Tizenegy holdnyi Napot telepít a Toyota

A Toyota nem kispályázik, ha környezetvédelemről van szó – három amerikai gyártóegység is hatalmas napelem-parkot kap.

Ennek köszönhetően egyrészt hosszú távon csökken az üzemek működési költsége, másrészt a megújuló energia részarányának növelése miatt, jelentősen kevesebb káros emisszió jut a levegőbe.

A japán autógyártó őrületesen nagy, összesen 10,8 holdnyi szabad területen telepít napelem-farmokat három amerikai gyártóüzemében, Alabamában, Missouriban és Nyugat-Virginiában. Az összesen mintegy 43.700 négyzetméternyi felületre telepített napelemek évente várhatóan 6,5 millió kWh-nyi elektromos energiát fognak előállítani – ez a mennyiség körülbelül 800 amerikai háztartás éves energiaigénye elektromos áramból.

A Toyota összesen 9.3 millió dollárt (mai árfolyamon mintegy 2,7 milliárd forintot) fektet be gyártási tevékenységének zöldítésébe, s a számítások szerint a megújuló energiára való átállásnak köszönhetően a három üzem összesen évente nagyjából 4300 tonna széndioxiddal kevesebb emissziót fog kibocsátani.

“A Toyota folyamatosan kutatja azokat a lehetőségeket, hogy miként csökkentse a vízfelhasználást, újra hasznosítsa a hulladékokat és energiát takarítson meg, s büszkén jelentjük be, hogy újabb amerikai üzemeinkben kerültek fel a napelemek az energiahatékonysági megoldások közé” – mondta Kevin Bell, a Toyota Motor North-America energiamenedzsere. “Elkötelezettek vagyunk, hogy jó példával járjunk elöl a fenntarthatóság terén, és megmutassuk, hogy vállalatunk milyen hatékonyan csökkentheti gyártási folyamatainak környezeti hatásait,” tette hozzá a szakember.

Nem ezek az első napelem-parkok a Toyota észak-amerikai létesítményeiben, hiszen a márka texasi és mississippi-i üzemei mellé már korábban telepítettek egy-egy ilyen, megújuló energiaforrásra támaszkodó mini-naperőművet, azonban a mostaniak sokkal nagyobbak a korábbi parkokhoz képest.

A Toyota West Virginia (TMMWV) üzemében erőforrásokat és váltókat gyártanak a nyugat-virginiai Buffalo-ban. Az itt megépülő napelem-park lesz az állam legnagyobb ilyen farmja. Közel 25 ezer négyzetméteren épül, s évente nagyjából 2,6 megawatt elektromos áramot fog termelni napfényből. A 4,9 millió dolláros (1,4 milliárd forint) naperőmű mintegy 1880 tonnával csökkenti majd a gyár széndioxid-kibocsátását évente, és 2021 márciusára fog elkészülni.

Az 1996-ban alapított TMMWV évente közel egymillió erőforrást és váltót gyárt a Toyota Avalon, a Camry, a Corolla, a Highlander, a Rav4 és a Lexus ES, valamint RX350 modellek számára. 2020 júniusától kezdve pedig a TMMWV lett az első olyan Toyota üzem Észak-Amerikában, amely megkezdte a hibridrendszerekbe szánt bolygóművek gyártását a Highlander és a Sienna típusokhoz.

Az alabamai üzem a Madison megyei Huntsville-ben található, itt mintegy 13.300 négyzetméteres szabad területen helyezik el a napelemeket, a beruházás teljes költsége 2,7 millió dollár (765 millió forint) lesz. A helyi napsütéses órák átlagával számolva évente nagyjából 1,6 megawatt elektromos áramot fog termelni és az üzem éves széndioxid-kibocsátását körülbelül 1700 tonnával mérsékli majd. Az építkezés még ez év decemberében befejeződik.

A huntsville-i üzem 2003-ban kezdte meg a termelést, és azóta a Toyota öt alkalommal, összesen 1,2 milliárd dollár (340 milliárd forint) értékű bővítést és modernizálást hajtott végre. A motorgyártó üzemben jelenleg 1.400-an dolgoznak, s naponta mintegy két és félezer erőforrást gyártanak, amelyek jelentős része az Észak-Amerikában összeszerelt Toyotákba kerül. Az évente közel egymillió motort előállító üzem a Toyota globálisan egyik legjelentősebb motorgyára.

A Lincoln megyében található Troy-ban, Missouriban mintegy 6.000 négyzetméteren telepítenek új napelemeket, ezek várható éves termelése 0,75 megawatt elektromos áram lesz. Az 1,7 millió dolláros (481 millió forint) környezetvédelmi beruházás évente körülbelül 750 tonnával fogja csökkenteni az üzem éves szennyezését, s várhatóan 2021 januárjában adják át.

A troy-i üzem (TMMMO) alkalmazottai állítják elő az összes hengerfejet az Észak-Amerikában gyártott Toyota motorokhoz. Az üzem 1991-ben kezdte meg működését, s egy korábbi 455 millió dolláros (130 milliárd forint) bővítés óta több mint 900-an dolgoznak itt.

Top