Jövőre már bárki versenyezhet Toyota Suprával: Jön a GR Supra GT4

A Toyota sikert sikerre halmozó versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing bejelentette, hogy 2020-tól elérhetővé teszi az ügyfélcsapatok számára fejlesztett GR Supra GT4 versenyautót 1 . A rajongók világszerte egyre növekvő számban vártak erre a hírre, amióta a márciusi Genfi Autószalonon bemutatkozott a GR Supra GT4 tanulmány, majd júniusban a Nürburgringi 24 órás futamon rajthoz állt a GR Supra.

A gyári csapattal a tavalyi Rally Világbajnokságon (WRC), az idei Hosszútávú Világbajnokságon (WEC) és az idei Dakaron is diadalt arató TOYOTA GAZOO Racing nagyobb figyelmet kíván szentelni az ügyfélmotorsportnak, hogy ezzel lehetővé tegye a világ motorsport-rajongói számára a versenyzést, és az ezen keresztül nyert tapasztalatokat felhasználva hozzájárulhasson a mind jobb autók fejlesztéséhez. 

A GR Supra GT42 a TOYOTA GAZOO Racing legelső globális típusának, az idén bemutatott GR Supra kupénak az alapjaira épülő versenyautó, amelyet a Toyota Motorsport GmbH fejleszt és gyárt. A GT4 géposztály a kedvező költségek és az egyszerű csatlakozás miatt világszerte igen népszerű a privát csapatok körében. A GT4-es versenyautók a legkülönfélébb nemzetközi versenyeken vehetnek részt, a japán Super Taikyu szériától az európai GT4 szérián és a nürburgringi VLN Endurance bajnokságon át az USA-ban megrendezett Michelin Pilot Challenge bajnokságig. A GR Supra már jelenleg is versenyez az észak-amerikai NASCAR Xfinity szériában, 2020-tól pedig a japán Super GT GT500 géposztályában is rajthoz áll. A GR Supra GT4 érkezésével a rajongók a világ legkülönbözőbb versenypályáin találkozhatnak majd a GR Suprával. 

A GR Supra GT4 fejlesztése során a TOYOTA GAZOO Racing három technikai partnerrel (Akrapovič, Pirelli és Ravenol) dolgozott együtt. Az Akrapovič a motorsport-specifikus kipufogórendszer kifejlesztésében működik közre, a Pirelli az abroncsfejlesztésben dolgozik együtt a vállalattal, míg a Ravenol a kenőanyagokat biztosítja. A GR Supra GT4 részletes adatait – a műszaki információkat, a vételárat, az értékesítési területet és a bevezetés pontos dátumát – az év vége előtt hozza nyilvánosságra a Toyota.

1 Az ügyfélcsapatok (más néven privát csapatok) szériatípusok módosított kivitelét vásárolják meg a gyártótól, és azokkal neveznek be a versenyekre.

2 A GT4 az SRO által szabályozott Grand Touring járművekre épülő, sorozatgyártású versenyautók géposztálya; besorolását tekintve közvetlenül a GT3 alatt helyezkedik el.

Toyota GR Supra GT4 előzetes műszaki adatok

Futómű 
Hosszúság4460 mm
Szélesség1855 mm
Magasság1250 mm
VázszerkezetAcél karosszéria nagyszilárdságú bukókerettel
Első diffúzorTermészetes rost kompozit
Hátsó szárnyTermészetes rost kompozit
ÜzemanyagtartályMotorsport specifikációjú, gyorstankoló rendszerrel
VezetőülésFIA szabvány szerinti versenyülés
Motor és erőátvitel 
TípusSoros hathengeres, kettős megfúvású turbófeltöltő
Lökettérfogat2998 cm3
ErőátvitelAutomata sebességváltó, hátsókerék-hajtás
KenőanyagokRavenol
KipufogórendszerAkrapovič 
Felfüggesztés, kormánymű és fékrendszer 
Első felfüggesztésMacPherson rugóstag
Hátsó felfüggesztésMultilink
KormányműElektromos, fogasléces
AbroncsokPirelli 
KeréktárcsákÖtlyukú, 11 x 18 colos


Top