A Lexus ES minden idők legmegbízhatóbb személyautója

Történelmi eredményekkel és kínos közjátékkal zárult a J. D. Power 2020. évi megbízhatósági felmérése. A Lexusnak köszönhetően megdőlt az abszolút hibamentességi rekord, a Toyota zsebelte be a legtöbb kategóriagyőzelmet, a Tesla pedig megtagadta a részvételt a teljes piacot felölelő, három évtizede végzett felmérésen.

Száz autónál mindössze 52 meghibásodásról számoltak be a Lexus ES tulajdonosai, és ezzel új megbízhatósági rekord született: 31 év alatt egyetlen típus sem ért még el ilyen kimagaslóan jó eredményt a J. D. Power autóipari elemző szervezet évente megszervezett járműmegbízhatósági felmérésén (Vehicle Dependability Study, VDS).

A hároméves autók megbízhatóságát elemző felmérésen az elmúlt 12 hónapban szerzett tapasztalataikról kérdezték a 2017-es modellévi autók tulajdonosait. Az esetleges meghibásodásokat nyolc fő kategóriába sorolták, ezeken belül 177 hibajelenségre kérdeztek rá. Értelemszerűen annál megbízhatóbb egy autó, minél kevesebb pontszámot ér el. Hogy a Lexus nagyautójának a teljesítménye milyen hatalmas bravúrnak számít, jól érzékelteti, hogy a J. D. Power 2020-as VDS felmérésén az iparági átlag 134 hibajelenség/100 autó volt, ami mellesleg szintén új rekordnak számít a körkép történetében.

A Lexus, amely 2012 és 2019 között nyolc egymást követő éven át vezette a járműmegbízhatósági felmérést, idén a legjobb globálisan forgalmazott prémium márkának bizonyult. A Toyota a tömegpiaci világmárkák között érte el ugyanezt az eredményt. Az összesítésben mindkét márka a Top 5-ben végzett.

Top