Őrült Prius tuning az ambivalencia jegyében

A Toyota gyári átalakító részlege és a márka legnagyobb független tuningműhelye összefogott, és egy arcátlanul különleges, extravagáns koncepciót építettek.

Két évtizedes autóipari mérföldkőnek számít a Prius, de a modellben még mindig vannak tartalékok – legalábbis ezt sugallja a Toyota különleges tuning-kooperációs projektje, az Ambivalent RD.

A menetdinamikai adottságok fejlesztésére szakosodott Toyota Racing Development (TRD) és a Toyota modellek optikai módosításának szakértője, a Modellista előzmények nélküli együttműködésbe fogott, amelynek végeredményét a 2020. évi Tokiói Autószalonon mutatták meg a világnak.

A közös beavatkozás alanyául az autógyártó egyik legfejlettebb technológiájú típusát, a Prius plug-in hibrid hajtáslánccal felszerelt változatát választották. A TRD legjobb aerodinamikai szakértelmét bevetve küszöbtoldatokkal, módosított (és függőlegesen állítható pozíciójú) első köténnyel és funkcionális hátsó diffúzorral szerelte fel az autót – így a hajtáslánc teljesítményének növelése nélkül is sokkal jobb menetdinamikai adottságokra tesz szert a modell. A szemmel jól látható futóműültetés, valamint a nagyobb kerekek (és az öblükben potenciálisan elférő, feljavított fékrendszer) szintén a vezethetőség javítását szolgálják.

Miután a funkcionális módosítások megtörténtek, a projektet átadták a Modellistának. Itt a szokásosnál is merészebben bántak az öntöltő elektromos modellel. A hátsó szélvédőt a tetőlemezből kiinduló, az autó középvonalában futó piros fénylemez osztja ketté: a halak hátúszójára emlékeztető idom eséllyel pályázhatna a világ legjobban látható harmadik féklámpája címre.

A Modellista azonban nem engedte, hogy ez a diffúzorig lehúzódó, hangsúlyos elem felborítsa a dizájn egyensúlyát. Az állítható magasságú első légterelőbe rejtett fények mellett a hűtőlevegőt bevezető kürtőket is bevilágították: az ezeket lezáró, áttetsző műanyag lemezre a legváltozatosabb fénymintázatok vetíthetők. A hab a tortán a keréktárcsákba integrált, csillag alakú LED-komponens.

Nem csoda, hogy a munkának az Ambivalent RD nevet adták, ami nagyjából úgy fordítható: ellentmondásos kutatás és fejlesztés.

A Toyota Prius Ambivalent RD az alábbi videóban részletesen is megtekinthető:

Top