Még gazdaságosabb és biztonságosabb lett a megújult Lexus ES limuzin

A Lexus bejelentette, hogy a Japánban forgalmazott ES modell számos fontos műszaki újdonságot kap, s ezek az Európában forgalmazott modellek esetében is érkeznek majd a közelgő frissítés alkalmával.

A hibrid technológia éllovasaként a Toyota folyamatosan fejleszti rendszereit, beleértve a mind kisebb belső súrlódással, szegénykeverékes üzemmódban működő benzinmotorjait, illetve magát az akkumulátorcsomagot is. E két fő összetevő közül az ES limuzin most az új lítium-ion akkucsomagot kapja meg, amely az eddig alkalmazott nikkel-metál hidrid egységet váltja fel.

Az új akkumulátor, sőt maga a hibridrendszer is ugyanaz, mint amelyik hamar népszerűvé tette az új RAV4-est Európában: a 2.5 literes benzinmotorhoz (178 lóerő) a korábbival egyező teljesítményű lítium-ion (120 lóerő) akkucsomag csatlakozik, a rendszer együttes teljesítménye így maradt 218 lóerő.

De mi értelme van a változtatásnak, kérdezhetnénk, ha nem nő a teljesítmény? Noha az összteljesítmény valóban nem lett nagyobb, az átlagfogyasztás jelentős mértékben csökkent; a hivatalos mérések szerint az új akkucsomaggal az ES 7,3 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg futó verzió. Ez a komoly megtakarítás ráadásul az eddig is kiugróan takarékosnak számító 5.5 literes átlaghoz képest értendő, mi több, ez a nevetségesen alacsony fogyasztás nem a márka saját mérése.

A német autóklub, az ADAC legutóbb 2019-ben végzett átfogó fogyasztásmérést több Németországban kapható típus esetében. Az ADAC Ecotest vizsgálat (fékpadon és valós, közúti forgalomban mért értékek átlaga) során úgy találták, hogy a Lexus ES átlagfogyasztása csupán 5,5 liter.

Ez az érték utcahosszal veri a hasonló méretű és teljesítményű riválisokét, s arról se feledkezzünk meg, hogy ezt a csekély fogyasztást egy közel öt méter hosszú, tágas és maximális kényelmet nyújtó prémium limuzin tudja. Kizárólag városi forgalomban pedig, ahol a Lexus hibrid rendszerének előnyei a legmarkánsabban mutatkoznak meg, az ADAC szakértői egészen különleges, 4,3 literes átlagfogyasztást mértek az ES esetében. Úgy találták továbbá, hogy az ES300h városi üzemmódban a forgalomban töltött idő 55 százalékát elektromos üzemben teszi meg, hiszen a Lexus öntöltő hibridrendszere erre is lehetőséget teremt.

A japán piacon árult ES300h további újdonsága az F Sport verziónál is elérhető digitális külső visszapillantó tükör. Az ES volt az első sorozatban gyártott autó, amely megkapta ezt a fejlesztést. A rendszerben a külső tükrök helyén kamerák vannak, amelyek a belső kijelzőkre továbbítják a képet. Fokozza az aktív biztonságot, hogy a képernyőkön segédvonalak is megjelennek, amelyek ötméteres szakaszokat jelölnek, így a vezetőnek sokkal könnyebb a dolga, ha pontosan szeretné megbecsülni a mögötte haladó autók reális távolságát.

Minden modellben szériatartozék továbbá a holttér-figyelő, s új funkciókat kapott az infotainment rendszer is. A SmartDeviceLink szolgáltatás keretében az Apple CarPlay és Android Auto kompatibilitással rendelkező okoseszközök egy szempillantás alatt csatlakoztathatók a 12,3 hüvelyk átmérőjű kijelzővel ellátott rendszerhez.

Örülhetnek az extra nagy képátlójú okostelefonok tulajdonosai is: a vezeték nélküli töltő felülete harminc százalékkal nőtt, így már a legnagyobb telefonok is elférnek benne.

A megújult Lexus ES forgalmazása az ősz folyamán kezdődik Japánban, a várható Európai érkezésről egyelőre nem közölt adatokat a gyártó.

Top