték volna a győzelmet, de a sors nekünk kedvezett. Fő célunk a világbajnoki cím megszerzése volt, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ez sikerült.”

24 órás Le Mans eredmények:

1.#8 TOYOTA GAZOO Racing385 kör
2.#7 TOYOTA GAZOO Racing+16.972 mp
3.#11 SMP (Petrov/Aleshin/Vandoorne)+6 kör
4.#1 Rebellion (Jani/Lotterer/Senna)+9 kör
5.#3 Rebellion (Laurent/Berthon/Menezes)+15 kör
6.#36 Signatech Alpine (Lapierre/Negrao/Thiriet)+17 kör
Top