Az új Corolla kapta az Év Zöld Autója díjat

Az új generációs Toyota Corolla nyerte el a 2020. Év Zöld Autója címet. A díjat a Los Angeles-i Autószalonon adták át.

A tizedik generációs Toyota Corollát választották meg a 2020. Év Zöld Autójának. Az elismerés a modellcsalád egészére vetített, várható ökológiai hatásnak szól, így nemcsak a hibrid hajtásláncokat, hanem a benzinmotorokat, valamint a típus rendkívüli népszerűségét és legendás tartósságát is figyelembe vették a minősítés során.

Az 1992-ben alapított Green Car Journal először 2006-ban hirdette meg az Év Zöld Autója (Green Car of the Year) versenyt. Az év leginkább környezetbarát autós újdonságát környezetvédelmi és autóipari szakemberekből álló, 11 tagú zsűri választja ki. Az évek során olyan illusztris döntőbírák segítettek kiválasztani az év zöld autóját, mint Mario Andretti, Carroll Shelby, Jay Leno vagy a természetfilmes és óceánkutató Jean-Michel Cousteau.

A díj idei évadában a tizedik generációs Toyota Corolla család vitte el a pálmát. A döntésben kulcsszerepet játszott a tény is, hogy a Corolla, amely történelmileg1 és 2019-ben2 egyaránt a világ legnagyobb számban eladott személyautója, most először kapta meg a Toyota évtizedeken át tökéletesített öntöltő hibrid hajtásláncának legújabb generációját3.

Ennél is fontosabb, hogy a Corolla vásárlói a világon elsőként két teljesítményszinten is választhatnak hibrid autót: az alapkivitel a korábbról ismert 1.8 literes benzinmotorra épülő, 122 lóerős hajtásláncot kapja, míg a sportosabb hangolású Corolla Dynamic Force Hybridben egy 2.0 literes benzinmotorral szerelt, 180 lóerős öntöltő hibrid egység dolgozik.

„Az új Corolla és az új Corolla Hybrid jelentős erőfeszítés a Toyota részéről, amely egyértelműen méltó a 2020-as Év Zöld Autója díjra” – mondta a győztes kihirdetésekor Ron Cogan, a Green Car Journal alapító kiadója és főszerkesztője. „A Corollából világszerte rengeteget adnak el, így a benzinmotoros és különösen a hibrid Corollák elismerésre méltóan csekély üzemanyag-fogyasztása globálisan mérhető előnyt jelent: bevezetésükkel hosszú éveken át érdemben csökkenhet az autóipar CO2-kibocsátása.”

Az új generációs Corolla a második Toyota modell, amelyet Év Autója díjjal tüntet ki a Green Car Journal. Először a 2006-tól forgalmazott, negyedik generációs Camry (XV40) hibrid kivitele érdemelte ki a nagy becsben tartott elismerést. A modell norma szerinti átlagfogyasztása 6,9 l/100 km4 volt.

A 2020. Év Zöld Autója Díj kategóriánkénti nyertesei:

  Győztes Döntősök
Az év zöld autója Toyota Corolla és Corolla Hybrid Ford Escape Hyundai Sonata Kia Soul Mazda3
Az év zöld szabadidőautója Honda CR-V és CR-V Hybrid Ford Explorer Hybrid Subaru Crosstrek Hybrid Toyota Highland Hybrid Toyota RAV4
Az év zöld pickupja RAM 1500 Chevrolet Colorado Chevrolet Silverado Ford F-150 Ford Ranger
Az év zöld családi autója Mitsubishi Outlander PHEV Chrysler Pacifica Hybrid Hyundai Venue Kia Niro Nissan Versa

Az Év Zöld Autója Díj nyertesei 2006 óta:

2006 – Mercury Mariner Hybrid
2007 – Toyota Camry Hybrid
2008 – Chevrolet Tahoe Hybrid
2009 – Volkswagen Jetta TDI Clean Diesel *
2010 – Audi A3 TDI Clean Diesel *
2011 – Chevrolet Volt
2012 – Honda Civic GX (földgáz üzemű)
2013 – Ford Fusion modellcsalád
2014 – Honda Accord modellcsalád
2015 – BMW i3
2016 – Chevrolet Volt Mk2
2017 – Chevrolet Bolt
2018 – Honda Clarity modellcsalád
2019 – Honda Insight

* A modellt a 2015-ben kirobbant dízelbotrány fényében utólag megfosztották az Év Zöld Autója címtől
1 1966-tól kezdve az új generációs modellcsalád bevezetéséig több mint 46 millió Corollát adtak el világszerte.
2 https://focus2move.com/world-best-selling-car/
3 A Corolla európai testvérmodellje, a 2006 és 2018 között két generáción át forgalmazott Auris 2010-től elérhető volt hibrid hajtáslánccal, ám ez csak a ferdehátú, majd a második generációtól kezdve a kombi karosszériát jelentette; a Corolla szedán Európában sem létezett benzin-elektromos kivitelben.

Top