Az autóvezetők biztonságának érdekében a Toyota javítaná az időjárás előrejelzések pontosságát

A Toyota és a Weathernews Japánban egy közös kutatás keretében a dolgok internete (IoT – Internet of Things) és Big Data adatfolyamok segítségével javítaná az időjárás előrejelzések pontosságát és a vezetők biztonságát.

Elkezdődtek az ellenőrző tesztek, melyek során ablaktörlő-használati adatok szolgálnak a vezetés során fellépő időjárási kockázatok feltérképezésének alapjául.

A Weathernews és a Toyota a ellenőrző tesztet1 indított Japánban, Tokió, Osaka és Aichi körzetében. A tesztek során az ablaktörlők működési állapota és az időjárási adatok alapján mérik fel az utak és azok környezetének viszonyait. Ez egy közös kutatási tevékenység részeként megy végbe, melynek célja, hogy pontosítsák az időjárási megfigyeléseket és előrejelzéseket, illetve javítsák a járművezetők biztonságát a Weathernews időjárás adatainak és a Toyota kommunikáló járművei által szolgáltatott adatok segítségével. Az ellenőrző teszt során térképen jelenítik meg a kijelölt körzetekben közlekedő Toyoták ablaktörlőinek működési helyzetét, és ezt összehasonlítják az aktuális időjárási adatokkal. Mivel az ablaktörlők működése általában a csapadék jelenlétére vagy éppen hiányára utal, az ablaktörlők adatainak felhasználásával az a csapadék is észlelhetővé válik, ami az esőfelhőket jelző radarképeken nem jelenik meg. Az ellenőrző teszt során az ablaktörlők adatai és az időjárási adatok közötti összefüggések részletesen elemzésével a csapadék észlelésén túl olyan jelenségeket is detektálhatnak, amelyek az ablaktörlők működtetését is befolyásolhatják.

A Crown és a Corolla Sport modellek tavaly júliusi bemutatásával a Toyota megkezdte a kommunikáló autók teljes körű bevezetését, és a jövőben a japán piacon megjelenő személyautók szinte mindegyike rendelkezik majd fedélzeti DCM-mel (adatkommunikációs modullal). A lehető legpontosabb időjárás-jelentések készítése érdekében a Weathernews mintegy 13 000 állomásból álló megfigyelő hálózata mellett naponta 180 000 felhasználó által küldött időjárás-jelentést is felhasznál. A közös kutatási projekt során mindkét társaság rendelkezésre bocsát majd időjárási adatokat, valamint az okos járművek által általánosságban „vészhelyzetben hasznos információként” küldött adatokat, melynek a járművezetők biztonságának növelését szolgálják.

A november 1-el megkezdett ellenőrző teszt célja az aktuális időjárási feltételek pontos meghatározása az ablaktörlők adatainak és az időjárási adatok segítségével. A tapasztalat azt mutatja, hogy esős időben négyszer több baleset történik, mint napos időben2, ezért a csapadék jelenléte nagy mértékben befolyásolja a vezetés biztonságát. Az esős területek észlelését és előrejelzését szolgáló, esőfelhőket detektáló radar azonban sajnálatos módon nem képes a troposzféra alsó rétegében (2 km magasságig) található esőfelhőkből hulló csapadék, illetve a szemerkélés során kialakuló kisméretű esőcseppek észlelésére. Ilyen esetekben nehéz megállapítani, hogy valójában hol esik az eső. A Toyota és a Weathernews közös kutatási kezdeményezései részeként megkezdett ellenőrző tesztek során térképen jelenítik meg az adott körzetekben közlekedő Toyota okosjárművek ablaktörlőinek működési állapotát, és ezt összevetik az aktuális időjárási adatokkal. Régebben ha az alacsonyan szálló esőfelhőkből olyan csapadék hullott, amit Kanto körzetében az esőfelhők észlelését szolgáló radar nem észlelt, az esőt a „Weathernews” alkalmazás3 felhasználói jelentették. A felhasználók jelentéseit részletesen összevetették azokkal a területekkel, ahol az ablaktörlők működésben voltak, és ez azt mutatta, hogy az ablaktörlő-adatok olyan esőt is jelezhetnek, amelyeket az esőfelhők észlelését szolgáló radar nem képes észlelni. Részletes összehasonlító elemzés készül majd az ablaktörlők adatai és az időjárási adatok közötti összefüggésekről. Az esős területek pontos meghatározása mellett olyan kutatásokat terveznek, amelyekkel az ablaktörlők működési intenzitásából következtethetnek az eső intenzitására, és mérlegelik az alaktörlő-adatoknak az időjárási előrejelzésekhez történő felhasználását is. Azáltal, hogy ablaktörlés adatait az utak és azok környezetében fennálló aktuális körülmények, például a radarral nem észlelhető csapadék pontos feltérképezésére használják, a helyzettől függően kiadott figyelmeztetésekkel javítható az autóvezetők biztonsága.

A Toyota és a Weathernews által folytatott közös kutatás célja pontosabb időjárás-jelentések készítése és a járművezetők nagyobb biztonságának elérése. Az elmúlt években az egyre súlyosbodó időjárási jelenségek és az azokból származó károk társadalmi kérdéssé váltak, és minden eddiginél nagyobb lett az igény a helyi, azonnal elérhető időjárási adatokra, valamint az erre adandó válasz módjával kapcsolatos információkra. Ezeket az igényeket csak az időjárási viszonyok részletesebb és pontosabb valós idejű meghatározásával lehet kielégíteni – csakhogy a jelenlegi időjárás-megfigyelő eszközök lehetőségei az elhelyezkedésüket és a mérési gyakoriságukat tekintve korlátozottak. Ám időközben a dolgok internete technológia (IoT) hatalmasat fejlődött, hiszen ma már az egyes eszközök kommunikációs funkciókkal is rendelkeznek. Ugyanez a járművekre is igaz, és az IoT technológiával felszerelt kommunikáló autók által küldött vezetési adatok, valamint az útviszonyokkal kapcsolatos adatok gyűjtésével lehetővé vált olyan jelenségek észlelése, amelyek az autó vezetését és viselkedését is befolyásolhatják.  A fentiek ismeretében a Toyota és a Weathernews egy olyan kezdeményezést hívott életre, melynek célja pontosabb időjárás-megfigyelések és előrejelzések készítése, és ezáltal a közlekedés biztonságának növelése a Weathernews időjárás-adatainak és a Toyota kommunikáló autói adatainak felhasználásával. Az időjárási jelenségek eddig alkalmazott egyszerű, közvetlen szenzoros észlelése helyett ezt a megközelítést összekapcsolják olyan big data adatfolyamokkal, mint a jármű- és időjárási adatok, és ezeknek az elemzése az utak és azok környezeti viszonyai észlelésének egy új lehetséges útját tárta fel. E kezdeményezés részeként idén nyáron mindkét társaság kifejlesztett egy mesterséges intelligencia (AI) algoritmust, ami előre jelzi az elárasztott helyeket az utakon, és az idei év októberében ennek az ellenőrző tesztjét is lefolytatták.

1 Az ellenőrző teszt esetében a Toyota okos szolgáltatását használó járműveitől gyűjtött adatokat a személyes azonosítás lehetőségének kizárása érdekében statisztikailag feldolgozzák.  
2 Metropolitan Expressway Company Limited, „Comparison of Number of Accidents on Sunny and Rainy Days”
3 A „Weathernews” alkalmazás felhasználóitól gyűjtött időjárás-jelentések helyi időjárási adatai

Top