A szórakoztató elektronikai rendszerek ma elérhető csúcsát kínálja az RX

Egy luxusautó esetében nem csupán a lenyűgöző formavilág és a prémium kidolgozottság legmagasabb szintjét képviselő külső és belső kivitelezés, a fejlett biztonsági rendszerek és high-tech műszaki megoldások, vagy épp a környezetbarát meghajtás a fontos a leendő tulajdonos számára.

Egy ilyen autó egy üzletember/üzletasszony számára második irodaként, a család számára pedig a közös kirándulások és nagy családi nyaralások során második, utazó otthonként szolgál. Éppen ezért nem mindegy, hogy az autóban elérhető konnektivitási lehetőségek és szórakoztató elektronikai rendszerek mennyiben támogatják az irodán kívüli, utazás közbeni munkavégzést, vagy éppen a családtagok kikapcsolódását. A megújult Lexus RX, a japán autógyártó európai csúcs SUV-ja egyik felsorolt területen sem hagy kívánnivalót maga után.

A Lexus RX-ben helyet kapó 12,3 colos Lexus multimédia rendszer kezelését még inkább megkönnyíti, hogy a Remote Touch Interface (RTI) mostantól érintőpados. Ez a felület ugyanazokkal a megszokott ujjmozdulatokkal kezelhető, mint az okostelefonok vagy a tabletek képernyője. Ugyanakkor maga a kijelző is érintésérzékelő lett, így az érintőpad nélkül is használható. Az egység előbbre került, hogy mind a vezető, mind az első utas kényelmesebben elérhesse. A még jobb konnektivitási és személyes szórakoztatási opciók érdekében a két USB portot áthelyezték a középkonzol előlapjára, két másik port pedig az egység hátsó részén kapott helyet, hogy a hátsó utasok is könnyen csatlakozhassanak. Az alapfelszereltség részét képező Lexus multimédia rendszerhez egy 8 colos TFT kijelző tartozik, ami a középkonzolon található, és a Remote Touch Interface segítségével kezelhető. A kijelzőt teljes képernyős (egész térkép) és két képernyős (fele térkép, fele információ), illetve három képernyős (fele térkép, a másik fele kétféle információ) nézetre is be lehet állítani. A vezető megadhatja, milyen információk (pl. navigáció, üzemanyag-fogyasztás, audio vagy légkondicionálás) a legfontosabbak számára.

Okostelefon csatlakoztatás az Apple CarPlayTM és az Android AutoTM funkciókkal

Az Apple CarPlay és az Android Auto funkciók segítségével az új RX-ben egyszerűbbé vált az okostelefonok integrálása. Az Android Auto rendszerrel a vezető könnyen csatlakoztathatja telefonját, amit így a jármű multimédia rendszerén keresztül használhat. A nagyobb ikonoknak, az egyszerűsített kezelőfelületnek és a Google Assistant egyszerűen használható hangvezérlésének köszönhetően a rendszer kezelése csupán minimális mértékben tereli el az autós figyelmét a forgalomról. A csatlakoztatás után az utasok is hallgathatnak zenét a Spotify® és a Pandora® alkalmazásokkal, vagy üzeneteket küldhetnek az olyan népszerű appokon keresztül, mint a WhatsApp®. A kezelőfelületen a Google Maps™ vagy a Waze navigációja is megjeleníthető. Az Android Auto rendszer Google Assistant funkciójával a vezető hangutasításokkal is gyorsan, egyszerűen és biztonságosan intézheti a dolgait. Az Apple CarPlay rendszerrel az utasok az autó multimédia kijelzőjén keresztül kezelhetik iPhone® készülékeiket. Az iPhone csatlakoztatása után a Siri® segítségével hangutasításokkal is megadhatják az útirányt, telefonhívásokat indíthatnak, üzeneteket küldhetnek és fogadhatnak, illetve használhatják kedvenc alkalmazásaikat (Apple Music, Apple Maps, Podcasts és Audiobooks, Waze vagy Spotify). A 2020-es multimédia csomag másik újdonsága az ‘over the air’ térképfrissítés, amellyel a felhasználók automatikusan letölthetik a legfrissebb térképeket az autó saját navigációs rendszerébe. A középkonzolon egy új okostelefon-tartó és egy extra USB port is helyet kapott.

Pioneer 9 hangszórós audiorendszer

Az új RX alapfelszereltsége egy 9 hangszórós Pioneer rendszer digitális rádióadás-vétellel, egylemezes CD-lejátszóval és Bluetooth funkcióval.

Pioneer 12 hangszórós audiorendszer

Az F SPORT változathoz alapáron kínált, a többi modellhez opcióként rendelhető 12 hangszórós Pioneer rendszer egylemezes DVD-lejátszót és CST (Coherent Source Transducer) technológiát kínál, ami kiváló hangzáshűséget biztosít a közepes/magas hangtartományokban és élvezetes basszust a mély tartományban. A hangszórók közt 200 mm-es mélynyomók is találhatók, illetve új, 180 mm-es mélyhangszórók az első ajtókban.

Mark Levinson Premium Surround rendszer

Az RX-hez a Mark Levinson Premium Surround rendszer is megrendelhető, amit kifejezetten az autó utasterének sajtosságaihoz terveztek, hogy az utasok a kabin minden pontján a lehető legtökéletesebb zenei élményt élvezhessék. A rendszer 15 hangszórót tartalmaz: elöl és középen Unity 9 cm-es magashangsugárzókat, elöl egy elliptikus mélyhangszórót, hátul két 2,5 cm-es magashangsugárzót, hátul két 17 cm-es teljes hangtartományú hangszórót, két 9 cm-es szatellit középhangsugárzót és egy 20 cm-es hátsó mélynyomót. A Mark Levinson rendszerben Clari-Fi technológia állítja helyre a tömörített digitális zenei fájlok minőségét, gazdag mély hangokkal és éles közepes/magas tónusokkal örvendeztetve meg a hallgatót, bármilyen lejátszóból származzon is a zene. A Quantum Logic Surround elemzi a zenei környezetet (vokál, instrumentális, musical), és ennek megfelelően állítja be a különböző hangszórókat, hogy a mű a lehető legpontosabban szólaljon meg – éppen azon a hangon, ahogyan azt az előadó és a hangmérnökök eredetileg elképzelték.

Top