Imádni fogjuk vezetni az új Yarist?

A Toyota legnépszerűbb európai modellje, a kontinensen fejlesztett Yaris eddig is híres volt az általa kínált vezetési élményről. A japán autógyártó azonban nem mást ígér, mint az, hogy az ősszel érkező új modellt egyenesen imádjuk majd vezetni.

A magabiztos, természetes vezethetőség és a pontos és dinamikus menetjellemzők elérésében szerepet kap majd a mély tömegközéppont, az optimalizált vezetői üléshelyzet és a menetstabilitást is javító különösen szilárd karosszéria. Ahogyan a Toyota fogalmaz: az vadonatúj GA-B padlólemezt, amelyre az autó épül, egyenesen a vezetési élményre fejlesztették.

A Toyota forradalmi TNGA alapú platformjai korszakváltást eredményeztek a márka új generációs típusainak vezethetősége, rugózási komfortja és formavilága terén. Az elsőként bemutatott, középkategóriás GA-C platform felelős az új generációs Prius, a C-HR és a frissen forgalomba hozott Corolla kiemelkedő vezethetőségéért és tetszetős stílusáért. A TNGA filozófia rendkívül rugalmas alkalmazkodó képességének bizonyítéka, hogy nagyobb szedánok és szabadidőjárművek is sikerrel alkalmazzák: a GA-K platformra épül az új Camry és az új RAV4 is. Az új Yaris fejlesztése során pedig a Toyota első ízben a kisautók szegmensében is érvényesíti a TNGA előnyeit. Az új GA-B platform alapvető szerepet játszik az új Yaris által kínált, kiemelkedően élvezetes vezetési élményben, a modell magabiztos és természetes vezethetőségében. A jármű fokozott stabilitása megnyugtatóan hat a pilótára, míg a kormány- és gázparancsokra adott természetes, precíz válaszok fokozottan dinamikussá teszik az autó vezetését. A kompakt, mélyen ülő, ám széles karosszéria, a GA-B platform eredendő dinamizmusa, valamint a negyedik generációs hibrid hajtáslánc teljesítménye olyan magával ragadó, dinamikus karaktert eredményez, amely alapvetően meghatározza az új Yaris vonzerejét. Városban közvetlen reakciókkal vezethető. Az új Yaris karosszériájáról itt tekinthető meg egy videó.

Ugyanakkor a motorteljesítmény és a vezethetőség olyan kifinomult, pihentető vezetési élményt biztosít, hogy akár hosszabb autópálya-szakaszokon vagy országúton autózva is kényelmessé, élvezetessé teszik az autót. Ahogy már a TNGA alapú modelleknél, a kormánykerék mögött elfoglalt vezetői üléshelyzet itt is fokozott irányíthatóságot és a jármű, valamint a sofőr közötti, kétirányú kapcsolatot eredményez. Az új Yaris irányíthatóságát ez a videó illusztrálja.

A GA-B platformnak köszönhetően a vezetőülés mélyebben és hátrébb (az elődmodellhez képest 60 mm-rel), az autó középpontjához közelebb helyezkedik el. Ezzel mélyebbre került a jármű tömegközéppontja. Ugyanezek a változások kiváló vezetői üléshelyzetet, kedvezőbb ergonómiát és nagyobb állíthatósági tartományt eredményeztek.

A kormánykerék közelebb került a vezetőhöz, dőlésszöge 6 fokkal megnőtt. Mind minden TNGA alapú modell esetében, az új Yaris mély – a jelenlegi modellnél 15 mm-rel mélyebb – tömegközépponttal büszkélkedhet, ami kedvezően érinti a jármű tehetetlenségét. A tömegeloszlás is kiegyensúlyozottabb, az első és hátsó tengely viszonylatában éppúgy, mint bal és jobb oldalon. Ez mérsékli az oldaldőlési hajlamot, javítja a fékstabilitást és csökkenti a féktávolságot. Erről ezen a linken tekinthető meg videó.

A karosszéria jobb torziós szilárdsága dinamikussá és stabillá teszi az autó vezetését. Az új első MacPherson rugóstagok és a csatolt hosszlengőkaros hátsó felfüggesztés kialakítása során csökkentett belső súrlódású első gólyalábakat és lágyabb rugókat alkalmaztak, valamint jelentős mértékben (320 helyet 580 Nm/fok) megnövelték a hátsó kanyarstabilizátor feszességét. Így kanyarban csökken az oldaldőlés és javul a dinamizmus, ami még magával ragadóbbá teszi az új Yaris vezethetőségét.

A GA-B platform alkalmazásával jelentős mértékben nőtt a karosszéria merevsége, ami egyszerre teszi stabilabbá és kényelmesebbé az autót, továbbá csökkenti a menetzajok és rezgések szintjét. A platform architektúráját, valamint a karosszéria felső részét optimalizálták. Stratégiai pontokon erősítették meg a szélvédő alsó keretét, a hátsó tetőoszlopot, a padlóalagutat, a hátsó vázszerkezetet és a hátsó kerékdobokat. Emellett merevebb műszerfal kereszttartót építettek be.

Top