Toyota sportautó dömping Goodwoodban

Az e hétvégén július 4-7. között megrendezeendő legendás Goodwood Festival of Speed látogatóit igazi Toyota sportautó dömping várja: az érdeklődők testközelből csodálhatják meg a Toyota legjobb versenygépeit, rallyautóit és országúti modelljeit.

A dél-angliai Goodwood birtokon minden évben megrendezik az automobilizmus és a motorsport ünnepét. Az autórajongók ezreit vonzó eseményen idén ott lesz a vadonatúj Toyota GR Supra – méghozzá versenyautó-, országúti- és speciális drift-változatban is. Az új GR Supra GT4 Concept most áll először rajthoz a híres hegyi futamon; a volán mögött a TOYOTA GAZOO Racing pilótája, Mike Conway ül majd.

A tanulmányautó korábban már a 2019-es Genfi Autószalonon is bemutatkozott, azt példázva, hogy az új GR Supra hogyan szolgálhat megfizethető alapgépként a privát csapatok és a GT4-versenyzők számára. A fesztiválon a sorozatgyártású Toyota GR Supra is szerepel, visszatérve tavalyi premierje helyszínére, amikor még egy különleges “A90” álcázó festés rejtette a karosszériáját. Idén már nem lesz szükség álcázásra, hiszen az új modell hamarosan megjelenik Európa útjain. Az autót a sportautó-zseni Tetsuya Tada főmérnök fogja vezetni, akinek nemcsak a legendás Supra reneszánsza köszönhető, hanem a Toyota GT86 kupé megalkotása is. A GR Supra kínálta élményt egészen új dimenzióba emeli a HKS műhelyben épített Toyota GR Supra Drift változat, amit a goodwoodi Live Action Arénában mutat  be az egyik leghíresebb japán driftversenyző, Nobuteru Taniguchi. A 700 lóerős gépet HKS GTIII-4R turbórendszerrel, HKS HIPERMAX felfüggesztéssel, Endless Racing fékekkel és YOKOHAMA ADVAN keréktárcsákkal és gumikkal szerelték fel. A Toyota-stand egyik legfőbb látványossága a 8. rajtszámú Toyota TS050 Hybrid versenyautó lesz, amellyel Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso győzelmet arattak az idei Le Mans 24 órás futamon. A világhírű verseny a FIA Hosszútávú Világbajnokság záró futama volt, ahol a Toyota mind a gyártói, mind az egyéni kategóriában megszerezte a világbajnoki címet. 

A Le Mans-győztes gép mellett egy különleges tervezésű Hilux is látható lesz, amellyel a TOYOTA GAZOO Racing South Africa megnyerte a 2019-es Dakart, és a látogatók a Yaris WRC replikáját is láthatják, ami idén már három győzelmet könyvelhetett el a FIA Rally Világbajnokságon.

Ott lesz még a GR Supra VLN Edition is, amely sikeresen mutatkozott be nemrégiben a Nürburgring 24 órás versenyen, ahol az autó pilótának egyike a Toyota világszintű elnöke, a motorsportban Morizo néven ismert Akio Toyoda volt. A versenygép karosszériáján még látható a futamon szerzett sérülés, élő bizonyítékaként annak, hogy a legendás német pálya mennyire kemény próba elé állítja az autókat. A Toyota standján kiállított GR Supra, Yaris GRMN és Corolla GR Sport jól példázzák, hogy a TOYOTA GAZOO Racing milyen közvetlenül hozzájárul a Toyota országúti modelljeinek fejlesztéséhez. A Toyota azonban nemcsak hivatalosan jelenik meg a fesztiválon, hiszen rengeteg magánkézben lévő, történelmi modell is látható lesz a rendezvényen: Celica rallyautók a ’80-as és ’90-es évekből, az AE86 rally-kupé, sőt még a 2008-as Toyota TF108 Formula 1-es autó is.

Top