A Toyota tarolt a 2020-as magyarországi Best Cars díjátadón

A januárban a magyarországi újautó piacon a vezetést átvevő Toyota modelljei taroltak az Autó Magazin és a Vezess olvasóinak szavazatai alapján odaítélt Best Cars díjátadó gálán: a meghirdetett 11 kategóriában 7-ben született Toyota díjazott.

Emellett a japán autógyártó prémium márkája, a Lexus is elhozott egy díjat a Luxusautók kategóriájában, ezzel a japán autógyártó a kiosztott 33 díjból 8-al tért haza. A Best Cars 2020-as megmérettetésén 11 kategóriában összesen 387 típusra lehetett szavazni, Magyarországon 5331 olvasó adta le a voksát.

A rangos Best Cars díj egy közönségszavazás, amelyet a német Auto motor und sport szaklap hívott életre 1976-ban. A díjat idővel átvették a lapcsaládhoz tartozó más országbeli magazinok is, a magyarországi Autómagazin 1993-ban rendezte meg először a Best Cars szavazást. Jelenleg ország 13 lapja szervez szavazást, köztük a magyarországi Autó Magazin a Vezess portállal közösen. A szavazatokat Stuttgartban összesetésítik, ezt követően küldik el a végeredményt a helyi magazinoknak.

A Best Cars 2020 megmérettetés keretében meghirdetett 11 kategória összesen 387 típusára Magyarországon 5331 szavazat érkezett, a legeredményesebb autógyártó pedig kétségkívül a Toyota volt, amely 7, prémium márkájával, a Lexusszal együtt pedig 8 kategóriában kapott díjat (a Toyotát követő második legsikeresebb gyártó 3 kategóriában szerzett elismerést). Ezzel az összesen kiosztott 33 díjból a japán autógyártó 8-at vihetett haza.

A Miniautók kategóriában a Toyota Aygo első helyet ért el, a Kisautók kategóriában a Toyota Yaris bronzérmes, az Alsó-középkategóriában pedig a Toyota Corolla ezüstérmes lett. A Középkategóriában a Toyota Yaris szerzett bronzérmet, az Alsó-középkategóriás szabadidő autók között a Toyota RAV4 lett ezüstérmes, míg az Egyterűek kategóriájában a Toyota Prius Plus hozta el a bronzérmet. A Közép-és nagykategóriás szabadidő autók között a Toyota Land Cruiser, míg a Luxusautók kategóriájában a Lexus LS szerzett bronzérmet.

A Toyota által a magyarországi Best Cars közönségszavazáson elért látványos siker összhangban van az autómárka hazai előretörésével, amely elsősorban a piac legszélesebb környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellportfóliójának köszönhető. A piaci pozícióját az elmúlt években folyamatosan javító Toyota ugyanis a 2019-es évet már a harmadik helyen zárta a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon, 2020 januárjában pedig még előrébb lépett, megszerezve az első helyet hazánkban. A Toyota és a Lexus piaci helyzetét tovább erősítheti, hogy a két márka együttes európai eladásaiban a 60%-ot is meghaladó hibrid aránynak köszönhetően az autógyártónak – szemben versenytársai nagy részével – nem kell számolnia a szigorodó európai környezetvédelmi szabályozások miatt bekövetkező drasztikus áremelésekkel, vagy a kínálatból eltűnő modellekkel. Éppen ellenkezőleg, a meglévő sikermodellek mellett az év hátralévő részében új modellek egész sora érkezik majd a két márkától.

„Hatalmas öröm, egyben rendkívül pozitív visszajelzés számunkra, hogy a magyarországi Best Cars 2020 közönségszavazásán a 11 meghirdetett kategóriából a Toyota és a Lexus együtt 8 kategóriában szerzett díjat. Az Autó Magazin olvasóinak szavazatai alapján odaítélt helyezések ráadásul a legtöbb esetben összhangban vannak a díjazott modelljeink piaci teljesítményével. A Best Cars 2020 szavazáson első helyet szerző Aygo például januárban a kivonásoktól tisztított magyarországi újautópiacon is megszerezte az első helyet szegmensében. A bronzérmet szerző Yaris a piacon még jobban szerepel, szintén szegmensének legkelendőbb autója. Az ezüstéremmel díjazott Corolla nem csupán szegmense, de egyben Magyarország legnépszerűbb új autója is volt januárban. Az ezüstérmes RAV4 szintén szegmensének legkedveltebb autója, míg a szavazáson bronzérmes Camry januárban szegmensének negyedik helyén végzett. A nagycsaládos autóvásárlási program egyik lehetséges favoritjának tartott Prius Plus és a Lexus LS a szavazáson valamivel még jobb eredményt is ért el, mint a piacon, ami jól mutatja számunkra az ezekben a modellekben rejlő potenciált.” – avat be Varga Zsombor, az együtt a magyarországi részben vagy teljesen elektromos újautó értékesítések 60%-át és a hazai hibrid eladások 90%-át jegyző Toyota és Lexus márkák kommunikációs vezetője.

A két lap egyébiránt nem csupán a modellek rangsorolása tekintetében, hanem vásárlási preferenciáik kapcsán is kikérte az olvasók véleményét. Ebből többek között kiderült az is, hogy a hazai autóvásárlók számára kiemelten fontos leendő autójuk megbízhatósága, az alacsony fogasztás, valamint az autó márkája. Az autóvásárlók ezen felül nincsenek túl jó véleménnyel a dízel hajtásról, amelyet a magas karbantartási költségekkel, a magas károsanyag-kibocsátással asszociálnak, és egész egyszerűen ’nem tartják menőnek’. A legtöbben ezért azzal számolnak hogy a dízelek a jövőben még inkább visszaszorulnak. Az új autó vásárlásban gondolkodók mintegy egyharmada gondolkodik valamilyen részben vagy teljesen elektromos meghajtásban (18% hibrid elektromos, 9% plug-in hibrid elektromos és 6% akkumulátoros elektromos), a használtautó vásárlást fontolgatók körében ugyanakkor egyelőre csupán 12% ez az arány (6% hibrid elektromos, 3% plug-in hibrid elektromos és 3% akkumulátoros elektromos). Utóbbi kétségkívül összefügg azzal, hogy a használtautókból egyelőre még szűkösebb a részben vagy teljesen elektromos kínálat.

„Az, hogy a Toyota és a Lexus ilyen jól szerepelt a Best Cars 2020 közönségszavazásán, jól mutatja, hogy két márkánk jelenleg minden idők legerősebb modellportfólióját kínálja. Az ugyanakkor, hogy mára a hazai újautóvásárlók mintegy egyharmada gondolkodik részben vagy teljesen elektromos meghajtású autóban, miközben a magyarországi újautó eladások tekintetében 2019-ben ezek a meghajtások még csupán 6,9%-ot tettek, a tekintetben is jó visszaigazolás, hogy az elmúlt években sikeresen kommunikáltuk az öntöltő hibrid elektromos hajtás jelentette előnyöket. Az pedig, hogy a vásárlók számára kiemelten fontos az autójuk megbízhatósága, fogyasztása, és márkája, kifejezetten jó hír a megbízhatósági statisztikákon rendre az élen végző, a világ legfejlettebb öntöltő hibrid elektromos hajtása révén kifejezetten alacsony fogyasztású autókat kínáló és a világ legértékesebb autómárkájaként jegyzett Toyota, és prémium márkája, a Lexus számára.” – kommentálja a felmérés eredményeit Varga Zsombor.

Top