Jövőre érkezik a Yaris Cross kompakt SUV

A Toyota GA-B padlólemezére épített második modell látványos formatervet és dinamikus teljesítményt kínál, amelyhez emelt hasmagasság, intelligens összkerékhajtás és a Toyota negyedik generációs hibrid technológiája társul.

A Toyota a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt rendhagyó módon, egy online globális premier keretében leplezte le a vadonatúj Toyota Yaris Cross modellt, egy olyan autentikus kompakt SUV-ot, amelyben egyesül a Toyota minden kisautós szakértelme és SUV-tapasztalata, és az elkövetkező években az autógyártó egyik legfontosabb európai modellje lehet. Az európai vásárlók számára tervezett és fejlesztett Yaris Cross évente több mint 150.000 példányban készül majd Franciaországban, piaci bevezetése piaci bevezetése 2021-ben várható.

A nagyvárosi életforma sajátságos kihívásokat szül. Az autózás szempontjából például azt, hogy a vásárlók számára egyre inkább vonzók a robusztus, magas üléshelyzetű SUV-k előnyei, de egyben olyan autót is keresnek, ami otthonosan mozog a szűk városi utcákon, és a környezeti terhelése is csekély. Ugyanakkor azt is elvárják, hogy a jármű mutatós és stílusos legyen, és sokoldalúságával megfeleljen az aktív életstílus igényeinek. A Toyota pontosan ezen elvárások alapján tervezte meg a vadonatúj Yaris Cross modellt. Az új Yaris Crosst az európai vásárlók számára tervezték és fejlesztették, kifejezetten a régió B-SUV piacának elvárásai és preferenciái szem előtt tartásával. Az autó gyártása is Európában folyik majd 2021-től a Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) üzemében, ahol az új generációs Yaris ferdehátú is készül.

Hamisítatlan hibrid, hamisítatlan SUV

Az új Yaris Cross tervezői szabadon felhasználhatták mindazt a tudást és tapasztalatot, amit a Toyota a hibrid technológia, illetve a kisautók és SUV-k terén összegyűjtött az elmúlt évtizedekben. A Toyota több szempontból is piacvezető a hibrid járműtechnológiában; például a vállalat kínált először hibrid hajtást a B-szegmensben az első Yaris Hybrid 2012-es bevezetésével. Ez a páratlan szakértelem most a Yaris Cross új, negyedik generációs hibrid hajtásláncának kivételes teljesítményében és üzemanyag-fogyasztásában ölt testet. A Yaris család tagjaként a Yaris Cross is a Toyota új GA-B kompakt padlólemezére épül, így ugyanazt a “kicsiben nagy” formatervezési és térkihasználási koncepciót követi, mint az eredeti Yaris, vagyis a kompakt külső méretek mellett is tágas belső teret kínál. A Yaris Cross egy hamisítatlan SUV, és ilyen szempontból méltó letéteményese a világ legkelendőbb SUV-modellje, a RAV4 negyedszázados hagyományainak, akárcsak a stílusos és takarékos C-HR sikerének. Az autó autentikus SUV-jellegét mi sem bizonyítja jobban, mint az új modell emelt hasmagassága és intelligens AWD-i összkerékhajtása.  Yaris Cross bevezetésével a Toyota kibővített SUV-kínálata immár a B-, C- és D-szegmenst is lefedi.

Új hibrid hajtáslánc

A Yaris Cross modellben a Toyota negyedik generációs hibrid technológiája működik. Az első Yaris Hybrid 2012-es bevezetésével a márka sikeresen honosította meg a full hybrid hajtást a B-szegmensben, és Európában azóta több mint félmillió ilyen autót értékesített. Ez nagyszerű eszköznek bizonyult ahhoz, hogy a Toyota széles tömegek számára tegye népszerűvé a hibrid technológiát. A Yaris és a Yaris Cross az első olyan autók, amelyekben a Toyota legújabb, 1,5 literes hibrid rendszere található; ezt a technológiát közvetlenül a nagyobb, 2,0 és 2,5 literes hajtásláncokból fejlesztették ki, amelyek a nemrégiben bemutatott Corolla, C-HR, RAV4 és Camry modellek kínálatában szerepelnek. Az új rendszer 1,5 literes, háromhengeres Atkinson-benzinmotorjában precíziós tervezéssel sikerült tovább csökkenteni a súrlódási és mechanikai veszteségeket, és optimalizálni az égés sebességét. Az eredmény egy alacsony fordulatszámon is magas forgatónyomatékú, kiváló üzemanyag-fogyasztású blokk lett, amelynek termikus hatásfoka eléri a 40 százalékot; ez az érték kedvezőbb, mint egy hasonló dízelmotoré, és csekély fogyasztás és CO₂-kibocsátást biztosít. Az új hibrid rendszer maximális teljesítménye 116 DIN LE. A mérnökök kiemelt figyelmet fordítottak a teljesítmény-leadásra, hogy a rendszer élvezetes gázreakciókkal működjön. Ami a károsanyag-kibocsátást illeti, az elsőkerékhajtású verzió legalacsonyabb CO₂-kibocsátása 90 g/km, az AWD-i változaté pedig kevesebb, mint 100 g/km (NEDC-korellált adatok), a WLTP-mérés szerint az elsőkerékhajtású változat legalacsonyabb értéke 120 g/km, a 4WD változaté pedig kevesebb mint 135 g/km. Minden adat a végső homologizációtól függ.

Toyota GA-B padlólemez

Ferdehátú testvéréhez hasonlóan a Yaris Cross is a Toyota új GA-B járműplatformjára épül. Ez  a padlólemez rendkívül merev karosszériát és jól kiegyensúlyozott futóművet biztosít, így az autó kiválóan reagál a kormánymozdulatokra.

Minden porcikájában városi autó. Minden porcikájában SUV

A Yaris Cross megalkotásával a Toyota egy lekicsinyített, mégis autentikus SUV-t készített, ami magasabb üléspozíciót, praktikus belső kialakítást és tágas utasteret kínál – vagyis csupa olyan dolgot, amit a vásárlók manapság elvárnak egy kompakt, a városi viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó autótól. A dizájn az SUV-k klasszikus jegyeit tükrözi, hiszen a magas építésű kocsitest és a nagyobb méretű kerekek/abroncsok erőt és céltudatosságot sugallnak.A Yaris Cross az új ferdehátú Yaris 2560 mm-es tengelytávolságával készül, de a jármű 240 mm-rel hosszabb, mivel első túlnyúlása 60, hátsó túlnyúlása pedig 180 mm-rel nagyobb, így a belső tere is megnőtt. A hasmagasság 30 mm-rel gyarapodott, és a karosszéria is 90 mm-rel magasabb és 20 mm-rel szélesebb lett.

Külső méretek (mm)Yaris Cross
Teljes hosszúság4.180
Teljes szélesség1.765
Teljes magasság1.560
Tengelytávolság2.560

Praktikumot és sokoldalúságot ígér az új modell

Mivel egy hamisítatlan SUV-modellről van szó, a Toyota mérnökei különös figyelmet fordítottak arra, hogy az autó praktikus és sokoldalú legyen.

A motoros mozgatású csomagtérajtó nagy segítséget jelent, amikor tele van az ember keze. A csomagtér rugalmas kihasználhatóságát fokozza az állítható magasságú padló, illetve a padló alatti rejtett rekesz, amivel megnövelhető a tér, ha valaki nagyobb méretű tárgyakat szállít. Ráadásul maga a padlólap is két részből áll, így egyszerre is kihasználható a tágasabb tér és a padló alatti rekesz. A csomagtérben új, rugalmas hevederrendszer tartja helyükön a tárgyakat, amelyek menet közben elmozdulhatnának. A Yaris Cross ugyanolyan tágas, mint amilyen praktikus. A csomagtér akkor is nagyméretű, ha minden ülés és a kalaptartó is a helyén van, ugyanakkor a 40:20:40 arányban dönthető hátsó üléssor révén mindig könnyű megtalálni a tökéletes egyensúlyt az utasok száma és a szállítandó poggyász mennyisége között.

Intelligens összkerékhajtás

A Yaris Crosst autentikus SUV-modellé avató tulajdonságok egyike, hogy az autó – kategóriájában egyedüli hibridként – intelligens összkerékhajtási rendszerrel is megrendelhető. Az AWD-i extra stabilitást és tapadást biztosít, méghozzá a mindennapos közlekedés során ugyanúgy, mint a rossz útviszonyok közt vagy a csúszós utakon. Az elektronikus vezérlésű rendszer kisebb és könnyebb a mechanikus AWD egységeknél, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a Yaris Cross Hybrid AWD-i üzemanyag-fogyasztása és CO₂-kibocsátása minden más összkerékhajtású B-SUV modellénél kedvezőbb. Elinduláskor és gyorsításkor a rendszer vonóerőt közvetít a hátsó kerekekhez. Normál haladás közben a Yaris Cross elsőkerékhajtású, de ha az út csúszóssá válik – például ha az autó síkos macskaköveken, sűrű esőben, hóban vagy homokos talajon közlekedik –, az összkerékhajtás automatikusan bekapcsol.

Fejlett vezetősegítő rendszer

Az új Yaris Cross biztonságának fundamentuma a GA-B padlólemez, ami kimagasló szilárdságot biztosít. Annak érdekében, hogy az autó a független törésteszt-szervezetek legszigorúbb elvárásainak is megfeleljen, a Toyota felszerelte az új modellt a Toyota Safety Sense aktív biztonsági rendszereivel és fejlett vezetősegítő funkcióival. Ezek a megoldások a vezető tájékoztatásával, gyors figyelmeztetésével és ha kell, automatikus fékezéssel és kormányzással segítenek elkerülni a leggyakoribb baleset-típusokat.

Dizájn

A Yaris Cross formatervezésén együtt dolgoztak a Toyota európai és japán stúdióinak munkatársai. Ötleteiket és inspirációikat jól összefoglalják a fejlesztőcsapat egyik vezetője, Lance Scott, a nizzai EDD stúdió formatervezési igazgatójának szavai:

 „A munka kezdetétől tisztában voltunk azzal, hogy bár a B-SUV szegmens vásárlói elsősorban a stílust keresik ezekben az autókban, a kimagasló praktikumot is nagyon fontosnak tartják. Ezt a két dolgot nem könnyű egyszerre megvalósítani – különösen egy ennyire kompakt méretű járműben. Már a legelső skiccek felvázolásakor is az európai vevőkre összpontosítottunk, de rájöttünk, hogy még többet kellene megtudnunk róluk. Ezért aztán elkezdtünk autósokkal beszélgetni, hogy jobban megismerjük az életmódjukat; hogy mit szeretnek, hogy mire használják a járműveiket nap mint nap, és hogyan töltik a szabadidejüket.

Az érdekes és igencsak hasznos beszélgetések után visszatértünk a stúdióba, hogy megrajzoljunk egy olyan autót, ami nemcsak hatásosan testesíti meg interjúalanyaink személyiségét, hanem le is nyűgözi őket a kifinomultság és az energia vibráló kombinációjával. A csapattal teljes egyetértésben a ’Robusztus’ és a ’Minimalista’ jelleget határoztuk meg vezérlő elvként, mert úgy éreztük, ez testesíti meg a leghatározottabban az autó kompakt méretét, agilitását, illetve robusztus és erőteljes SUV-karakterét. Amikor elkezdtük felvázolni a külső formaterv első ötleteit, állandóan egy gyémánt ikonikus képe villant be nekünk. Így a fenti kulcsszavakat kiegészítettük a ’Fürge gyémánt’ szókapcsolattal, ami egy drágakő keménységét, erejét és luxusát jelképezi, ugyanakkor hatásosan tükrözi azt az agilitást és vezetési élményt, amit a dizájnnal ki akartunk fejezni. Ha felülről pillantunk az autóra, jól látható, hogy ’megmetszettük’ vagy ’leborotváltuk’ a karosszériát, hogy megkapjuk ezt a gyémántformát, ami aztán elég helyet biztosított a kerékjáratok kihangsúlyozásához. Ez a gyémánt alakú karosszéria a négy látványos kerékívvel olyan energikus összhatást teremtett, ami egyszerre sugall erőt és kifinomultságot. Persze olyan autót akartunk alkotni, amin már első pillantásra látszik, hogy ez egy SUV, ezért erősen kihangsúlyoztuk a hasmagasságát, a remek egyensúlyt és kiállást megteremtő vízszintes tengelyt, a tágas, szögletes kerékjáratokat, és persze a nagyméretű kerekeket, amik akár 18 colosak is lehetnek. A hatásos orr-rész kialakítása is nagyon fontos volt. Mindenképpen meg akartuk őrizni a Toyota SUV-k erőteljes karakterét, ugyanakkor szerettük volna megteremteni a Yaris Cross saját egyéniségét is. A hátsó rész kidolgozásánál arra törekedtünk, hogy erőteljes kiállással ruházzuk fel az autót, ezért a sárvédőket kiszélesítettük, hogy látható legyen, milyen stabilan áll a gép a kerekein. A vízszintes hátsó lámpatestek és a hátsó szélvédő egyértelműen jelzi, hogy ez a modell a Yaris-család tagja, de a szélesebb és szögletesebb csomagtérajtó azt sugallja, hogy tágasabb és jobban variálható poggyásztér áll rendelkezésre a mindennapos használathoz.

Amikor a színek kikeverésére került sor, valami olyan árnyalaton kezdtük törni a fejünket, ami pontosan azt az aktív és minőségi jelleget tükrözi, amit a célközönség elvár. Ha megvizsgáljuk a jövőbeli szín-trendeket, láthatjuk, hogy egyre inkább teret nyer majd az arany és a többi nemesfém, de mi szerettük volna ezt valami természetesebb, urbánusabb hatással megfűszerezni. Ezért egy kis zölddel kevertük az aranyszínt, ami a fémes hatás mellett is kihangsúlyozza az árnyalat telítettségét, ez pedig friss, urbánus, mégis aktív vonzerőt sugall, ráadásul a karosszéria domborulatai is szépen érvényesülnek általa. Így született meg a fényezés, aminek a Sárgaréz Arany nevet adtuk. ”

A Toyota számításai szerint évente több mint 150.000 darab Yaris Cross készül majd a Valenciennes közelében található TMMF Onnaing üzemben. Ez a mennyiség a B-SUV szegmens több mint 8 százalékának felel meg.

Top