Megújult a legsokoldalúbb Toyota

35 év alatt tökéletesre csiszolt terepalkalmasságát a legmodernebb technológiai és biztonsági tartalmakkal egészítette ki a Toyota 4Runner, a márka legkisebb terepjárója.

A 2020-as modellévre a hangvezérelt digitális asszisztenstől az automatikus, gyalogosfelismerő vészfékrendszerig rengeteg új funkcióval gazdagodó Toyota 4Runner gyakorlatilag az autózás minden aspektusát lefedi.

A 4Runner a Toyota crossoverek mindennapi praktikumát és robusztus eleganciáját az alvázas terepjárók elnyűhetetlenségével és sokoldalúságával ötvözi. Az új generációs RAV4-est megihlető vonalak mögött a legendás Land Cruiser Prado műszaki alapjait találjuk; a 4,8 méteres, hétüléses szabadidőjármű kiviteltől függően akár felezővel, kúszóprogrammal vagy zárható központi differenciálművel is felszerelhető, ami a 244 milliméteres szabad hasmagassággal és a teljes méretű pótkerékkel együtt kiemelkedő terepalkalmasságot ígér. Mindehhez a kategóriában egyedülállóan tágas belső tér társul: a második sori lábtér éppúgy kimagasló, mint az alaphelyzetében 1337 literes csomagtartó – utóbbi optimális kihasználását motorosan leereszthető hátsó szélvédő, valamint 200 kilóval terhelhető, opciós kihúzható csomagtérpadló segíti elő.

Mindössze két terület volt, ahol a 4Runner elmaradt a szegmens legjobbjaitól: az egyik a modern biztonsági funkciók kínálata, a másik a multimédiás és online szolgáltatások. Elsősorban ezekre hoz megoldást a modellfrissítés.

Az új generációs Toyota modellekhez hasonlóan a következő modellévtől fogva a 4Runner is alapfelszerelésként kínálja a Toyota Safety Sense csomagot. Ez olyan, ultramodern vezetőtámogató technológiákkal egészíti ki az autó tudástárát, mint a gyalogosfelismerő, ütközés előtti biztonsági rendszer, a sávelhagyásra és csóválásra figyelmeztető funkció, az automatikus távfény-szabályozás vagy az adaptív tempomat. Ehhez társulnak a megszokott aktív biztonsági rendszerek, köztük az újonnan bevezetett, véletlen gázadást megakadályozó vezérlő technológia.

Még látványosabb a multimédiás szolgáltatások fejlődése. A vadonatúj, 8 colos érintőképernyő modern technológiai tartalmat sejtet, és a 4Runner nem is okoz csalódást: az Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integráció mellett az Amazon Alexa digitális asszisztenssel is kompatibilis a rendszer. A digitális rádió, a hangfelismerés és a beépített mobil hotspot mellett hangfelismerést és távolból szinkronizálható navigációs rendszert is kaphatunk, a kor kihívásaira pedig a második üléssornál kialakított, dupla USB töltőaljzat ad választ.

Ezek mellett szinte jelentéktelenek azok az apró esztétikai módosítások, amelyek naprakészen tartják a 4Runner megjelenését. Megújult a hűtőmaszk rajzolata, projektorosak a fényszórók, a hátsó lámpák LED-esek, a színválasztékot pedig a klasszikus katonai zöld (Army Green) és az ipari hatású mágnesszürke fényezés egészíti ki. Ez utóbbiak ahhoz a TRD Pro csúcsváltozathoz választhatók, amely újdonságként sportkipufogóval is rendelhető: ez haragos morgássá mélyíti a 270 lóerős V6-os benzinmotor hangját.

Top