Sportcipővé nemesedett a Lexus UX

A kanadai születésű, de a divat nemzetközi fővárosában, Milánóban élő és alkotó Christopher Bates divattervezőt kérte fel egy különleges együttműködésre a Lexus Canada.

Kényelmes és divatos, rövid távú sprintekre éppúgy alkalmas, mint egész napos mászkálásra – a divat világában leginkább a reneszánszát élő tornacipő felel meg ezeknek a követelményeknek, az autóiparban pedig a kompakt szabadidőjármű az, amely eredendő praktikumának és esztétikumának köszönheti évről évre növekvő népszerűségét. Ezt a párhuzamot felismerve a Lexus kanadai képviselete úgy döntött, hogy egyedi tornacipővel bővíti ajándék-kollekcióját, a lábbeli megtervezésére pedig Kanada legismertebb divatguruját, a tavaly az év férfidivat-tervezőjének megválasztott Christopher Bates-t kérte fel.

A különleges kivitelű cipő Olaszországban készül, szigorúan limitált példányszámban. Tervezője merészen alkalmazta a Lexus UX stíluselemeit: a szemkápráztató Circuit Red színtől kezdve a perforált bőrön át a Lexus F Sport modellekre jellemző fekete-fehér színkombinációig. A legkiválóbb anyagok felhasználásával gyártott cipő sarokrészén a Lexus ikonikus orsó alakú hűtőmaszkja köszön vissza, a nyelven végigfutó, kontrasztos sáv pedig a motorsport világa előtt emel kalapot. A cipő unisex dizájn, a férfi és női modelleket csupán talpuk mintázata különbözteti meg egymástól.

Nem most talált először egymásra a Lexus és a cipőipar. 2018-ban az egyedi futócipőket készítő brit Norman Walsh manufaktúra álmodta meg a Lexus CT200h F Sport lábra szabott átiratát – amihez a Lexus stílusosan elkészítette a modell Walsh-osított változatát –, tavaly pedig a New York-i divathét szenzációja volt az a Lexus UX, amelyhez a Nike Air cipők tervezője, John Elliot rajzolt teljességgel egyedi, hófehér gumiabroncsokat.

Top