Corolla alapú SUV-ot mutatott be Thaiföldön a Toyota

A Toyota leleplezte a népszerű Corolla-család új tagját, a Corolla Cross kompakt SUV-modellt. Az autó globális premierjét a napokban rendezték Thaiföldön, ahol már meg is kezdődött a jármű értékesítése.

A közeljövőben az autógyártó tervei szerint a Corolla Cross további piacokon is bemutatásra kerülhet, európai bemutatásáról azonban egyelőre nincs hír.

decoration and design of entrance of modern hotel

A Corolla 1966-os színre lépése óta összesen 48 millió ilyen autó talált gazdára a világ több mint 150 országában és régiójában, így ez a Toyota legnagyobb darabszámban eladott típusa – ami többek közt annak is köszönhető, hogy a Corolla mindig együtt fejlődött a vásárlók és a világ elvárásaival. Azáltal, hogy a Corolla-sorozat most egy új, az SUV-modellek iránti egyre növekvő keresletet is kielégítő változattal bővült, a Corolla-család az eddigieknél is tökéletesebben képes lesz megfelelni a vásárlók sokszínű életmódjának. Mivel a Corolla Cross fejlesztésének vezérgondolata “a Corolla és az SUV keresztezése” volt, a mérnökök egy újfajta SUV-ként alkották meg az autót, amely markáns, erőt sugárzó külső megjelenésével és sokoldalú használati értékével túlszárnyalja a vásárlók elvárásait. A TNGA* platformnak (GA-C) köszönhetően a Corolla Cross élvezetes teljesítményt, kényelmes rugózást és meglepően csendes futást kínál. Kivételes komfortja mellett a Corolla Cross kifejezetten tágas, így az utasok könnyen tudnak ki- és beszállni, kategóriaelső méretű csomagtere minden helyzetre praktikus megoldást kínál, biztonsága pedig ugyanolyan a magas szintű, mint amit a vevők a Corolla-családtól megszoktak.

“Most, hogy a Corolla Cross is megjelenik a Corolla ázsiai kínálatában, azt reméljük, hogy a vásárlók örömmel fogadják az autót, és családjukban ugyanolyan fontos tagnak tekintik majd, mint partnerüket, testvéreiket vagy barátaikat. Azt szeretnénk, ha a Corolla Cross új fejezetet nyitna ügyfeleink életében azzal, hogy autójukban magukkal vihetnek mindenkit és mindent, ami fontos számukra.” – fogalmaz Daizo Kameyama, a fejlesztési munkát irányító főmérnök az új modell kapcsán.

*Toyota új globális architektúra: a Toyota világszintű egységesítési programja, mely szerkezetében alakítja át az autók tervezését. A TNGA célja, hogy rendkívüli mértékben javítsa a járművek alapvető tulajdonságait és piacképességét. Ezt a hajtásláncok és járműplatformok teljes újratervezésével érik el, miközben ismételten optimalizálják az egész járművet.

A Corolla Cross legfontosabb tulajdonságai

A Corolla Cross a TNGA platformra (GA-C) épül, új csatolt lengőkaros futóműve javítja a menetstabilitást, míg a tágas kabin kategóriaelső méretű (487 liter / 440 liter) csomagtérrel párosul, amelybe az autó magas építése miatt könnyű be és kipakolni. A nagyobb méretű ajtónyílásokon keresztül könnyű a ki- és beszállás, és a hordozóban ülő gyermekeket is könnyű beemelni. A Corolla Cross erőteljes, formás és kifinomult karosszériát kapott, a nyugalmat sugalló megjelenés kihangsúlyozza az autó jellegét. Impozánsra és erőteljesre sikeredett at első és hátsó kialakítás is: az első sárvédő markáns szélesítése jól érzékelteti az autóból áradó energiát, míg a hátsó sárvédők és az utastér kontrasztja látványos hátulnézetet eredményez.

A tágas fejteret kínáló kényelmes utastérből minden irányban remek kilátás nyílik. A Corolla Cross  megemelt vezetői üléshelyzete széles látószöget biztosít, és minimumra csökkenti a holtteret, miközben az a kategória legjobb, 5,2 méter sugarú fordulókörének köszönhetően az autó fordulékony és remekül manőverezhető.

A futómű tökéletesített geometriája és a nagyméretű, lágy bekötési pontok biztosítják, hogy az autó minden utasa kényelmesen utazzon, maximálisan profitálva a menetteljesítmény és a kényelem ideális ötvözetéből. Mindeközben a Corolla-sorozatból már ismert biztonsági rendszerek segítenek elkerülni a baleseteket, és megbízhatóan óvják az utasok testi épségét. A mérnökök sokat dolgoztak a karosszéria tömegcsökkentésén is, így még a benzinmotoros kivitelek is kiváló üzemanyag-fogyasztással működnek, és mind a benzinmotoros, mind a hibrid hajtású modellváltozatok kategóriaelső környezetvédelmi teljesítményt nyújtanak:  a Thailföldön bemutatott Corolla Cross hibrid hajtású változatának üzemanyag-fogyasztása 4,3 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 98 g/km, míg a benzinmotoros modelleknél ugyanezek az értékek 6,5 l/100 km és 150 g/km (NEDC).

A Thaiföldön bemutatott Corolla Cross legfontosabb műszaki adatai

HibridBenzinmotor
Hossz. / szél. / mag. (mm) 4.460 / 1.825 / 1.620 4.460 / 1.825 / 1.620
Tengelytávolság (mm)2.6402.640
Saját tömeg (kg)1.3851.325
Fordulókör sugara (m)5,2
Utasok száma (fő)5
Hajtás módjaElsőkerékhajtás (FF)
Benzinmotor2ZR-FXETHS II fordulatszám-csökkentő fokozattal2ZR-FBE
Lökettérfogat (cm3)1.7981.798
Max. telj. (kW [LE] / ford.)72[98]/ 5.200103[140]/ 6.000
Max forgatónyomaték (Nm [kgf・m] / ford.)142[14,5]/ 3.600177[18,05]/ 4.000
Elektromotor1NM
Max. telj. (kW [LE])53[72]
Max forgatónyomaték (Nm [kgf・m])163[16,6]
Rendszer összteljesítménye (kW [LE])90[122]
SebességváltóElektronikus vezérlésű fokozatmentes váltóműSuper CVT-i
Futómű (első / hátsó)MacPherson rugóstag / Csatolt lengőkar
Fék (első / hátsó)Hűtött tárcsafék / Tárcsafék
Gumiabroncs mérete 215/60 R17 / 225/50 R18
Top