Súlyosan beteg kislánynak építette meg legmenőbb mobilitási segédeszközét a Lexus

A cerebrális parézisben szenvedő páciensek életminőségének javítására törekvő Cerebral Palsy Foundation alapítvány és a Lexus különleges közlekedési eszközt készített: a miniatűr szabadidőjármű adottságait kifejezetten egy beteg kislány igényeihez igazították.

Életmódjármű: gyakran így nevezzük azokat a gépkocsikat, amelyek a mindennapi közlekedési feladatokon túl felhasználóik szabadidős programjaiban is aktív szerepet tudnak vállalni. Finley Smallwood számára azonban egészen mást jelent a fogalom: a kislány ugyanis cerebrális parézisben (CP) szenved, amely a központi idegrendszer korai károsodásából fakadó, mozgásfogyatékossággal járó, nem gyógyítható állapot.

A CP a gyermekek körében a leggyakoribb (világszerte a gyermekek 1,5-4 ezrelékét érintő mozgásfogyatékosság. Számára a mozgás egyáltalán nem magától értetődő hétköznapi esemény. Ezért a Lexus egy, a betegségben szenvedő páciensek életminőségét javítani igyekvő alapítvánnyal, a Cerebral Palsy Foundation-nel karöltve olyan járművet tervezett és épített a kislány számára, amely lehetővé teszi számára, hogy saját erejéből közlekedve részt vehessen társai életében, játszhasson és felfedezhesse környezetét.

A Lexus LX csúcskivitelű szabadidőjármű jellegzetes stílusjegyeit magán viselő jármű arányosan megnövelt ajtónyílást kapott, ami a csekély hasmagassággal együtt megkönnyítik a beszállást Finley számára. Mivel a hatéves kislánynak nehézséget okoz huzamosabb ideig ülni, az ülést úgy alakították ki, hogy az határozottan megtámassza a csípőjét. A fejtámasz állítható, a biztonsági öv pedig ötpontos, így stabilan az ülésben tartja a gyermeket.

Az egészséges gyermekek számára nem okoz kihívást a kormányzás, ám a legtöbb CP páciens ahhoz sem elég erős, hogy megragadja a kormánykereket, nem hogy el is fordítsa azt. Ugyanez igaz a pedálok kezelésére. Finley ezért a kartámaszba beépített botkormánnyal irányíthatja Lexusát, elektronikus jelekkel szabályozva a kormányművet, a gázt és a féket.

A különleges Lexus életmódjármű egyetlen példányban készült el, ám a Lexus terméktervezésért és stratégiáért felelős alelnöke, Cooper Ericksen szerint a projekt ennél jóval nagyobb jelentőséggel bír. „A Lexus emberközpontú dizájnfilozófiája arra ösztönöz bennünket, hogy minden esetben az emberek igényeihez és szükségleteihez igazodó járműveket alkossunk. Ez hatványozottan fontos volt ebben az esetben. Amellett, hogy reményeink szerint hozzájárultunk egy gyermek életminőségének javításához, új távlatok nyílhatnak meg előttünk az emberközpontú tervezés terén.”

Apropó, emberközpontú tervezés: a Lexus a tervezés előkészítésekor nem csupán Finley pontos testméreteit kérte el a szülőktől, hanem a kislány kedvenc színére is rákérdezett. Ezért kapott merész lila fényezést az autó: hogy ne csak testre szabott, de tökéletes is legyen.

Az alapítvány és a Lexus együttműködéséről az alábbi videóban többet is megtudhat.

Top