Mirise néven alapít vegyesvállalatot a Toyota és a Denso

A Toyota és, a japán autógyártó egyharmados tulajdonrésze révén, a Toyota csoport érdekeltségébe tartozó DENSO bejelentették, hogy 2020 áprilisában MIRISE Technologies néven vegyesvállalatot alapítanak, amely a járművekben alkalmazandó, következő generációs félvezetőkkel kapcsolatos kutatást és fejlesztést végzi majd.

A cél, hogy az új generációs félvezetők hozzájáruljanak a jövő biztonságos és kényelmes mobilitásához.

Az 51%-ban a DENSO, 49%-ban a Toyota tulajdonában lévő új vállalat neve, a MIRISE egy betűszó, melynek jelentése: Mobility Innovative Research Institute for SEmiconductors. Emellett megjelenik benne a „mirai” japán szó, ami “jövőt” és “felemelkedést” is jelent. Az új vállalat elnök-vezérigazgatójának Yoshifumi Katot nevezték ki. Az alapítók kitűzték a vállalat számára 2030-ig megvalósítandó célt, illetve meghatározták a prioritást élvező intézkedéscsomagot egy középtávú, 2024-ig kidolgozott terv révén egy gyors és versenyképes fejlesztési rendszer kidolgozására.

A 2030-as cél

A Toyota és a DENSO a vegyesvállalat alapításával a MIRISE Technologies félvezető technológiái segítségével kívánja megalapozni a mobilitás jövőjét, annak elsődleges prioritásaként  tekintve a környezetvédelmi, biztonsági és kényelmi szempontokat. A prioritást élvező intézkedéscsomagot összefoglaló 2024-es középtávú tervben foglaltak szerint a MIRISE felgyorsítja a járművekben alkalmazandó, következő generációs félvezetők fejlesztését, amelyek kulcsszerepet játszanak az elektromos és önvezető járművek műszaki innovációiban (mind a járművek, mind részegységeik tekintetében), mert ezekben ötvöződik a Toyota mobilitási szakértelme a DENSO járműipari részegységekkel kapcsolatos szakértelmével. 

A MIRISE három területen dolgozik majd technológiai fejlesztéseken:
(1) nagy teljesítményű elektronika,
(2) érzékelők és a
(3) SoC (System-on-a-Chip).

A nagy teljesítményű elektronika területén a vállalati kutatás-fejlesztés elsődlegesen a házon belüli gyártást szolgálja majd, (beleértve a bérmunkában történő gyártást is) a félvezető anyagtechnológiákkal illetve az elektromos járművekkel (főként hibridekkel) kapcsolatban kidolgozott gyártási és tervezési technológiák felhasználása révén. Az érzékelők területén a vállalat a házon belüli gyártást szolgáló fejlesztéseket végzi majd, illetve együttműködik a fejlesztő partnerekkel. A SoC területen a vállalat ráerősít a jövőbeni mobilitásban alkalmazandó, optimális SoC rendszerek kidolgozására. A fenti célok gyors megvalósítása érdekében a MIRISE tárgyalásokat kezd majd az együttműködésről egyetemekkel, kutatóintézetekkel, startup-vállalkozásokkal és a félvezetők területén működő cégekkel. Emellett intenzívebbé válik a félvezetőkre specializálódott mérnökök toborzása is. 

Top