RAV4 – Megteremtette a SUV kategóriát és meghódította a világot

Mára elképzelhetetlen az utcakép SUV-ok és crossoverek nélkül – az elmúlt években rendre a világszintű autóértékesítések mintegy egyharmadát tette ki a kategória.

Amikor 1994 márciusában a Genfi Autószalonon lehullott a lepel az első generációs RAV4-esről, kevesen gondolták volna, hogy ez az újszerű jármű átformálhatja majd az autópiacot. Pedig ez történt: az új ötletekkel és új technológiákkal megalkotott modell megteremtette a modern életstílushoz tökéletesen illő kompakt, agilis és sokoldalú szabadidőautók szegmensét, a többi pedig már történelem.

A RAV4 a terepjárók új korszakának hírnöke volt, és a piac azonnal érdeklődve fordult az újdonság felé. Az autó már a kezdetektől globális modellként készült: Japánban 1994-májusában indult meg az értékesítése, amit a következő hónapban követett az európai, az afrikai, az ausztrál és a latin-amerikai piac. Észak-Amerikában 1996 januárjában debütált a RAV4. Az első gyártási tervek havi 4500 darabról szóltak, de már a legelső hónapban 8000 megrendelés futott be, így meg kellett duplázni a gyártási kapacitást. A RAV4 taposta ki az utat egy vadonatúj SUV-szegmens számára, és azóta is töretlen a népszerűsége: bár bemutatása óta több mint negyed évszázad telt el, az autó még 2018-ban és 2019-ben is a legkelendőbb SUV volt, sőt tavaly ez volt a negyedik legnagyobb darabszámban értékesített személyautó. A Toyota mindig odafigyelt arra, hogy szakadatlan fejlesztésekkel kövesse a vásárlók változó ízlését és elvárásait, ezért a RAV4 folyamatosan új meg új mércét állított a minőség, a teljesítmény és a praktikum terén. A kategóriateremtő modell több mint negyed évszázados történetét és az eddigi 5 generációt az alábbi linken megtekinthető videó mutatja be röviden.

A kezdet

A RAV4 alapötlete először az 1989-es Tokiói Autószalonon kiállított RAV-FOUR tanulmányban öltött testet, ahol a Toyota azonnal felmérhette, milyen igény lenne egy kompakt, összkerékhajtású modellre. És bár csak egy formai tanulmányról volt szó – vagyis a gyár semmilyen műszaki részletet nem tudott megosztani róla – a nagyközönség mégis hihetetlenül lelkesen fogadta az ötletet. 1991-ben a projekt zöld lámpát kapott, és a mérnökök nekiláttak a fejlesztésnek.

Új koncepció, új kihívások

A RAV4 projekt főmérnöke, Masakatsu Nonaka hamar ráébredt, milyen nehéz meggyőzni a Toyota többi részlegének vezetőit arról, hogy egy sorozatgyártású autót kell készíteni egy még nem is létező piaci szegmenshez. A “Sports Utility Vehicle” kifejezés akkoriban teljesen ismeretlen volt, és sokan akadtak a Toyotánál, akik egyszerűen képtelenek voltak megérteni egy kompakt 4×4-es koncepcióját. A cégen belüli értetlenség miatt majdnem zátonyra futott az ötlet, ám ekkor váratlan helyről érkezett segítség. A Toyota japán és európai értékesítési kirendeltségei – akik szoros kapcsolatban álltak a piaccal – mélyen hittek abban, hogy elérkezett az idő egy ilyesfajta autó bevezetéséhez. Együttes erővel sínre tették a projektet, és kiderült, hogy igazuk volt: alig telt egy kis idő a RAV4 bemutatása után, és az autót máris világszerte egy izgalmas trend megteremtőjeként emlegették.

Különlegességből globális modell

A Toyota által megalkotott kompakt SUV-piac gyorsan elkezdett növekedni. 1994-ben a vállalat mintegy 53.000 darab RAV4-est értékesített, majd a következő két évben először megduplázta, aztán pedig megháromszorozta ezt a mennyiséget. Az egymást követő modellgenerációk eladásai egyre tovább és tovább nőttek, még annak ellenére is, hogy szinte minden vetélytárs autógyár elkészítette a saját modelljét. 2019-ben a RAV4 globális értékesítése több mint 17-szeresen múlta felül a legelső év eredményét. A hosszan tartó siker egyik kulcsa a Toyota szakadatlan termékfejlesztése. A vállalat minden új generáció kifejlesztése előtt meghallgatta az autósok véleményét, és ennek megfelelően úgy alakította a jármű méretét, funkcionalitását és teljesítményét, hogy az megfeleljen a piac állandóan változó elvárásainak. Jó példa erre, hogy a harmadik modellgenerációnál a pótkerék már nem a csomagtérajtón kapott helyet, így az autó külső megjelenése sokkal kifinomultabbá vált. A negyedik generáció tengelytávolságát globálisan szabványosították. A háromajtós változatot már korábban kivezették a kínálatból, így jelenleg a RAV4 kizárólag ötajtós kivitelben, minden eddiginél tágasabb belső térrel készül.

Kimagasló műszaki megoldások

Mindemellett a Toyota arra is ügyelt, hogy a RAV4 mindig a lehető legfejlettebb technikát kínálja; ez ugyanúgy magában foglalta az új padlólemezek bevezetését, mint az intelligens összkerékhajtási rendszereket, amelyek mind országúton, mind a terepen jobb menetteljesítményt nyújtanak. A gyár még az első modellgenerációnál felismerte, hogy nem minden vásárló igényli a négykerékhajtást, ezért az autó kétkerék/elsőkerékhajtással is kapható volt. Ami az erőforrásokat illeti, a Toyota a különböző piacok elvárásaihoz igazította a motorkínálatot, amelyben egyaránt szerepeltek benzines és dízelmotorok, egészen 3,5 literes lökettérfogatig. A hangsúly mindig a kedvező üzemanyag-fogyasztás és a teljesítmény egyensúlyán volt, hiszen a RAV4 egy városi SUV, aminek ugyanúgy meg kell felelnie a családi használatra, mint az aktív életstílusú emberek ideális partnereként.

Az első hibrid

A Toyota 2016-ban mutatta be az első RAV4 Hybridet, ami a negyedik modellgeneráció összes értéke mellett egy full hybrid hajtáslánc előnyeit is kínálta. Az európai piacon ez volt az első full hybrid jármű a szegmensben, és a kategóriaelső üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás tovább növelte az autó vonzerejét – nem beszélve az elektromos összkerékhajtási rendszer rendkívül hatékony működéséről.

A RAV4 napjainkban

A jelenlegi, ötödik generációs RAV4 2019-ben mutatkozott be Európában, és a kontinens nyugati részén elsősorban a hibrid változat bizonyult kelendőnek. Ez az első SUV, ami a Toyota új GA-K moduláris padlólemezére épült, amelynek alacsony tömegközéppontja és jelentősen megnövelt merevsége kiváló irányíthatóságot, menetkényelmet, tágas utasteret és kategóriaelső csomagteret biztosít. Ráadásul az új platform az eddiginél is nagyobb szabadságot adott a formatervezőknek, akik így az alacsonyabbra húzott tetővonallal és motorháztetővel még mutatósabb karosszériát alkothattak. Az új, 2,5 literes benzin-elektromos hibrid rendszer 218 lóerővel hajtja az elsőkerékhajtású változatot, az összkerékhajtású kivitelben pedig 222 lóerőt biztosít, és mind a teljesítmény-leadás, mind a gázreakciók és az üzemanyag-fogyasztás tekintetében kimagaslónak számít. A RAV4 intelligens összkerékhajtását (AWD-i) átfogó mértékben továbbfejlesztették, hogy “bármilyen úton használható” legyen, és hogy a csúszós burkolatokon is biztonságos irányíthatóságot nyújtson.

Az új fejezet: a RAV4 Plug-in Hybrid

Miután a hibrid technológia úttörőjeként új irányt mutatott a szabadidőjárműveknek, a Toyota RAV4 most még teljesebb mértékben kiaknázza a technológiában rejlő előnyöket: bemutatkozik az új RAV4 Plug-in Hybrid, a márka hibrid kínálatának új zászlóshajója, amely nem csupán erősebb, de takarékosabb és tisztább üzemű is, mint kategóriájának bármelyik más képviselője.

A RAV4 Plug-in Hybrid kettős személyiségével maradéktalanul lenyűgözi majd a vásárlókat. A Toyota legmodernebb hibrid elektromos technológiájával működik, ami nagyobb teljesítményt és kedvezőbb menetdinamikát biztosít, ugyanakkor teljesen emissziómentesen is képes közlekedni, mint egy elektromos autó. Az autósoknak nem kell aggódniuk a hatótávolság miatt, és sosem kell megszakítaniuk az útjukat azért, hogy feltöltsék az akkumulátort. A villanymotor által biztosított, extra teljesítményt kiaknázva a Toyota jelentősen megnövelte a hajtáslánc teljesítményét az öntöltő RAV4 Hybrid modellhez képest. A Plug-in Hybrid frissen kifejlesztett, nagy kapacitású lítium-ion akkumulátort kapott, a teljesítményszabályozó egységet pedig továbbfejlesztett hajtóerő-átalakítóval szerelték fel. A 2,5 literes Hybrid Dynamic Force benzinmotor alapjaiban megegyezik az öntöltő RAV4 Hybrid motorjával, ám a Toyota mérnökei továbbfejlesztették azt, igazodva a plug-in hibrid hajtáslánc nagyobb teljesítményigényéhez. A 306 LE / 225 kW rendszerteljesítményű modell álló helyzetből mindössze hat másodperc alatt képes elérni a 100 km/óra sebességet, miközben a homologizációt megelőző, WLTP norma alapján végzett mérés szerint a CO₂-kibocsátás kategóriaelső értéknek ígérkezik. Az autó nagyobb távolságot képes megtenni tisztán elektromos üzemben, amikor egyáltalán nem fogyaszt üzemanyagot, és nem bocsát ki káros anyagokat. A vezető bármikor válthat a négy üzemmód között, a hibridtől a tisztán elektromos hajtásig. Az új EV (elektromos) üzemmódban a RAV4 Plug-in Hybrid akkora távolságot képes megtenni villanymotorjai segítségével (az akkumulátor töltöttségi szintjétől és a menetkörülményektől függően), ami nemcsak a versenytárs plug-in hibrid szabadidőjárművek elektromos hatótávolságát haladja meg, hanem az európai felhasználók átlagos napi ingázási távolságát (50 km) is. A jármű 135 km/óra sebességgel is képes haladni – akár padlógázas gyorsítással – anélkül, hogy a belső égésű motor bekapcsolna.

TOYOTA RAV4: ÖT GENERÁCIÓN ÁTÍVELŐ INNOVÁCIÓ

Első generáció, 1994 – 2000

A világ első városi szabadidőautója, a RAV4 1994-ben mutatkozott be, első szereplőjeként annak az új piaci szegmensnek, ami rövid időn belül az autópiac egyik legfontosabb kategóriájává fejlődött. Az autó eredetileg egy rendkívül kompakt, mindössze 3,69 m hosszú, háromajtós jármű volt. A 129 lóerős, 2,0 literes, keresztben beépített benzinmotor egy állandó összkerékhajtási rendszerhez csatlakozott, de a tervezők elhagyták a hagyományos terepjárókból ismert, felezős terepváltót. A később széles körben elterjed innovációk közé tartozott a könnyű önhordó karosszéria és a független hátsó felfüggesztés. A RAV4 kompakt mérete és magas üléspozíciója megkönnyítette a manőverezést, remek irányíthatósága és utastéri komfortja pedig sokkal inkább emlékeztetett egy komfortos ferdehátúra, mint egy 4×4-esre. 1996-ban ötajtós változattal bővült a kínálat (ez 4,1 m hosszú volt), és opcióként megjelent az elsőkerékhajtás is. A háromajtós kivitel később már vászontetővel is kapható volt, sőt 1997 és 2000 között limitált példányszámban akkumulátoros elektromos hajtású modellek is készültek.

Második generáció, 2000 – 2006

Az ezredfordulóval megérkezett a második modellgeneráció is, amelyben a mérnökök minden addig összegyűjtött tapasztalatot összegeztek. Az új padlólemezre épített, három- és ötajtós karosszériával kínált autó valamivel (5,5 illetve 4 centiméterrel) hosszabb lett. A kínálatban két benzinmotor: egy 123 lóerős, 1,8 literes és egy 150 lóerős, 2,0 literes blokk szerepelt. Az állandó összkerékhajtásba beiktattak egy részlegesen önzáró központi differenciálművet, de a vásárlók ezen felül egy Torsen hátsó differenciált is rendelhettek. 2001-ben először jelent meg a RAV4 kínálatában egy dízelmotor, a 116 lóerős, 2,0 literes D-4D közvetlen befecskendezéses blokk.

Harmadik generáció, 2006 – 2012

A 2006-ban bemutatkozó, harmadik generációs RAV4 megint új padlólemezt kapott. A háromajtós változat gyártása megszűnt, az ötajtós kivitel pedig látványosan nagyobbra nőtt, követve a vásárlói igények változását. Az új modell 19 centivel lett hosszabb, sőt az amerikai és az orosz piacra egy nyújtott tengelytávolságú modell is készült. A motorpaletta is bővült: a 2,4, 2,5 és 3,5 (V6) literes benzinesek mellett egy új, 2,2 literes dízel is érkezett. Ebben az autóban debütált a Toyota új összkerékhajtási rendszere, amelyben egy elektronikus vezérlésű tengelykapcsoló automatikusan juttatott vonóerőt a hátsó kerekekhez, figyelembe véve a jármű pillanatnyi sebességét, a pillangószelep állását, a kormányzási szöget és a gyorsulási erőhatásokat. A lejtmenetvezérlés és a hegymeneti elindulássegítő bevezetésével a RAV4 kezelhetősége is tovább javult.

Negyedik generáció, 2013 – 2018

A 2013-ban piacra lépő negyedik generáció már a világ minden piacán ugyanazzal a tengelytávolsággal volt kapható, és az autó hossza újra nőtt, immár 23,5 centiméterrel. A motorkínálatban 2,0 és 2,5 literes benzinesek, illetve 2,0 és 2,2 literes dízelek szerepeltek. A még fejlettebb összkerékhajtásban megjelent az új, intelligens dinamikus nyomatékvezérlés, sőt a vezető két új funkciót is használhatott: az ívmeneti vezérlést és a sport üzemmódot. 2016-ban a RAV4 az addigi legradikálisabb fejlesztésén esett át, hiszen ekkor készült el az autó első full hybrid változata. A Toyota első kompakt hibrid SUV-modelljének összesített rendszerteljesítménye 197 lóerő volt, ami mindössze 8,7 másodperc alatt gyorsította százas tempóra a járművet, ám a kategóriaelső üzemanyag-fogyasztás csupán 4,9 l/100 km, a CO₂-kibocsátás pedig 115 g/km volt.

Ötödik generáció, 2018-tól napjainkig

Az ötödik generációs RAV4 2018-ban mutatkozott be és 2019-ben érkezett meg Európába. Ez volt az első SUV, ami a Toyota New Global Architecture platformra épült, és ez új magasságokba emelte irányíthatóságát, biztonságát és dizájnját. Az új modell is megkapta a Toyota negyedik generációs hibrid technológiáját, benne az új, 2,5 literes Dynamic Force hibrid motorral, amely komoly előrelépést jelent mind a teljesítmény, mind pedig a gázreakciók és a hatékonyság tekintetében. Ennek eredményeképpen az autó üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása egyaránt kategóriaelső érték. 2020-ban az ötödik generáció újabb nagy lépést tesz előre, hiszen a kínálatban megjelenik majd az első RAV4 Plug-in Hybrid változat; 306 lóerejével és lenyűgöző gyorsító képességével ez lesz az eddigi legerősebb RAV4 – ám ugyanilyen fontos, hogy az autó CO₂-kibocsátása és üzemanyag-fogyasztása rendkívül csekély lesz.

Top