Tarol Európában az új Corolla

A mértékadó JATO elemzéséből kiderül, hogy az európai újautópiac júniusban 7,9%-al, az első félévben pedig 3,1%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb zuhanást pedig továbbra is a dízel eladások könyvelhették el.

Akadnak ugyanakkor márkák, amelyek környezetbarát meghajtású modelljeik népszerűségének köszönhetően a kedvezőtlen piaci körülmények között is növekedni tudtak. Júniusban az európai piac TOP10 autómárkájából egyedül az idén a vadonatúj RAV4, Corolla és Camry bemutatásával valóságos zöld modellinváziót bemutató Toyota tudta növelni értékesítéseit, 3,2%-kal. A hónapban a legnagyobb növekedést produkáló modell az európai piacon nem más volt, mint a három karosszériaváltozatban (a négyajtós Sedan, az ötajtós Hatchback és a kombi Touring Sports) és két eltérő teljesítményű környezetbaráti hibrid elektromos hajtással elérhető Toyota Corolla.

Mint az a JATO elemzéséből kiviláglik a júniusban az előző év azonos időszakához képest 7,9%-kal gyengébben teljesítő európai újautó-értékesítések visszaesése a teljes piac 41%-át kitevő magánvásárlások számában tapasztalt csökkenésnek köszönhető. Az általános trenddel szemben, a piaci részesedés tekintetében a Tesla és a Toyota érte el a legnagyobb erősödést.

 „A júniusi eredmények megerősítik azt a benyomást, hogy romlanak az európai piaci körülmények. Ismét ugyanazt a mintázatot látjuk megjelenni: a csökkenő vásárlói bizalom elsősorban az egykor Európában dominánsnak számító dízelek értékesítésére van hatással.” – mutat rá Felipe Munoz, a JATO globális elemzője.

A részben vagy teljesen elektromos autók értékesítései még nem aknázzák ki teljes mértékben a dízelek visszaesésében rejlő potenciált

2019 júniusában a teljes piac mára csupán 31%-át kitevő dízelautók értékesítése 21%-kal csökkent, míg az immáron 7,5%-os piaci részesedést elérő részben vagy teljesen elektromos járművek (hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) értékesítése 20%-kal növekedett.

„A dízelautók értékesítésében látható visszaesés továbbra is nagyobb, mint az elektromos járművekében tapasztalt növekedés. Ahhoz, hogy a piaci pozíciókban valódi átrendeződés legyen, az elektromos járműveknek több vásárlót kell meghódítaniuk, különben nem tudják kiaknázni a dízelek hanyatlását.” – hívja fel a figyelmez Munoz.

Van persze a néhány autómárka, amely mindent megtesz a piac zöldüléséért, amit a vásárlók szárnyaló értékesítésekkel honorálnak: ilyen a 100%-ban akkumulátoros elektromos autókat értékesítő Tesla, az Európában több mint 50%-ban hibrid elektromos autókat értékesítő Toyota, és utóbbi prémium márkája, a 85%-ban hibrideket eladó Lexus. A Teslánál Európában júniusban négyszer (világszinten negyvenszer) több új autót értékesítő Toyota volt ugyanis a Tesla mellett a másik autómárka, amely nem csupán eladásait, de piaci részesedését is jelentősen növelni tudta júniusban Európában. A vadonatúj Toyota Corolla sokkal jobban szerepelt, mint elődmodellje, az Auris, míg a világ vezető SUV-ja, a vadonatúj Rav4 is tovább halad felfelé az európai SUV rangsorban – immár a TOP10-ben szerepel a kontinensen.

A TOP5 európai hibrid elektromos autóból 4 Toyota volt júniusban is

Júniusban az európai újautó értékesítések 7,5%-át tették ki a részben vagy teljesen elektromos autók. A 108.800 júniusban Európában eladott zöld autó 57,4%-át tették ki a 17%-kal növekvő hibrid elektromos (HEV), 11,6%-át a 39%-al visszaeső plug-in hibrid elektromos (PHEV) és 31%-át a 104%-kal bővülő akkumulátoros elektromos (BEV) modellek. A TOP5 európai hibrid elektromos modellből 4 Toyota volt: az első 13.083 darabbal a vadonatúj Corolla, a második 8.772 darabbal a  vadonatúj RAV4, a harmadik 8.678 darabbal a C-HR, míg a negyedik 7.613 darabbal a Yaris volt. A Toyota és prémium márkája, a Lexus együtt az európai hibrid elektromos értékesítések közel háromnegyedét jegyezte.

A Toyota Corolla Európa leggyorsabban növekvő, egyben legnépszerűbb zöld autója

A vadonatúj Toyota Corolla nem csupán a júniusban legnagyobb növekedést elkönyvelő modell volt Európában, de egyben Európa legnépszerűbb zöld autója is. A TOP5 európai zöld autóból egyébiránt 4 megint csak Toyota: az első a Toyota Corolla Hybrid (13.083 db), a második a Tesla Model 3 (11.256 db), a harmadik a Toyota RAV4 Hybrid (8.772 db), a negyedik a Toyota C-HR Hybrid (8.678 db), az ötödik a Toyota Yaris Hybrid (7.613 db).

Top