Ötmillió kilométer, meghibásodás nélkül

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legnagyobb publikus Mirai-flottája: a németországi CleverShuttle fuvarmegosztó szolgáltató üzemanyagcellás Toyotái ötmillió kilométert futottak, a legcsekélyebb műszaki hiba nélkül.

Amikor Jan Hofmann nem egészen egy évtizede beavatta ambiciózus terveibe két gyerekkori barátját, Bruno Ginnuth-t és Slava Tschurilint, aligha gondolták, hogy hármuk vállalkozása a világ legnagyobb emissziómentes fuvarmegosztó szolgáltatásává nőheti ki magát. Az azóta Német Mobilitási Díjjal (Deutscher Mobilitätspreis) is jutalmazott CleverShuttle jelenleg hat német városban (Berlin, München, Lipcse, Drezda, Düsseldorf és Kiel) üzemel. Az évek során közel 3,9 millió utast szállítottak több mint 20,6 millió kilométeren, károsanyag-kibocsátás nélkül, és eközben kevés híján 3,1 millió kilogramm szén-dioxidtól kímélték meg a légkört.

A globális léptékkel is jelentős és példa értékű vállalkozás működésének egyik sarokköve az a 45 darab Toyota Mirai szedánból álló autópark, amelynek kombinált futásteljesítménye 2020 elejére átlépte az ötmillió kilométert. Ennek a hatalmas távolságnak több mint a felét az elmúlt fél év alatt hajtották bele a félszáz Miraiba, hiszen tavaly kora ősszel fordult át kétmillióba az összesített számláló. Ezzel hivatalosan is ez a világ legtöbbet használt hidrogén üzemanyagcellás flottája, amely ráadásul nagyvárosok zsúfolt útjain tette meg a Föld-Hold távolság tizenháromszorosát.

A városi forgalommal járó fokozott igénybevétel sem okozott azonban gondot a technológiának: a CleverShuttle pilótái egyetlen meghibásodásról sem számoltak be. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy az üzemanyagcellás járművek már ma is tökéletesen használhatók a mindennapokban. Miközben az autók átlagos futásteljesítménye megközelíti a 200 ezer kilométert, az üzemanyagcella ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint kezdetben, és a megbízhatóság terén sincsenek fennakadások” – mondta Ferry M.M. Franz, a Toyota Motor Europe berlini igazgatója.

A Toyota Mirai 2014-ben mutatkozott be, mint a világ első szabadon megvásárolható, szériagyártású hidrogén üzemanyagcellás szedánja. Az elmúlt öt év során több mint tízezer példányban eladott négyüléses autó a fedélzetén tárolt öt kilogrammnyi hidrogénnel akár 500 kilométert képes megtenni; a tartályok feltöltése nagyjából három percet vesz igénybe. A modellt váltó második generáció a közelmúltban mutatkozott be, piaci bevezetése még az év vége előtt várható.

Top