A Toyota fokozatosan újraindítja a gyártást francia és lengyel üzemeiben

A gazdasági visszaesés minimalizálásához való hozzájárulásként a Toyota új egészségügyi és biztonsági protokollok életbe léptetése mellett fokozatosan újraindítja a termelés franciaországi és lengyelországi üzemeiben.

A termelés ugyanakkor egyelőre kis volumenű marad, hogy a dolgozók megszokják az új munkakörnyezetet és előírásokat. Franciaországban az Egészségügyi és Biztonsági Bizottság, valamint a Szociális és Gazdasági Bizottság hozzájárult, hogy a Toyota újraindítsa tevékenységeit a franciaországi Valenciennes üzemben. Az egészségügyi hatóságok ajánlásainak nagyon szigorú betartása hatékonyan egészíti ki azokat a belső módszereket, amelyeket a Toyota a kínai és japán üzemeiben már kialakított. Az üzem egyelőre csak egy műszakban működik majd; az egyes műszakok dolgozói folyamatosan váltják egymást, hogy maradéktalanul betarthassák az új egészségügyi-biztonsági protokollt. Ezzel párhuzamosan a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) továbbra is biztosítja azt a támogatást a helyi közösségeknek, amit a járvány kitörését követően nyújtott.

A Toyota bejelentette, hogy fokozatosan újraindítja a termelést a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) Valenciennes üzemében, illetve a Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) Jelcz-Laskowice és Walbrzych üzemeiben. A TMMF gyártja a kompakt Toyota Yarist (amely idém ősszel jelentkezik vadonatúj generációval), amihez a TMMP-nél készülnek a motorok és sebességváltók. A TMMF április 22-től kezdve korlátozott mennyiségben végzi majd a termelést, amit március 17-én függesztettek fel ideiglenesen. A TMMF működésével szorosan összehangolt TMMP is felkészül a korlátozott volumenű gyártásra, a TMMF-től érkező megrendelések alapján.

Fokozatos újraindítás

A TMMF fokozatosan indítja újra működését, így kezdetben a megszokottnál jóval kisebb volumenben termel majd. Ez az óvatos szemlélet biztosítja a munkavállalók és az egyéb érintett személyek biztonságát és egészségvédelmét, ami első számú prioritás a Toyota számára. Az első két hétben a TMMF az eddigi három helyett csupán egyetlen műszakban fog működni. Az egyes európai gyártási tevékenységei részleges újraindításáról szóló döntést az országos és helyi kormányzatok útmutatásainak és előírásainak figyelembe vételével hozta meg a vállalat, hogy előkészíthesse a vásárlói megrendeléseinek teljesítését. Egy alapos megvalósíthatósági tanulmány részeként és a Biztonsági, Egészségügyi, Szociális és Gazdasági Bizottságban képviselt összes érdekelt féllel konzultálva került jóváhagyásra az újraindításra vonatkozó döntés, miután a Toyota maradéktalanul megvalósította a biztonságos munkavégzés feltételeit. Magától értetődik, hogy a termelés újraindításának legjobb módja, ha az autógyártó most nem a mennyiségre törekszik, hanem a dolgozók egészségére és a biztonságára összpontosít, és nagy hangsúlyt fektet minden érintett ember oktatására, illetve tudatosságának fokozására.  Ennek szigorú betartásával a termelés fokozatos és ellenőrzött felfuttatása lehetővé teszi a tevékenységek megfelelő és zökkenőmentes irányítását, miközben 100 százalékban betarthatók lesznek az egészségügyi előírások. Az üzemek irányítói arra összpontosítanak, hogy a dolgozók fokozottan ügyeljenek ezekre az előírásokra, és ezek végrehajtását folyamatosan ellenőrzik majd, készen arra, hogy szükség esetén folyamatosan tökéletesítse az új belső előírásokat. Mindezeken túlmenően a Toyota döntéseit továbbra is azokra az iránymutatásokra alapozza majd, amelyeket az adott országok és régiók hatóságai előírnak számunkra, hogy a biztonságos foglalkoztatás révén hozzájárulhasson a társadalom talpra állásához.

A bevezetendő biztonsági intézkedések

Az egyéni távolságtartás alapvető szabályai mellett – amelynek megfelelően a létesítmények padlóján meghatározott távolságokat jelölnek ki – számos egyéb konkrét egészségvédelmi és biztonsági protokoll szerepel még:

  • A munkatársak egy üdvözlő csomagot kapnak, amiben részletesen ismertetésre kerülnek az egyes létesítményekben bevezetett új egészségügyi előírások.
  • A termelés újrakezdésének első napjától megfelelő mennyiségű személyi arcmaszk és kézfertőtlenítő kerül kiosztásra a dolgozók között az egyéb szükséges személyi védőeszközök (PPE) mellett, ami a munkájuk jellegétől és a munkavégzés körülményeitől függ (pl. kesztyű és arcvédő pajzs).
  • Az eligazítások és az értekezletek rövidebb ideig tartanak és kisebb csoportokban zajlanak, betartva a távolságtartás szabályait
  • A stratégiai pontokon kézfertőtlenítő géles tartályokat helyeznek ki.
  • Ahol csak lehetséges, az ajtókat nyitva tartják, ahol ez nem megoldható, ott megoldják, hogy az ajtókat könyökkel lehessen nyitni.
  • Az üzemi étkezde zárva marad, a dolgozókat megkérjük, hogy otthonról hozott ételt fogyasszanak.
  • Fokozott mértékben tisztítják a közösségi tereket és azokat a helyiségeket, ahol a dolgozók nagyobb létszámban fordulnak meg, összegyűlnek, például az öltözőket és a pihenőket.
  • A munkaszüneteket az egyéni távolságtartás szabályainak megfelelően szervezik át.

A TMMF és a TMMP támogatása helyi közösségek számára

A TMMF eddig több mint 34.000 maszkot és 176 darab, 3D nyomtatással készült arcvédő pajzsot adományozott a helyi kórházaknak. A vállalat mérnöki támogatást is nyújtott azokhoz a lélegeztetőgépekhez, amelyek egyszerre két beteget is képesek ellátni.

TMMF: társadalmi hozzájárulás
 A Toyotán kívülről érkezett kérések
DátumSzervezetAdományMennyiség
03.18.Grand Est régió10.000 darab maszk10.000 db
03.18.Valenciennesi kórház10.000 darab maszk10.000 db
03.19.Onnaingi tűzoltóság1.000 darab maszk1.000 db
03.20.Maubeuge-i tűzoltóságMaszkok és fertőtlenítőszerek 
03.25.Denaini kórházMaszkok és fertőtlenítőszerek 
03.24.St Saulve-i kórház3.000 darab maszk3.000 db
03.18.Nord prefektúra10.000 darab maszk10.000 db
03.29.Lille-i és Valenciennesi kórházakMérnöki támogatás azokhoz a lélegeztetőgépekhez, amelyek egyszerre két beteget is képesek ellátni 
03.30.Valenciennesi kórház3D nyomtatással elkészíthető arcvédő pajzs kifejlesztése176 db
03.30.Valenciennesi kórház3D nyomtatással elkészíthető kórházi csővezeték-tisztító adapterek fejlesztése és gyártása10 db

A TMMP egyebek mellett 4.000 maszk, 200 liter fertőtlenítő folyadék és 194 darab arcvédő pajzs adományozásával segítette a járvány elleni küzdelmet.

TMMP: társadalmi hozzájárulás
 Támogatás a közösségek számára  
DátumSzervezetAdományMennyiség
03.10.Wałbrzychi kórház #2Higiéniai maszkok és fertőtlenítő folyadék2000 db 100 liter
03.17.Oławai kórházHigiéniai maszkok és fertőtlenítő folyadék2000 db 100 liter
04.01.Helyi kórházakLézernyomtatóval elkészíthető arcvédő pajzs kifejlesztése194 db
Top