A Toyota egy APM nevű különleges kialakítású járművel támogatja a 2020-as tokiói olimpiát

A Toyota, az Olimpiai és Paralimpiai Játékok világszintű partnere bejelentette, hogy a 2020-as Tokiói Olimpia támogatására kifejleszt egy különleges új járművet, az akkumulátoros elektromos APM mobilitási eszközt, amely kifejezetten a rendezvény céljaira készül: a célállomás előtti utolsó útszakasz megtételére tervezett jármű megkönnyíti a szervezők és látogatók közlekedését.

A Toyota önmaga számára megfogalmazott küldetése, hogy mindenki számára biztosítsa a mobilitás szabadságát, amelyet a vállalat: “Mobilitást mindenkinek!” üzenetben foglal össze. Az APM új szintre emeli ennek megvalósítását, hiszen a célállomás előtti útszakasz “utolsó métereinek” megtételére készül, és a lehető legtöbb ember (sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak) számára jelent majd hasznos segítséget. Már most látható, hogy az APM-flotta egy része még idén nyáron szolgálatba áll az előkészítő munkálatok segítésére. A Játékok idején a Toyota körülbelül 200 APM-mel támogatja majd a látogatók és szervezők közlekedését a különféle létesítmények környékén, illetve az egyes rendezvények helyszínein, sőt az olyan helyeken is, mint például az Olimpiai Falu.

A legfontosabb jellemzők

1. “Alapmodell”: az események látogatásának megkönnyítésére a célállomás előtti útszakasz “utolsó métereinek” megtételével

  • Kis sebességű, rövid távolságokra tervezett akkumulátoros elektromos hajtású jármű (BEV) a látogatók és a rendezők szállítására a nagy kiterjedésű rendezvényterületeken.
  • A Játékok minden résztvevője használhatja, legyenek bár sportolók, szervezők vagy éppen látogatók, akik idős koruk, mozgáskorlátozottságuk, terhességük, kicsi gyermekük stb. miatt nehezebben mozognak.
  • Az APM három üléssoros kialakítású. Az első sorban található a vezetőülés, a második sor háromszemélyes, a harmadik sorban pedig ketten ülhetnek, így a jármű a vezetőn kívül öt személyt szállíthat. A második üléssor összecsukható, így itt a kerekesszékkel közlekedők is helyet kaphatnak.
  • Biztonsági okokból a vezetőülés magasabban és középen van, hogy a vezető jól láthassa az utasokat, és ha szükséges, könnyen segíthessen nekik, amikor ki- vagy beszállnak.
  • Az utasülések a jármű mindkét oldaláról megközelíthetők, és kialakításuk során figyelembe vették a felhasználók sokféle lehetséges igényét. A mindkét oldalon megtalálható biztonsági kapaszkodók segítséget jelentenek a ki- és beszállásnál, és a járműben kerekesszék-rögzítő pontokat helyeztek el, valamint rámpák segítik a kerekesszékes utasok könnyebb beszállását és közlekedését.

2. “Segítő” specifikáció: kisegítő feladatokra a Játékok idején

  • Az alapmodellből kialakított változatban a második és a harmadik üléssort hordágy elhelyezésére alakították át. 
  • A járműben kétfős ápolószemélyzet is helyet kap, akik közvetlenül a hordágy mellé tudnak leülni.

A legfontosabb műszaki adatok

 ModellAlapmodellSegítő specifikáció
Személyek számaVezető + 5 utas
Vezető + 1 kerekesszékes utas + 2 utas 
Vezető + 2 ápoló + 1 segítségre szoruló
Méretek (m)Hosszúság: kb. 3,9 x szélesség: kb. 1,6 x magasság: kb. 2,0
Hatótávolság (km)100
Fordulókör sugara (m)4.8
Végsebesség (km/óra)19
Top