Megkezdődött a vadonatúj Yaris gyártása

Megkezdődött az országos roadshowra induló vadonatúj Toyota Yaris gyártása Franciaországban: a július 9. és augusztus 13. között megrendezésre kerülő magyarországi Toyota Yaris roadshow keretében bevezető áron, különleges ajánlatokkal elérhető a sikervárományos modell.

A gyártás e hét kedden indult a Toyota Valenciennes-i üzemében. Elsőként a korlátozott darabszámban elérhető egyedi Premiere Edition modellek gördülnek le majd a gyártósorról, a hazai roadshow-n is egy ilyen kivitelt tekinthetnek majd meg az érdeklődők, akik az országos bemutató körút zárultáig komoly árelőnnyel szerződhetnek a márkakereskedésekbe szeptember második felében érkező modellekre, az első ügyfélautók várhatóan október elején lesznek majd átvehetőek.

Pemire Yaris 4 Lancement production. TMMF. 06 07 2020.

A Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) az észak-franciaországi Valenciennes-ben megkezdte az új generációs Toyota Yaris gyártását, és ennek során első alkalommal vezeti be a Toyota New Global Architecture (TNGA) használatát egy kompakt autóban. A TNGA GA-B platform stílust, magával ragadó formatervet, praktikumot, élvezetes vezethetőséget, tovább javított menettulajdonságokat és biztonságot kölcsönöz az Európában legnépszerűbb Toyota-modell negyedik generációjának. A Toyota 300 millió eurót fektetett be a gyártósorok újratervezésébe, tovább erősítve ezzel a Toyota Motor Europe (TME) helyi gyártásra törekvő stratégiáját, és a gyártási kapacitás maximalizálását. Továbbra is nagy figyelem irányul a higiéniai és távolságtartási rendelkezések betartására, melyeket munkatársai és partnerei egészségének és biztonságának érdekében vezetett be a Toyota. A Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR és Corolla Sedan), a burnastoni Toyota Motor Manufacturing UK (Corolla Hatchback és Touring Sports) és a Toyota Motor Russia (Camry és RAV4) után a TMMF a negyedik olyan európai gyár, amely TNGA-alapokra épülő jármű gyártását kezdte meg. Ez a befektetés tovább erősíti a TME helyi gyártásra és a termelés maximalizálására törekvő stratégiáját, ami – egyebek mellett – a fődarabok helyi gyártását is egyenlő fontosságú célként tűzte ki. Az új Yarisba a szintén Európában, a Toyota Munufacturing Polandnál készülő 1,5 literes TNGA-motor legfrissebb generációját építik be.

További befektetések, útban van a következő modell

A TMMF kezdő befektetése felének megfelelő összegű, 300 millió eurós fejlesztés tette most lehetővé a TNGA-alapú autógyártás beindítását. Az összes csarnokot új technológiákkal működő berendezésekkel modernizálták, amelyek jobb az ergonómiát és nagyobb termelékenységet biztosítanak. A felújítás során az egyik legfontosabb átalakítás a műanyag-üzemben történt, melynek alapterületét 3500 négyzetméterrel növelték meg, így lehetővé vált új fröccsöntő és festősorok beépítése, vagyis immár már házon belül is gyárthatók az új műanyag alkatrészek. TMMF várakozása szerint 2020 végére az állandó alkalmazottak száma 3600-ra fog növekedni, a foglalkoztatott emberek teljes létszáma pedig 4800 fő lesz.

 „A negyedik generációs Yaris gyártásának megkezdése az első lépés az évi 300.000 darabos termelési volumen irányába. A vadonatúj Yaris Cross kompakt SUV-val – ami 2021 közepétől a második modell lesz a gyártósorainkon – jó úton vagyunk céljaink elérése felé. A Yaris Cross gyártását újabb 100 millió eurós befektetés fogja elősegíteni.” – avat be Luciano Biondo, a TMMF elnök-vezérigazgatója.

A TNGA filozófia első alkalommal kap szerepet a kompakt kategóriában

A Toyota Yaris a Toyota európai sikertörténetének egyik főszereplője. Népszerűsége töretlen, és a szakadatlan újításoknak köszönhetően az autó megítélése kiváló; nem véletlen, hogy 2019-ben a Yaris tette ki a Toyota európai értékesítésének 20 százalékát (224.368 eladott példány). Akárcsak az első modellgenerációt, az új Yarist is Európában tervezték, és itt is gyártják. A karosszéria arányai „indulásra kész” karaktert sugallnak. A „kívül kicsi, belül nagy” kialakításnak köszönhetően az utastér a kompakt külső méret ellenére tágas. Ez ugyanúgy a TNGA GA-B platform használatának köszönhető, mint a magas színvonalú menetdinamika. A negyedik generációs EV rendszerrel hosszabb utat lehet megtenni elektromos hajtással, így a jelenlegi generációhoz képest a CO₂-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás több mint 20%-kal javult*, mégpedig úgy, hogy az autó vezethetősége is élvezetesebbé vált. Ezt a Yarist úgy tervezték, hogy a világ legbiztonságosabb kompakt autója legyen, ezért kategóriaelső aktív és passzív biztonsági rendszerekkel szerelték fel. Ezek közé tartozik a Toyota Safety Sense (TSS) elnevezésű, aktív biztonsági technológiákat tartalmazó csomag, amelynek rendszerei megelőzik az ütközéseket, vagy csökkentik azok hatásait számos közlekedési szituációban. Szintén a felszereltség része a kompakt kategóriában világelsőként bevezetett központi légzsák.

A gyártás a COVID-19 korlátozásokkal összhangban történik

A Franciaországban elrendelt COVID-19 karanténnak megfelelően a TMMF április 22-én leállította a termelést, és öt hétig szüneteltette a munkát. Ezután a kezdeti gyártási mennyiséget a szokásoshoz képest szándékosan lényegesen alacsonyabban tartották, hogy a legfontosabbra, a munkavállalók és partnerek biztonságára és egészségére lehessen koncentrálni, biztosítva és alkalmazva az új higiéniai és távolságtartási protokollokat és folyamatokat. A gyár menedzsmentje továbbra is távol marad, és biztosítja a COVID-19 legyűrését szolgáló egészségügyi és biztonsági előírások betartását.

*Az új generációs Yaris WLTP-szabványú homologizált mérési adatai: CO₂-kibocsátás 85 g/km, üzemanyag-fogyasztás 3,7 l/100 km

Top