Minden idők legnagyobb teljesítményű RAV4-ese lesz az ősszel érkező plug-in hibrid kivitel

Az ősszel érkező vadonatúj Toyota RAV4 Plug-in Hybrid a RAV4 modellcsalád csúcsmodellje, egyben a Toyota hibrid modellkínálatának új zászlóshajója lesz, amely a high-tech megoldásokat és megdöbbentően alacsony fogyasztást és károsanyagkibocsátást elképesztő teljesítménnyel kombinálja.

A mintegy 306 LE rendszerteljesítményt, és 29 g/km alatti CO2-kibocsátást kínáló vadonatúj RAV4 Plug-in Hybrid midössze 6,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, ami nem egy sportautónak is becsületére válna. Ha mindez nem volna elég, az ősszel a magyarországi márkakereskedésekbe is megérkező modell kategóriaelső, több, mint 65 kilométeres tisztán elektromos hatótávot is kínál.

Amióta 1994-ben színre lépett, mint a világ első szabadidőjárműve, a RAV4 újra és újra megújult, hogy kielégítse az ügyfelek változó szükségleteit és igényeit. Minőségének, stílusának, teljesítményének és sokoldalúságának köszönhetően mára a világ egyik legkeresettebb gépkocsija lett. Miután a hibrid technológia úttörőjeként új irányt mutatott a szabadidőjárműveknek, a Toyota RAV4 most még teljesebb mértékben kiaknázza a technológiában rejlő előnyöket: bemutatkozik az új RAV4 Plug-in Hybrid, a márka hibrid kínálatának új zászlóshajója, amely nem csupán erősebb, de takarékosabb és tisztább üzemű is, mint kategóriájának bármelyik más képviselője. A RAV4 első plug-in hibrid elektromos változatának hátterében a Toyota páratlan, több mint húszéves hibrid hajtáslánc-fejlesztési szakértelme áll. Az autó annak az ötödik generációs RAV4 családnak az új csúcsmodelljeként lép színre, amely megerősítette történelmi pozícióját, mint Európa egyik legnépszerűbb szabadidőjárműve, és amelyre a 2019 eleji piaci bevezetés óta több mint 140 ezer – ezen belül a hibrid verzióra több mint 125 ezer – megrendelést adtak le Nyugat-Európában. A RAV4 Plug-in Hybrid kettős személyiségével maradéktalanul lenyűgözi az ügyfeleket. A Toyota legmodernebb hibrid elektromos technológiájával rendelkezik, ami nagyobb teljesítményt és kedvezőbb menetdinamikát biztosít, ugyanakkor teljesen emissziómentesen is képes közlekedni, mint egy elektromos autó. Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk a hatótávolság miatt, és az akkumulátort sem szükséges feltölteniük.

Teljesítmény és takarékosság

A Prius Plug-in Hybrid modell két generációjával szerzett tapasztalatokra alapozva a Toyota készen állt arra, hogy kifejlesszen egy takarékos új hajtásláncot a RAV4 számára. A 306 LE / 225 kW* rendszerteljesítményű modell álló helyzetből mindössze 6,2 másodperc alatt képes elérni a 100 km/óra sebességet*, felülmúlva ezzel bármely hagyományos hajtáslánccal szerelt versenytársát. Ugyanakkor a modell kategóriaelső CO2-kibocsátást és üzemanyag-fogyasztást is kínál: a homologizációt megelőző, WLTP norma szerint végzett mérés szerint a CO2-kibocsátás kedvezőbb, mint 29 g/km. Jelenleg egyetlen más középkategóriás, összkerékhajtású plug-in hibrid SUV nem képes ilyen teljesítményre. Az új RAV4 Plug-in Hybrid a Toyota GA-K padlólemezére épül; a padló alatt elhelyezett hibrid akkumulátor még jobb menetdinamikai jellemzőket eredményez. A modell minden kivitelét a Toyota AWD-i intelligens, elektromos összkerékhajtási rendszerével szereltük fel. A villanymotor által biztosított, extra teljesítményt kiaknázva a Toyota jelentősen megnövelte a hajtáslánc teljesítményét az öntöltő RAV4 Hybrid modellhez képest. A Plug-in Hybrid frissen kifejlesztett, nagy kapacitású lítium-ion akkumulátort kapott, a teljesítményszabályozó egységet pedig továbbfejlesztett hajtóerő-átalakítóval szereltük fel. A 2,5 literes Hybrid Dynamic Force benzinmotor alapjaiban megegyezik az öntöltő RAV4 Hybrid motorjával, ám a Toyota mérnökei továbbfejlesztették azt, igazodva a plug-in hibrid hajtáslánc nagyobb teljesítményprofiljához. A RAV4 Plug-in Hybrid így dinamikusan gyorsul álló helyzetből, ám ez még nem minden: a típus nagyobb távolságot képes megtenni tisztán elektromos üzemben, amikor egyáltalán nem fogyaszt üzemanyagot, és nem bocsát ki káros anyagokat. A vezető könnyedén választhat négy üzemmód között, a hibridtől a tisztán elektromos hajtásig. Az új EV (elektromos) üzemmódban a RAV4 Plug-in Hybrid akár több mint 65 kilométert* képes megtenni villanymotorjai segítségével (az akkumulátor töltöttségi szintjétől és a menetkörülményektől függően.) Ez nemcsak a versenytárs plug-in hibrid szabadidőjárművek elektromos hatótávolságát haladja meg, hanem az európai felhasználók átlagos napi ingázási távolságát (50 km) is. A jármű 135 km/óra sebességgel is képes haladni – akár padlógázas gyorsítással – anélkül, hogy a belső égésű motor bekapcsolna.

Intelligens helykihasználású hibrid akkumulátorcsomag

Kompakt méreteinek köszönhetően a lítium-ion akkumulátor teljes egészében elfér a padlólemez alatt. A csomagtartóból minimális helyet foglal el, így a poggyásztér kapacitása bőséges, 520 liter. Mivel az akkumulátort mélyen építettük be, ez segít alacsonyan tartani a RAV4 Plug-in Hybrid tömegközéppontját, ami javítja a jármű stabilitását, manőverezhetőségét és rugózási komfortját.

Kiváló hatásfokú, hőszivattyús légkondicionáló

A Toyota mérnökei a legapróbb lehetőséget sem hagyták figyelmen kívül, hogy tovább csökkentsék a RAV4 Plug-in Hybrid energia-felhasználását. Ennek eredményeként kapta meg az autó azt a hőszivattyús klímaberendezést, amely eredetileg a jelenlegi, második generációs Prius Plug-in Hybrid fedélzetén debütált világújdonságként. A technológiát egy – a RAV4 Hybridben is alkalmazott – forróvíz-körrel kiegészítve igazítottuk az új szabadidőjármű elvárásaihoz. Ezen túlmenően az akkumulátor hűtésére is a klímaberendezés hűtőközegét használjuk. A rendszer a motorfűtésnél vagy a nagy teljesítményű elektromos fűtőberendezéseknél jóval magasabb hatásfokon üzemel, mivel a járművön kívüli levegőből vonja el az utastér fűtésére szolgáló hőt.

Kifinomult, sportos formaterv

A középkategóriás szabadidőjármű külső és belső stíluselemei az eddiginél is kifinomultabb, sportos megjelenést eredményeznek. A hűtőmaszk egyedi rácsozata és kerete, valamint a fényszórónyúlványok sötét alapot kaptak, mindez a lökhárító alsó részének új, metálfényű kivitelével együtt kihangsúlyozza a jármű széles, erőteljes kiállását. Az új rajzolatú, 18 és 19 colos keréktárcsákon a magas fényű, mart felületek szürke vagy fekete színű elemekkel alkotnak kontrasztot. A hátsó szélvédő alatti dekorelem fémhatású kivitelt, a lökhárító alsó felülete pedig fekete bevonatot kapott. Az utastérben azonnal feltűnnek az új rajzolatú üléskárpitok, melyeknek bordázott mintázata és kontrasztos, piros részletei határozottan sportos hatást keltenek. Opcióként lenyűgöző piros sávval díszített, steppelt fekete bőr üléskárpit is rendelhető. A középkonzolon található, 9 colos multimédiás érintőképernyőn keresztül – aminél nagyobbat még soha nem szereltünk RAV4-esbe – könnyen és egyszerűen kezelhetők a fedélzeti szórakoztató, tájékoztató és csatlakozási funkciók.

Prémium felszereltség

A RAV4 Plug-in Hybrid felszereltsége jól tükrözi a típus zászlóshajó státuszát. Kiviteltől függően olyan opciók vagy funkciók állnak rendelkezésre, mint a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, a fűthető első és hátsó ülések, az utastérben kialakított 230 V-os aljzat, a kéttónusú karosszéria-fényezés, a kéz nélkül, lábmozdulattal nyitható motoros csomagtérajtó, a panoráma napfénytető, a head-up kijelző, a 9 colos érintőképernyővel szerelt audiorendszer vagy a Toyota legújabb multimédiás csomagja Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integrációval.

Top