Már rendelhető az új Yaris

A trendi kisautó nem csupán a Toyota legfontosabb európai és második legkelendőbb magyarországi modellje, de szegmensében is igazi slágermodellnek számít, hazánkban például minden negyedik eladott kisautó Toyota Yaris.

Várhatóan szeptemberben érkezik a hazai márkakereskedésekbe, de már megrendelhető a vadonatúj Toyota Yaris.Az új generációnak komoly elvárásoknak kell majd megfelelnie, a Toyota ezért nem is bízott semmit a véletlenre. A vadonatúj Toyota Yaris nem csupán stílusosabb, kényelmesebb és tágasabb, mint valaha, de a vadonatúj padlólemeznek köszönhetően minden korábbit túlszárnyaló vezetési élményt ígér, míg arról, hogy a világ legbiztonságosabb kisautója legyen, az aktív és passzív biztonsági rendszerek, valamint vezetéstámogató technológiák egyedülállóan széles tárháza gondoskodik. Ha ez nem volna elég, a vadonatúj Yaris megkapta a Toyota legújabb, negyedik generációs 1,5 literes öntöltő hibrid elektromos rendszerét is, ami kiemelkedően alacsony fogyasztást és károsanyag-kibocsátást ígér. Jó hír emellett, hogy a továbbra is elképesztően népszerű jelenlegi generációt a Toyota egyelőre továbbra is a kínálatában tartja, Yaris Classic néven, kedvező árfekvéssel. 

Magyarország kedvenc kisautója, a kivonásoktól tisztított magyarországi újautó-piacon szegmensében az első negyedévben 27,8%-os piaci részesedéssel első helyet szerző Toyota Yaris értékesítései január és március között 130%-os növekedést értek el – azaz több, mint megduplázódtak. Ilyen elképesztő sikerre modellciklusának vége felé kevés autó képes – az elmúlt években egyedül talán csak a Toyota RAV4 mostanit megelőző generációja mutatott be hasonló bravúrt, miután megkapta az öntöltő hibrid elektromos hajtást.  Vélhetően ez az oka annak, hogy jóllehet immáron megrendelhető az ugyancsak sikervárományos vadonatúj Yaris, a Toyota úgy döntött, hogy  idén még a mostani generáció is a kínálatban marad Yaris Classic néven. Utóbbi a kedvezőbb árfekvésű modelleket kereső ügyfelek számára lesz majd kiváló választás, míg az új Yaris mellett vélhetően azok döntenek majd, akik a piac legtrendibb, formabontó dizájnt, high-tech technológiákat, elképesztő vezetési élményt és hihetetlenül alacsony fogyasztást és károsanyag-kibocsátást kínáló kisautóját szeretnék megvásárolni.

Az új Yaris azonnal felismerhető, igazi jelenség lesz az utakon, amelynek tökéletes arányai kétségkívül magukra vonzzák majd a tekinteteket. Az új modell teljes hossza 5 milliméterrel kisebb, mint a jelenlegi generációé, miközben a tengelytáv és a szélesség 50-50 milliméterrel, a nyomtáv 57 milliméterrel növekedett.  Ennek köszönhetően még könnyebbé vált a parkolás, miközben tágasabb lett a belső tér és még stabilabb lett az autó úttartása, az autó kiállása pedig karakteresebb lett, mint valaha. A modell elérhető lesz 1 literes és 1,5 literes benzinmotorral is, a legizgalmasabb azonban az új Yarishoz fejlesztett vadonatúj 1,5 literes Hybrid Dynamic Force rendszer lesz, ami a jelenlegi generációhoz elérhető hibrid hajtáshoz képest több, mint 20%-os fogyasztás- és károsanyagkibocsátás-csökkentést tesz lehetővé, 15%-al megnövekedett teljesítmény mellett. Az új öntöltő hibrid rendszer 116 lóerős teljesítmény mellett (16 lóerős növekedést) 86 g/km-es károsanyag-kibocsátást (26 g/km-es csökkenés) és 10,3 másodperces 0-100km-es gyorsulást (2 másodperces csökkenés) kínál. Legalább ilyen fontos ezen felül, hogy az új Yaris öntöltő hibrid elektromos rendszere akár 80%-ban tisztán elektromos közlekedést tesz lehetővé (szemben a korábbi 50%-al), akár 130 km/órás sebesség mellett (korábban ez 75 km/óra volt). Mindennek köszönhetően a szerint az új Yaris esetében a hibrid változatot választó ügyfelek száma a korábbi 30% körüli szintről akár 50% közelébe is emelkedhet.

Az új Yaris már most megrendelhető, az első darabok várhatóan szeptemberben érkeznek majd a márkakereskedésekhez és az előrendelő ügyfelekhez. Amennyiben a koronavírus helyzet ezt lehetővé teszi, a Toyota még a nyár folyamán tervez egy országos roadshowt is, amelynek során az előrendelő ügyfelek élőben is megismerkedhetnek az új autóval. Az új Yaris induló ára az 1 literes benzinmotorral 4.800.000 Ft, az 1,5 literes benzinmotorral 5.240.000 Ft, míg a vadonatúj öntöltő hibrid elektromos rendszerrel 6.290.000 Ft.

Top