Születésnapi különkiadásokat kap a Toyota luxusszedánja

Három limitált szériával teszi vonzóbbá a 15. generációs Crown szedánt a Toyota. A hátsókerék-hajtású limuzin még sportosabb, még elegánsabb vagy még kiegyensúlyozottabb kivitelben kerülhet a szerencsés vevőkhöz.

A Toyota japán belpiacos alapkínálatának legnagyobb, legfényűzőbb típusa, a Crown idén ünnepli 65. születésnapját. A típus 15. generációja a Toyota legmodernebb platformjára, az új generációs Toyota Mirai alapjául is szolgáló hosszmotoros, hátsó- és összkerék-hajtású TNGA-N padlólemezre (a luxusmodelleknek fenntartott TNGA-L keskenyebb változatára) épül, az április végén bejelentett három különkiadás pedig maximálisan ki is aknázza az előremutató műszaki alapokban rejlő lehetőségeket.

Most először kap például okostelefon-integrációt a Crown. Habár az Apple CarPlay és az Android Auto kompatibilitás újdonság, a 4,9 méteres limuzin eddig is a világ egyik legteljesebb körű kapcsolódási csomagját kínálta. Olyan előremutató funkciókat tesz például lehetővé a TNGA-N platform, mint a T-Connect rendszer, amely nemcsak műszaki és orvosi segítségnyújtást biztosít, hanem a jármű non-stop felügyeletével valós időben tájékoztatja az ügyfelet, ha a gépkocsi bármely alkatrésze karbantartásra vagy cserére szorul.

Ennél is különlegesebb az a csatlakoztatott biztosítási konstrukció, amely a vezetési stílus függvényében határozza meg a biztosítási díjat, komoly kedvezményekkel honorálva a biztonságos, higgadt közlekedést.

Ami az évfordulós különkiadások egyéb tartalmát illeti, az elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink felfüggesztést alkalmazó Crown dinamikus személyiségét hozza előtérbe az RS Limited és RS Four Limited kiadás. 18 colos, fekete keréktárcsák, szövet/műbőr kárpitozás teremt sportos hangulatot.

Az S és S Four kivitelekre épülő Elegance Style II limitált széria nyersbőr hatású, világosszürke vagy arany árnyalatú kárpitozással és kontrasztos fekete fabetétekkel gondoskodik a kifinomult környezetről. A krómozott keréktárcsák speciális zajcsökkentő kialakítást kaptak.

Ugyancsak az S és S Four felszereltségi szint adja a harmadik különleges kiadás alapját: a Sport Style széria esetében fekete bevonatot kaptak a zajcsökkentő keréktárcsák, a lámpatestek sötétített burája mellett a hűtőmaszk kerete és a ködfényszórók foglalata is sötétszürke árnyalatú. A fekete belteret piros kontrasztos betétek díszítik. Mindhárom évfordulós kivitel funkcionalitását holttér-felügyeleti rendszer, hátsó keresztirányú forgalmat figyelő automatikus vészfékerendszer, valamint motoros mozgatású első utasülés javítja.

A Crown szedánhoz háromféle erőforrást kínál a Toyota. A Lexus számos típusában is alkalmazott, kétliteres turbómotor 245 lóerős, míg a 2.5 literes hibrid hajtáslánc rendszerteljesítménye 226 lóerő – ez utóbbi erőforrás a Toyota RAV4-ből ismerős, és hátsó, valamint összkerékhajtással is rendelhető. A hathengeres csúcsverzió egy 3.5 literes benzinmotorra épülő hibrid, 359 lóerővel – ez a Lexus LS 500h limuzinból átemelt hajtáslánc azonban nem rendelhető az új limitált szériákkal.

Top