Megvan az Év Toyota Technikusa

A Toyota és prémium márkája, a Lexus nem elégszik meg azzal, hogy a világ legmegbízhatóbb autómárkáiként rendre a statisztikák élén végeznek: a japán autógyártó alapvető fontosságúnak tartja, hogy a kiváló minőségű, elnyűhetetlen autókhoz a legmagasabb szolgáltatási színvonal, és a legfelkészültebb technikusi háttér társuljon.

Ennek jegyében került idén is megrendezésre a Toyota budaörsi oktatóközpontjában az Év Toyota Technikusa verseny döntője: immár több, mint 20 éves hagyománya van a hazai Toyota hálózatban dolgozó munkafelvevők, technikusok, lakatos-fényező technikusok számára rendezett vevőszolgálati versenyeknek, az elsőt még 1998-ban rendezte az importőr. Mindennek ráadásul különös aktualitást ad a két márka által az elmúlt években bemutatott modellinvázió, amely komoly felkészülést igényel az új technológiák tekintetében. A magas színvonalú versenyt Németh Zoltán, a Toyota Reálszisztéma technikusa nyerte meg, ő képviselheti majd Magyarországot a Japánban megrendezésre kerülő Toyota Bajnokok Találkozóján.

Az elmúlt évek dinamikusan növekvő autóeladásaival járó megnövekedett számú kötelező szervizeknek és az idősebb autók tulajdonosai számára is rendkívül kedvező ajánlatokat kínáló vevőszolgálati programoknak köszönhetően erőteljesen növekszik a szervizforgalom a Toyota és Lexus márkakereskedésekben, melynek következtében több autó fordul meg a márkaszervizek szerelőállásain. Ezen felül a technológia is rohamosan fejlődik, sorra jelennek meg új modellek, új funkciókkal, melyek új karbantartási és javítási technológiákat is igényelnek. A tavalyi évben debütált a vadonatúj RAV4, a mindjárt három karosszériaváltozatban és két eltérő teljesítményű hibrid elektromos hajtással érkező vadonatúj Corolla, a vadonatúj Camry, a vadonatúj GR Supra és a szintén kétféle hibrid hajtással elérhető C-HR, míg a Lexus háza táján bemutatkozott a vadonatúj ES és UX, valamint az új RC, RC F és RX. Az idei év legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik: jön az új Proace City és Proace City Verso, az új 2 literes GR Supra, az új Yaris és GR Yaris, a RAV4 plug-in hibrid változata, de újdonságok várhatóak a Hilux és a Land Cruiser háza táján is, és persze megérkezik a Lexus LC kabrió változata. Így a több munka mellett még a folyamatos tanulásra is időt kell szakítaniuk a márkaszervizekben dolgozó technikusoknak, hiszen az új modellek, technológiák megismerése nélkül ma már nem lehetséges a szakszerű és minőségi munkavégzés. Ezt segíti elő a Toyota vevőszolgálati versenye, mely plusz motivációt ad a tanuláshoz.

Első az ügyfél

A Toyota működésének mozgatórugója az ügyfelek lojalitásának megőrzése, és elégedettségük folyamatos keresése.  A kimagasló ügyfélelégedettség akkor érhető el, ha egy márkaszervizben az ügyfél a várakozásain túlmutató kiszolgálást tapasztal, felismerik az igényeit, folyamatosan keresve a jobbítás lehetőségét, pozitív benyomásokat keltve a Toyota termékek használatának teljes életciklusában. Ez csak folyamatos fejlődéssel érhető el. Ez az egyik célja a Toyota vevőszolgálati versenyeinek is, a tantermi oktatásokon felül további lehetőséget biztosítva a vevőszolgálati kollégáknak a szakmai továbbfejlődésre. A verseny ezen felül elismerése a technikusok mindennapi munkájának, erőfeszítéseinek, melyet annak érdekében tesznek, hogy még jobb szolgáltatást biztosítsanak az ügyfeleknek és hogy ők a legjobb kezekben tudhassák autójukat, amikor azon például el kell végezni a karbantartást. 

Manapság az autóipar átalakulásának vagyunk a szemtanúi és bár a Toyota a hibrid elektromos technológia bevezetésével több, mint 20 éve rálépett arra az útra, amire más gyártók csak manapság, ez a változás a Toyota technikusainak munkájára is hatással van márkaszervizekben. A következő években a sorban érkező öntöltő hibrid elektromos modellek mellett több plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos modellel bővül a Toyota és a Lexus európai modellpalettája, melyek szervizelését, kezelését a Toyota és Lexus márkakereskedésekben dolgozó technikusoknak is meg kell tanulniuk. Ezen felül látható az a tendencia is, hogy az autógyártók egyre nagyobb mértékben fognak össze, osztanak meg technológiákat egymással, ezek szintén hatással vannak a technikusok munkájára. A Toyota ezért a versennyel további ösztönzést, motivációt igyekszik biztosítani számukra, hiszen az elkövetkező években is számít szakértelmükre, tudásukra, tapasztalatukra a jövőben várható kihívások sikeres teljesítésében.

Az Év Toyota Technikusa verseny komoly szakmai megmérettetést jelent

A novemberi elődöntő során egy 44 szakmai kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteniük a jelentkezőknek, az 54 versenyzőből 8 jutott tovább az idén januárban megrendezett döntőbe. A Toyota Central Europe Kft. budaörsi oktatóműhelye erre a napra egy valóságos műhellyé változott, ahol a 8 technikusnak 8 állomáson, valós autókon, valóban el kellett végezni a feladatokban előírt szervizmunkákat. A feladatok értékelését a Toyota Central Europe Kft. vevőszolgálati dolgozóiból és a Toyota magyarországi partneriskolája, a Fáy András Közlekedésgépészeti és Műszaki Szakgimnázium oktatójából álló zsűri végezte. A zsűri tagjai átlagosan 15 éve dolgoznak a Toyotanál, Toyotával, így alapos szakmai háttérrel rendelkeztek ezen feladat elvégzéséhez. A zsűri munkáját és az egyes állomások gördülékeny működését a Fáy András Közlekedésgépészeti és Műszaki Szakgimnázium 11 tanulója segítette. A Toyota fontosnak tartja a jövő autószerelő generációjának bevonását egy ilyen rendezvénybe, hiszen ezzel betekintést nyerhetnek, hogy mi várhat rájuk, amennyiben egy Toyota márkaszervizt választanak jövőbeli munkahelyüknek: elképzelhető, hogy pár év múlva már a versenyen részt vevő technikusok között sorakoznak majd és esélyük lesz az Év Toyota Technikusa címet is megszerezni. A döntőben 6 gyakorlati feladatot kellett teljesítenie minden versenyzőnek. A feladatok a manapság leggyakoribb vagy legnagyobb odafigyelést igénylő szervizmunkákra épültek. Alapfeladat a márkaszervizekben az időszakos karbantartás, melynek során lökhárítótól-lökhárítóig ellenőrzik  a technikusok a szervizbe érkező autót, valamint elvégzik az előírt folyadék- és alkatrészcseréket. Ebben a feladatban egy hibrid C-HR modell 15.000 km-es karbantartását kellett elvégezni, kiegészítve a Hibrid Állapotellenőrzéssel. Ez az ellenőrzés az alapja a Hibrid Akkumulátor ExtraCare garanciának, melyet sikeres állapotellenőrzés után kap meg az autó és melynek keretében a gyári garancia letelte után, egy éven keresztül vagy 15 ezer km megtételéig jogosulttá válik arra, hogy egy Toyota márkaszervizben ingyenesen kijavítsák a hibrid akkumulátor esetleges meghibásodását. A feladat során a zsűri értékelte a hatékonyságot, szakszerűséget, az esetleges plusz hibák észrevételét, ezáltal a Technikusok alaposságát.

Olykor ugyanis előfordulhat hogy az időszakos karbantartáson túl diagnosztikai feladata is akad egy technikusnak, melynek során meg kell állapítania egy-egy hibás működés okát. Ebben a témakörben kétféle diagnosztikai feladattal találkoztak a versenyzők: az egyikben egy motor indítási problémát kellett megvizsgálniuk a korszerű diagnosztikai eszközök segítségével és rájönni, hogy a feladatok összeállítói milyen furfangos hibát „építettek” az autóba. Egy másikban a navigációs rendszer és a nemrég bevezetett eCall segélyhívó rendszer GPS-vételével voltak problémák. Ebben a feladatban megbontás nélküli diagnosztikát lehetett csak végezni, vagyis csak a fedélzeti diagnosztikára és a javítási útmutatóra lehetett támaszkodni. A mai gépjármű elektromos rendszerek nagyon sok olyan érzékelővel és beavatkozó egységgel rendelkeznek, melyek cseréje után meg kell tanítani bizonyos alapértékeket a rendszert működtető szabályzóegységnek. Ilyen például az új Corolla intelligens parkolószenzora, mely képes arra, hogy lefékezze az autót a parkolóházban, ha túlságosan megközelítenénk például egy betonfalat. A feladatban egy ilyen parkolószenzorhoz kapcsolódó méréseket és kalibrálásokat kellett elvégeznie a versenyzőknek. A Toyota számára kiemelten fontos Ügyfelei biztonsága. Éppen ezért, amikor felmerül a gyanúja, hogy egy esetleges probléma balesethez, sérüléshez vezethet, akkor a gyár elrendeli az érintett autók visszahívását, melynek során a márkaszervizekben ellenőrzik az adott alkatrészt és szükség esetén cserélik azt. Fontos hangsúlyozni, hogy nem biztos, hogy a visszahívott autók mindegyikében előfordulna a probléma, de a biztonság az első, ezért a Toyota szeretné akár a baleset vagy sérülés lehetőséget is elhárítani azzal, hogy térítésmentesen kicserél egy alkatrészt, melyre egyébként nem volt panasza az Ügyfélnek. Ilyen a légzsák visszahívási kampány is, mely egy gyakori szervizmunka a márkaszervizekben. Biztonsági alkatrészről lévén szó, ennél a visszahívási kampánynál kiemelten kell figyelniük a technikusoknak a csere elvégzésére, így ez is a versenyfeladatok egyike volt.

A gyorsaság mellett az volt a fő értékelési szempont, hogy a technikusok mennyire pontosan alkalmazzák a gyár által előírt javítási folyamatot.  Természetesen a hibrid technológia sem maradhatott ki a versenyfeladatok közül, habár ezen rendszerek meghibásodási aránya rendkívül alacsony, mely köszönhető annak a tapasztalatnak, amit több, mint 20 év alatt és az immár 15 millió hibrid értékesítése és szervizelése során halmozott fel a Toyota és mely tapasztalatot természetesen visszaforgatja az új technológiák fejlesztésébe. Amennyiben mégis probléma adódik például a hibrid rendszer egyik fő egységével, az áramátalakításokat végző inverter-konverterrel, akkor ma már nem szükséges a teljes egységet cserélni, lévén a gyár az idősebb hibrid modellek esetén biztosítja hozzá a belső alkatrészek cseréjének lehetőségét. Ez a művelet is rendkívül nagy precizitást, a javítási folyamat pontos követését, és rendkívül tiszta munkavégzést kíván. A versenyzők ezeket bizonyíthatták a feladat során, ahol egy szétszerelt inverter-konverter egységet kellett összeszerelniük. Látható, hogy a feladatok igen szerteágazóak voltak, széleskörű elméleti és gyakorlati ismereteket követeltek a versenyzőktől.

Szoros verseny után Németh Zoltán a Toyota Reálszisztéma technikusa szerezte meg  a végső diadalt

A 8 versenyzőből három már korábban is szerepelt Év Toyota Technikusa verseny döntőben, öten viszont most indultak először a győzelemért. Mindannyian kiemelkedően teljesítettek a fenti feladatokban, melyet az is nehezített, hogy nem a megszokott helyükön, megszokott szerszámokkal dolgoztak, valamint szigorú zsűri és nézők is figyelték minden mozdulatukat, mely vélhetően kiváltott belőlük némi izgalmat. A versenyt végül rendkívül szoros küzdelemben Németh Zoltán nyerte, aki a Reálszisztéma Autókereskedelmi Kft.-nél, közismertebb nevén a Toyota Budánál dolgozik Vezető Technikusként. Bár már 16 éve dolgozik a cég Budaörsi úti telephelyén, most nevezett először a versenybe. Többek között a 16 év alatt összegyűjtött tapasztalata, a folyamatos önképzés és rendkívül odafigyelő, precíz munkavégzése segítette őt a győzelemhez.

 „Mikor a verseny kihirdetésre került, kifejezetten örültem, mert szeretem a megmérettetéseket és ez egy jó lehetőségnek tűnt arra, hogy kiderüljön számomra mennyit is ér a jelenlegi tudásszintem a magyar mezőnyben. Egy ilyen verseny kiváló alkalom arra, hogy az ember fejlődjön és olyan témakörök kapcsán is képbe kerüljön, amelyekkel a mindennapok során ritkábban találkozik. A döntőre igyekeztem felkészülni, elmélyedve a lehetséges témakörökben, különösen figyelve arra, mik a Toyota elvárásai a folyamatok pontos és szakszerű végrehajtása során. Ahogy megszólalt az első sípszó a korábbi izgalom megszűnt és csak az adott feladatra igyekeztem koncentrálni. Így visszagondolva a verseny rutin egy kicsit hiányzott, nem tudtam mire számíthatok egy-egy állomáshelyen. Volt, ami jobban sikerült volt, ami kevésbé, és mivel a résztvevők nagy részét ismertem személyesen, mondhatom elég erős mezőny állt össze, ezért nem éreztem úgy, hogy esélyem lenne a végső győzelemre. Büszke vagyok, hogy végül győztem, izgalommal várom a nyereményutazást. A továbbiakban is igyekszem magam megfelelően szinten tartani, valamint folyamatosan tovább fejlődni.”– fogalmaz az Év Toyota Technikusa címet elnyerő Németh Zoltán.

Németh Zoltán képviselheti a magyar Toyota hálózatot a Japánban, a Toyota otthonában minden évben megrendezésre kerülő Toyota Bajnokok Találkozóján. Itt találkozhat más országok Toyota bajnokaival, továbbá részt vehet Toyota gyár- és múzeum látogatásokon, ahol autentikus formában ismerkedhet meg még jobban a Toyota hagyományaival, vállalati kultúrájával. Kikapcsolódásként nem maradhat ki a programok közül a japán gasztronómia és kultúra megtapasztalása sem.

A végeredmény

 Versenyző Márkaszerviz
1.Németh Zoltán Reálszisztéma Autókereskedelmi Kft. (Budapest)
2.Szanyi Zoltán Autófókusz Kft. (Szombathely)
3.Ari Imre Autó-Largó Kft. (Baja)
4.*Balogh András Mikrosport Kft. (Pilisvörösvár)
Fehér Dániel Autóház Veszprém Kft. (Veszprém)
Ipsics Péter Mikrosport Kft. (Budakeszi)
Révész Krisztián Sakura Kft. (Budapest)
Szabó Attila Kovács Autóház Kft. (Szeged)

*a 4. helyezett versenyzők a nevük szerinti ABC sorrendben kerültek feltüntetésre.


Top