Két újabb európai gyárát indítja újra a Toyota

A Corolla Sedan és C-HR modelleket gyártó törökországi Toyota Motor Manufacturing Turkey és az ezekhez benzines és hibrid erőforrásokat gyártó nagy-britanniai Toyota Motor Manufacturing UK Deeside üzem május 11-én kezd újra működni, kezdetben csökkentett volumennel.

Mindkét üzemben széles körű preventív egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezetnek be a dolgozók megóvására, akik külön bevezető napon ismerhetik meg az új munkakörnyezetet. 

A francia és lengyel üzemek nemrégiben történt újranyitását követően a Toyota május 11-től fokozatosan újraindítja a termelést további két gyártólétesítményében. A törökországi Sakariyában működő TMMF üzemben először egy bevezető napot tartanak a munkahelyükre visszatérő dolgozóknak, hogy garantálják biztonságukat, és hogy maradéktalanul megismerhessék az új munkakörnyezetet. A gyártás május 12-én kezdődik csökkentett volumennel, amit a piaci helyzet figyelembe vételével folyamatosan növelnek majd az elkövetkező napokban és hetekben. Mivel a TMMT-ben készülő járművekhez a Toyota walesi motorgyára állítja elő a benzines és hibrid erőforrásokat, a jövő héten a Toyota Motor Manufacturing UK Deeside üzemben is beindulnak a gyártósorok. Itt két napos bevezető időszak vár a dolgozókra, amikor megismerhetik az új biztonsági előírásokat, az emberek közti távolságtartás szabályait és a higiéniai intézkedéseket, majd május 13-től itt is fokozatosan megkezdődik a munka.

Megfontolt döntés

A két üzem újraindításáról szóló döntéshez számos szempontot kellett megfontolni, de mind közül az volt a legfontosabb, hogy higiénia és távolságtartás alapos megszervezésével biztosítsák a munkahelyek biztonságát. Szintén fontos tényező volt a számos európai ország vagy önkormányzat által korábban bevezetett korlátozások enyhítése, ami – ha csak fokozatosan is – több piacon lehetővé teszi a márkakereskedések újbóli megnyitását és az új járművek értékesítésének újraindítását. A Toyota a beszállítói lánc megfelelő készenlétéről is megbizonyosodott. A TMUK Deeside üzemében március 18-án, a TMMT-nél pedig március 21-én függesztették fel a munkát, amikor több európai országban is felgyorsult a koronavírus terjedése, ami miatt az országos és regionális kormányzatok zárlatokat jelentettek be, ez pedig bizonytalanná tette az értékesítési, logisztikai és beszállítói hálózatok működését. Jelenleg a Toyota egyéb európai gyártólétesítményei, konkrétan a TMUK Burnaston (Corolla Hatchback és Touring Sport), a Toyota Peugeot Citroen Automobiles (Toyota AYGO) és a Toyota Motor Russia St. Petersburg (Camry és RAV4) továbbra is ideiglenesen zárva maradnak, mivel a járművek megrendelés- és készletállománya, illetve a kormányzati szintű korlátozások ezt így indokolják. Ugyanakkor ezeken a helyeken is folyik a tervezés és az előkészítő munka, hogy az elkövetkező hetekben itt is újraindulhasson a termelés.

Első a biztonság

A TMMT és a TMUK-D progresszív módon, csökkentett volumennel indul újra, ami segít majd, hogy hatásosabban érvényesülhessenek a dolgozók és más érintettek egészségét és biztonságát garantáló intézkedések. A TME francia és lengyel üzemeinek sikeres újraindítása során szerzett tapasztalat most hasznos útmutatóként szolgált, ám az intézkedéseket természetesen a helyi hatósági előírásokhoz és az egyes munkahelyek sajátosságaihoz igazították. A hatósági előírásokkal és iránymutatásokkal összhangban az üzemekben elkészítették az egészségügyi intézkedések részletes listáját. Ezeket a felsővezetés és a munkavállalói képviseleti testületek egyaránt jóváhagyták, és betartását folyamatosan ellenőrizni fogják, sőt szükség szerint felülvizsgálják és továbbfejlesztik majd. A dolgozók számára elegendő időt kell biztosítani a szigorú higiéniai előírások megismerésére, és lehetővé kell tenni számukra, hogy nyugodtan és magabiztosan végezhessék munkájukat az új munkakörülmények közt. 

A Toyota által bevezetett egészségvédelmi és biztonsági intézkedések (nem teljes körű lista):

  • Az emberek közti távolságtartás biztosítása a padlóra festett jelekkel, egyirányú közlekedések kijelölésével vagy egyéb megoldásokkal 
  • Gyakori és alapos kézfertőtlenítés és/vagy kézmosás
  • Kötelező maszkviselés (a maszkok házon belüli biztosításával)
  • Gyakoribb takarítás a közösen használt helyiségekben
  • Az üzemek alapos, részletes előkészítése az “új normális” körülményekre; az új intézkedések alapos szimulálása
  • A munkafolyamatok áttervezése, hogy elkerülhető legyen az emberek csoportosulása és egymás útjainak keresztezése
  • Az üzemi étkezdék zárva maradnak, vagy csak korlátozottan működnek; eldobható evőeszközök
  • Példamutatás a helyi autóiparnak

Hozzájárulás a vírus elleni küzdelemhez

A Toyota a gyártás ideiglenes felfüggesztése alatt is folyamatosan végezte az üzemekben a projekt munkákat, például a karbantartást, a berendezések cseréjét és a jövőbeli projektek előkészítését. A gyárak emellett aktívan támogatták a környékbeli közösségek egészségügyi szolgálatait:

  • Gyártási kapacitásaira és tapasztalatára támaszkodva a TMMT többféle módon is hozzájárult a járvány elleni küzdelemhez. 30.000 szájmaszkot és 7500 arcvédő pajzsot adományozott Sakarya kórházainak, a TMMT dolgozói pedig 13 orvosi vizsgálókabint készítettek a kórházak számára. Ezekben a kabinokban az egészségügyi dolgozók közvetlen kontaktus nélkül végezhették el az emberek koronavírus-tesztjét. A TMMT emellett négy lélegeztető gép beszerzésével is segítette Sakarya kórházait. 
  • Üzemeink az Egyesült Királyságban számos helyi és országos kezdeményezést támogattak. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkájának megsegítésére a TMUK részt vett az orvosi felszerelések tesztelésében, javításában és felújításában. A vállalat 3D nyomtatással készített arcvédő pajzsokat az angol és walesi kórházak és idősotthonok számára, és ugyancsak 3D nyomtatással állított elő adaptereket a lélegeztető gépekhez. A Made Here Now mozgalomhoz országos szinten csatlakozva a TMUK támogatást nyújtott az NHS dolgozóinak szánt légzőkészülékes csuklyák előállításához. A helyi jótékonysági szervezeteket is számos adománnyal támogatták.

Deeside-ban a TMUK vizuális tervezőtáblákat biztosított a helyi kórház munkájához, valamint személyi védőeszközöket és a kézfertőtlenítőt az önkormányzat és az idősotthonok számára. Emellett a vállalat logisztikai támogatást nyújtott a helyi szupermarketeknek, és adományokkal segítette a régió élelmiszerbankjait a leginkább rászorulók támogatása érdekében.

Top